Síugrás - Egyre erősebbek a lengyelek - ismét Stoch nyerte a síugró kvalit
Egyre erősebbek a lengyelek - ismét Stoch nyerte a síugró kvalit
Fotó: Getty

Egyre erősebbek a lengyelek - ismét Stoch nyerte a síugró kvalit

Németh GergelyNémeth Gergely
2016/12/10 12:17

A kétszeres olimpiai bajnok Kamil Stoch nyerte meg a hétvégi első lillehammeri síugró világkupa verseny kvalifikációját. A lengyel 144 méteres ugrással (169 pont) csupán két méterrel maradt el Simon Ammann 2009-es sánccsúcsától.

A hírek szerint Stoch-nak megroppant a térde talajfogásnál, de a kvalit követő vizsgálatok nem találtak semmi problémát. "Ez csak emlékeztet, hogy öregszem." - viccelődött Stoch, aki a tegnapi sikerével már sorozatban a második kvalifikációt nyerte meg a világkupán.

Nem volt zökkenőmentes a kvalifikáció, a folyamatosan változó szélirány több versenyzőt is megviccelt és többször kis időre megszakadt a sorozat mind a kvali, mind az azt megelőző két edzőkör alatt.

Stoch mellett Anders Fannemmel és Michael Hayböck személyében két olyan ugró is jól szerepelt, akik eddig elmaradtak tavalyi formájuktól. A norvégnak a hazai pálya, míg az osztráknak a honfitársak kiváló szereplése adhat extra motivációt.

Stefan Hula és Dawid Kubacki szintén az első tízben végzett a kvaliban, míg az idei Grand Prix győztes Maciej Kot az előre kvalifikált versenyzők között végzett a második helyen 130 méteres ugrásával, így a lengyel csapat továbbra is kiemelkedően teljesít a szezonban.

A német csapatot sem szabad elfelejteni, csak a David Siegelt helyettesítő Andreas Wank nem jutott be a szombati versenyre. Karl Geiger, Stephan Leyhe, Richard Freitag, Andreas Willinger mind bejutott illetve Markus Eisenbichler és Severin Freund személyében volt két előre kvalifikált versenyzőjük.

Továbbra is jól szerepelnek az észak-amerikai versenyzők, hiszen mind a kanadai Mackenzie Boyd-Clowes, mind a két amerikai, Kevin Bickner és Will Rhoads simán kvalizott és nem lenne óriási meglepetés ha mindhárman pontszerző helyen végeznének.

A kvalit megelőző edzés ugrásaival is számolva ismét Domen Prevcet lehet favoritnak titulálni, a VK-t két győzelemmel vezető 17 éves szlovén kétszer is 140 méter fölé szállt az edzésen. Igaz többen ugrottak ilyen messzire a három sorozatot egybevéve, jó formában van még a korábban említettek mellett a norvég Daniel Andre Tande és az osztrák Stefan Kraft is.

Hozzászólások