Síugrás - Elszállt az osztrákok egyetlen épkézláb versenyzője, Kobajasi viszont továbbra is bírja a nyomást
Elszállt az osztrákok egyetlen épkézláb versenyzője, Kobajasi viszont továbbra is bírja a nyomást
Fotó: Europress/AFP

Elszállt az osztrákok egyetlen épkézláb versenyzője, Kobajasi viszont továbbra is bírja a nyomást

Csatári FlóraCsatári Flóra
2019/01/01 17:21

Kobajasi Rjoju zsinórban a harmadik vk-győzelmét aratta Garmisch-Partenkirchenben, ahol 1,9 ponttal előzte meg a német Markus Eisenbichlert. A Négysáncverseny osztrák társházigazdái nem lehetnek boldogok, hiszen az összetett győzelemért folytatott küzdelemből kiszállt Stefan Kraft, a sorozat korábbi bajnoka.

Stefan Kraftnak, aki az összetett harmadik helyezettjeként vágott neki a keddi versenynek, a finoman szólva sincs szerencséje a Négysáncverseny második állomásán, hiszen a tavalyi évhez hasonlóan idén is kiesett a január elsejei verseny első körében, ezzel az összetettbeli esélyei is elszálltak. A síugrás legklasszikusabb versenysorozatát az elmúlt évtizedben hét éven át uraló osztrákoknak ezúttal nem végzett ugrójuk a legjobb tízben. Így a következő két osztrák állomásra úgy érkezik a sógorok csapata, hogy egyetlen ugrójuk van csupán az összesített top10-ben.

Kobajasi Rjoju, aki a szezon eddigi kilenc vk-versenyéből hatot megnyert, már az első sorozatban megszerezte a vezetést, igaz, akkor csak minimális, 0,2 pontos előnyre tett szert. Ezt tudta jelentősen növelni a második ugrásával.

"Csodálatosan." 

Ezt válaszolta  angolul az egyébkén japánul nyilatkozó Kobajasi arra a kérdésre a második ugrása után, hogy hogy érezte magát Garmisch-Partenkirchen. Ez nem meglepő, hiszen egyelőre úgy vezeti a Négysáncversenyt, hogy sárgatrikósként mindkét német állomáson győzni tudott. De azt is elismerte nyilatkozatában a versenysorozat toronymagas esélyese, hogy izgult a második sorozat előtt, ez pedig Kelemen Zoltán szakkommentátor véleménye szerint meg is látszott a győztes ugrásán.

A német Markus Eisenbichler ismét ezüstérmes lett, csak úgy, mint vasárnap Oberstdorfban, a harmadik helyen azonban ezúttal a lengyel Dawid Kubacki végzett, aki ennek köszönhetően az összetettben is feljött a harmadik helyre. Az élen álló kettős azonban az első két állomás alapján egyelőre úgy tűnik, más ligában versenyez, mint a mezőny többi része.

Az elmúlt két kiírásban győztes, az előző idényben mind a négy sáncon diadalmaskodó lengyel Kamil Stoch a nyitányon elért nyolcadik helye után kedden hatodikként zárt. A 2016-ban első szlovén Peter Prevc pedig a gyenge formájára hivatkozva befejezte szereplését a mostani sorozatban.

A Négysáncverseny mezőnye a két németországi viadal után átköltözik Ausztriába: pénteken Innsbruckban, két nappal később pedig Bischofshofenben ugranak a versenyzők.

Eredmények:
1. Kobajasi Rjoju (japán) 266,6 pont (136,5 m/133 m)
2. Markus Eisenbichler (német) 264,7 (138/135)
3. Dawid Kubacki (lengyel) 256,2 (133,5/133)
A Négysáncverseny állása 2 állomás után: 1. Kobajasi 548,9 pont, 2. Eisenbichler 546,6, 3. Kubacki 526
A vk állása 9 verseny után (még 19 van hátra): 1. Kobajasi 756 pont, 2. Piotr Zyla (lengyel) 509, 3. Kamil Stoch (lengyel) 437

részben via MTI


Hozzászólások