Síugrás - Féltávnál jár a Négysáncverseny: a címvédő vezet, de szoros a harc az összetettért
Féltávnál jár a Négysáncverseny: a címvédő vezet, de szoros a harc az összetettért
Fotó: Europress/AFP

Féltávnál jár a Négysáncverseny: a címvédő vezet, de szoros a harc az összetettért

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/01/02 15:27
Féltávhoz érkeztünk az idei Négysáncversenyen, amely eddig színvonalas és izgalmas küzdelmeket hozott. A címvédő Ryoyu Kobayashi vezet összetettben, előnye ugyanakkor nem jelentős, Karl Geiger és Dawid Kubacki is tíz ponton belül vannak a japán mögött.

Túlvagyunk az idei Négysáncverseny első két állomásán, és egyelőre nincs okunk panaszra, hiszen szorosan alakul a 2019/2020-as kiírás. Oberstdorf és Garmisch-Partenkirchen után úgy tűnik, háromesélyesre csökkent a Turné: Ryoyu Kobayashi, Karl Geiger és Dawid Kubacki tíz ponton belül állnak egymáshoz képest. Nagy meglepetés lenne, ha nem közülük kerülne ki az idei győztes, de azért a 19 pontos hátrányban álló, újévi bajnok Marius Lindvikre is figyelni kell.

A címvédő Ryoyu Kobayashi várja az élről a hátralévő két ausztriai állomást. A japán az oberstdorfi első sorozatban bemutatott fantasztikus ugrásának köszönheti előnyét, ahol jelentős különbséggel, az őt követőkre úgy tíz pontot ráverve ugrott el a mezőnytől, majd meg is nyerte a nyitóversenyt. Garmisch-Partenkirchenben nem sokkal ugyan, de lemaradt a dobogóról, közvetlen riválisai viszont csak csipegetni tudtak a ponthátrányból. A japán tavaly mind a négy állomást behúzta, így Innsbruckban és Bischofshofenben is győzni tudott. Idén már biztosan nem jön össze a grand slam, ennek ellenére továbbra is ő a legnagyobb favoritja az idei Négysáncversenynek, a címvédésért azonban komoly kihívókkal kell megküzdenie.

043_dpa-pa_128089488.jpg Fotó: Europress/AFP

A német közönség remek hangulatot varázsolt, Karl Geiger pedig meghálálta a biztatást, szurkolóinak bőven adott okot az örömre. Az idén rendkívül stabil Geiger mindkét hazai állomáson második helyen végzett, folyamatosan jó ugrásokat mutat be, és nagyon megbízhatóan teljesít. Az elmúlt négy kiírásban háromszor is volt német versenyző az összetett dobogóján, megnyerni azonban Hannawald 2002-es emlékezetes diadala óta egyikőjüknek sem sikerült az aranysast. Geiger eddig remekül kezeli a nyomást, stabilitása pedig a két befejező helyszínen is sokat jelenthet. Ausztriában hat pontot kellene ledolgoznia Kobayashival szemben, a feladat nem egyszerű, ugyanakkor nem is lehetetlen. A hazai közönség támogatására azonban a továbbiakban már nem számíthat.

„Csak saját magamra koncentrálok, nem foglalkozom azzal, mi mehet végbe Ryoyu (Kobayashi) fejében. A végén majd úgyis kiderül, ki végez az élen. Próbálok továbbra is agresszíven ugrani, és bízom benne, hogy a későbbiekben is jó ugrásokat mutatok be”- nyilatkozta a német a garmisch-partenkircheni verseny után.

043_dpa-pa_128094119.jpg Fotó: Europress/AFP

A lengyelek egyik szeme sír, a másik nevet. Miközben az előzetesen a torna esélyesei között számon tartott Kamil Stoch meglepően hátul áll, mindössze két 19. helyezést sikerült összehoznia az első két állomáson, addig Dawid Kubacki fantasztikusan teljesít. Oberstdorfban és Garmisch-Partenkirchenben is a dobogó harmadik fokára állhatott fel, Geigerhez képest csak minimális az elmaradása, de Kobayashi is belátható távolságban, kilenc ponton belül van. Kubacki tavaly minden idők egyik legfurcsább síugróversenyén világbajnok lett normálsáncon, évről évre folyamatosan fejlődik, így komoly esélye van, hogy a Négysánc összetettjében is a dobogón végezzen. A lengyel nem tervez előre, ahogyan ő fogalmaz, csak az adott versenyre és nem a végső helyezésre figyel.

