Síugrás - Forfang először nyert a síugró világkupában
Forfang először nyert a síugró világkupában
Fotó: Europress/Getty

Forfang először nyert a síugró világkupában

Németh GergelyNémeth Gergely
2016/03/13 16:58

Erős szél miatt elmaradt a vasárnapi verseny a síugró világkupa titisee-neustadti hétvégéjén, így Johann Andre Forfang szombati győzelme lett az egyetlen sztori a németországi kirándulásról.

Forfang szombaton két kiváló ugrással (144m, 143 m) 265.9 pontot szerzett és karrierje első világkupa győzelmét jegyezte. Győzelme különösen értékes, hiszen az idei világkupagyőztes Peter Prevcet hátrányból sikerült megvernie a második sorozatbeli kísérletével.

A versenyt jelentősen befolyásolta a folyamatosan változó szélerősség, így a győztesnek némi szerencsére is szüksége volt, de Forfang ezzel teljes mértékben tisztában volt.

"Nekem nagyon jó versenyem volt, a többiek közül viszont sokan nem voltak szerencsések a körülményekkel. Nagyon várom a következő hétvégét és a planicai versenyt. Imádom a sírepülést. Nagyon boldog vagyok, hogy tagja lehetek ennek a zseniális norvég csapatnak."

Peter Prevc az első helyen zárta az első sorozatot, de a második ugrásába már jobban beleszólt az időjárás így végül 261,2 ponttal a második helyen zárt és a szezonban ezzel 19. dobogós helyezését érte el.

"Nagyon nehéz versenyen vagyunk túl. De ez benne van a síugrásban, mindent nem irányítani. Örülök annak, hogy az első ugrásom jól sikerült és annak, hogy még mindig tudok magas szinten ugrani."

Forfang honfitársa, Kenneth Gangnes zárt a harmadik helyen. Gangnes gyenge első kísérlete után 140 méterre szállt másodikra, akkor amikor a többiek csak szenvedtek a változó szelekkel és a norvég a 11. helyről felkapaszkodott a dobogóra.

Domen Prevcnak 3,7 pont kellett volna karrierje harmadik dobogós helyezéséhez. A 16 éves szlovén tehetség 136,5 és 130 méteres ugrással végül negyedik lett, de a pénteki kvalin elért 148 méteres ugrásával azért lerakta a névjegyét.

A világkupa élmezőnyében is történt változás, mivel az osztrák Michael Hayböck pocsék ugrást mutatott be az első sorozatban így nem sikerült pontszerző helyen zárnia. Kenneth Gangnes dobogós helyezésével így visszaelőzte az osztrákot és a harmadik helyről várhatja a planicai két egyéni versenyét.

Több rekordra is számíthattunk a hétvégén, de a verseny törlésével a csúcsdöntések lehetősége is elszállt. Így ha nem kell újabb versenyeket eltörölni a következő hétvégén, akkor Planicán ünnepelhetjük Kasai Noriaki 500. világkupa rajtját. Szintén Szlovéniában tudjuk meg, hogy nyer-e 14. alkalommal a szezonban Peter Prevc, illetve sikerül-e a szlovénnak több mint 2083 ponttal zárnia a világkupát, amivel Gregor Schlierenzauer rekordját múlhatná felül.

Planicai hétvége:

  • Kvalifikáció: Március 17., 11 óra
  • Első egyéni verseny: Március 18., 15:15 óra
  • Csaparverseny: Március 19., 10 óra
  • Második csapatverseny: Március 20., 10 óra

Világkupa állás (top 5):

  1. Peter Prevc 2023
  2. Severin Freund 1364
  3. Kenneth Gangnes 1213
  4. Michael Hayböck 1175
  5. Johann Andre Forfang 1040
Hozzászólások