„Boldog vagyok, hogy kifizetődött az elmúlt hetek kemény munkája, és jó ugrásokat mutatok be. Csak a saját ugrásaimra és a következő versenyre fókuszálok, nem foglalkozom az összetettel. Ha a sáncra koncentrálok és továbbra is fejlődni tudok, akkor ott lehetek a legjobbak között összetettben is.

043_dpa-pa_200101-99-317213_dpai.jpg Fotó: Europress/AFP

A garmisch-partenkircheni viadal a szezon talán legjobb versenyét hozta, a második sorozat végén rendkívül magas színvonalú összecsapást láthattunk, ahol az összetettben elöl álló Kobayashi, Kubacki és Geiger egymást felülmúlva szárnyaltak. Hatalmas skalp, hogy a fiatal norvég, Marius Lindvik ebben a szoros versenyben, ezen a legendás helyszínen szerezte meg pályafutása első világkupa-győzelmét. Lindvik az első sorozatban beállította Simon Ammann 2010-es sáncrekordját, majd előnyét megőrizve maga mögé utasította a Négysánc összetettjének első három helyezettjét. Lindvik ezzel Stoch és Kobayashi majdnem három éve tartó hegemóniáját törte meg, 2017-ben Innsbruckban Tande győzött, azóta Lindvik tegnapi diadaláig csak Stoch és Kobayashi nyert a Négysáncverseny állomásain. A norvég győzelmével az is eldőlt, hogy idén nem lesz grand slam, és végül Kobayashi nem döntött rekordot, nem nyert zsinórban hat állomást a Turnén. Lindvik 19 pontos hátrányban áll összetettben, így kissé meglepő lenne, ha a végén odaérne az aranysasért folyó harcban, a dobogó lehet számára a reális cél. Ha a Kobayashi, Geiger, Kubacki hármasból valaki hibázna, a norvég a pódiumra léphetne.

„Az újév nem is kezdődhetett volna jobban. Nagyon örülök, hogy két jó ugrást mutattam be. Nem voltak elvárásaim, de tudtam, hogy jó lehetek. A formám megfelelő, de azt nem tudom befolyásolni, hogy a riválisok miként szerepelnek.” -nyilatkozta újévi győzelme után Lindvik.

000_1NE2OQ.jpg Fotó: Europress/AFP

Az idei Négysáncverseny első két állomásának legnagyobb vesztesei talán az osztrákok. Hiába versenyeztek közölük többen is jó formában a szezonban, a hazai sáncokra áttérve reális esélyük nem maradt az összetett győzelemre. Stefan Kraft Oberstdorf után még jól állt, Garmisch-Partenkirchenben viszont nem került a legjobb tízbe, és hátránya harminc pont fölé nőtt, így bár az ötödik helyen áll, bravúrra és a többiek hatalmas hibájára lenne szüksége ahhoz, hogy megnyerje a Négysáncot. Szintén fájó az osztrákoknak, hogy Huber, aki az újévi versenyen nagyon jól szerepelt, az oberstdorfi kvaliban szállt el, a nyitóállomáson hatodikként végző Aschenwald pedig hiába ugrott a garmisch-partenkircheni selejtezőben és a próbasorozatokban is kiemelkedően, a versenyen nem szerepelt jól, így az ő esélyei is elszálltak egy igazán szép eredményre.

A mai szünnapot követően, holnap Innsbruckban a selejtezővel folytatódik a Négysáncverseny, 4-én a verseny következik, majd szünet nélkül 5-6-án Bischofshofenben zárul a viadal.

A Négysáncverseny összetettjének állása két verseny után:
1.    Ryoyu Kobayashi 587,2 pont
2.    Karl Geiger 580,9 pont
3.    Dawid Kubacki 578,7 pont
4.    Marius Lindvik 568,3 pont
5.    Stefan Kraft 553,6 pont
Hozzászólások