Síugrás - Egyetlen tizedpont döntött sírepülésben, Kobayashi elhappolta a Raw Air-győzelmet Krafttól
Egyetlen tizedpont döntött sírepülésben, Kobayashi elhappolta a Raw Air-győzelmet Krafttól
Fotó: Europress/AFP

Egyetlen tizedpont döntött sírepülésben, Kobayashi elhappolta a Raw Air-győzelmet Krafttól

Szentimrei KristófSzentimrei Kristóf
2019/03/18 09:54

Messze a mostani, harmadik év hozta a legkiélezettebb csatát a síugrók Raw Air-sorozatának történetében. Ryoyu Kobayashi egészen az utolsó, 15. ugrásig nem vezette a norvég turnét, amikor viszont újabb hatalmas repülést mutatott be a vikersundi sírepülősáncon, és bár szezonbeli 13. győzelmétől elválasztotta mindössze egy tizedpont (!), összetettben egy tized híján három ponttal az osztrák Stefan Kraft elé került. Míg a 22 esztendős japán újabb nagy címet gyűjtött be a 2018/2019-es idényben, addig a nála is három évvel fiatalabb Domen Prevc egy számára hányattatott sorsú szezon végén nyert újra egyéni versenyt a világkupában, 2016 decembere óta először.

Elképesztő versenyfutást láthattunk tíz napon keresztül a síugróknál, mely során Norvégia négy sáncán mérettették meg magukat a legjobbak. A legnagyobb múltra visszatekintő oslói Holmenkollbakkenen – ahol már 1892 óta rendeznek versenyeket – a hazaiak jelenlegi legjobbja, Robert Johansson került ihletett formába. A "Repülő Bajusz” megnyerte a selejtezőt, majd az egysorozatos csapatversenyen 144 méterrel hatalmas sáncrekordot állított fel, végül pedig az egyéni versenyen megszerzett győzelmével pályafutása első vk-diadalát aratta nagysáncon. Nem csoda, hogy Johansson magabiztosan vezette a Raw Air összetettjét öt ugrást követően.

Azonban tíz sorozat még hátra volt a turnén, és Stefan Kraft elképesztő kiegyensúlyozottan produkálta a nagy távolságokat, a lillehammeri első helyének köszönhetően pedig már ő volt az éllovas. Az osztrák klasszis nyerte még a sorozat első, 2017-es kiírását, amit akkor valamennyire ajándékba kapott, ugyanis a később olimpiai bajnok Andreas Wellinger az utolsó, 16. ugrásába hibázott bele nagyon csúnyán.

Most is a legvégére maradt a döntés, hogy ki nyeri a Raw Air-t, de szerencsére ezúttal semmiféle rontott ugrásról nem beszélhettünk. Még a feleannyi ugrásból álló Négysáncversenyen is rég láttunk olyan fej-fej melletti küzdelmet, mint amit Kraft és Ryoyu Kobayashi vívott egymással. A világkupa első és második helyezettje feszült egymásnak, miután időközben Kraft megelőzte a minden téren címvédő Kamil Stochhot. Kobayashi Oslóban matematikailag is bebiztosította év végi elsőségét, Trondheimben pedig megnyerte 12. versenyét is a szezonban (érdekesség, hogy utóbbi helyszínen a selejtezőben kettős Kobajasi-győzelem született, miután Ryoyu-t legyőzte bátyja, Junshiro).

000_1EH8LH.jpg Fotó: Europress/AFP

Ezzel egy igencsak elit klubhoz csatlakozott a fiatal japán, ugyanis egy idényen belül ennyi győzelmet csak Peter Prevc (15), Gregor Schlierenzauer (13) és Jane Ahonen (12) hozott össze.

Ami viszont még fontosabb volt a számára, hogy hátránya alig volt több, mint tíz pont Krafttal szemben a hétvégi vikersundi forduló előtt, ahol sírepülésre került sor. Kobayashinak nem kisebb kaliberrel kellett felvennie a versenyt, mint a világcsúcstartóval, aki két évvel ezelőtt ezen a sáncon repült el 253,5 méterig. Robert Johansson is ugyanezt elmondhatta magáról korábban, igaz, ő rendelkezik a valaha volt legrövidebb életű rekorddal, ugyanis néhány perc után már el is vette tőle azt Kraft azzal a bizonyos ugrással. Most valahogy Johansson nem érezte úgy a sírepülést, ahogyan szokta, így már a pénteki kvaliban elúszott számára a Raw Air-győzelem.

Kobayashi viszont a napi első helynek köszönhetően tovább közeledett Krafthoz, már csak kevesebb, mint hét pont volt a differencia kettejük között. A szombati csapatversenyen szinte csontra ugyanazt hozták két ugrásból, így a mindent eldöntő napra 8 és fél pontos osztrák vezetéssel fordulhattunk rá.

A vasárnapi egyéni viadal igazi tűzijátékot hozott, és kiválóan megkoronázta az elmúlt másfél hét eseményeit. Az első sorozat végén már csakúgy röpködtek a 220, sőt, a 230 méter feletti ugrások, mégis egy eredmény sem kelhetett versenyre a 27.-ként érkező Domen Prevc-éval, aki 241 méterrel több mint tízpontos előnyt épített ki a második helyen álló Kobayashival szemben. A japán 237 méteres távolságával 1,8 pontot faragott hátrányán a negyedik Krafthoz képest, aki elé meglepetésre befért egy kevésbé ismert lengyel versenyző, Jakub Wolny is.

A többi lengyel ugró kevésbé teljesített jól az első körben, viszont másodjára már mindannyian megrázták magukat, és Piotr Zyla a sorozat első 230 méter feletti repülésével egy hármas lengyel vezetés élén várhatta a legjobb tízet. Először a korábbi négyszeres olimpiai bajnok Simon Ammann vette át az első helyet, majd a norvég Johann André Forfang, később pedig az idei nagysáncos világbajnok, Marcus Eisenbichler került a szponzorfal elé. Elérkezett tehát az igazság pillanata, jöhetett Kraft, majd nem sokkal utána Kobayashi. Az osztrák nem ugrott rosszat, mégis jogosan kevésnek érezte 229,5 méterét, ugyanis vetélytársa rendre a 240 méternél található zsűritávolság környékéig szállt az elmúlt három nap során.

Aggodalma pedig beigazolódott, Kobayashi Ryoyu meg sem állt 239 méterig, amivel a legjobbkor vette át a vezetést a Raw Air-ben, és ezzel meg is nyerte azt.

Döbbenetes belegondolni, hogy 15 ugrást követően három pont (vagyis úgy másfél-két méter) sincs az első és a második helyezett között.

Már csak az volt a kérdés, Kobayashi megszerzi-e 13. győzelmét is a szezonban, és érezni lehetett, hogy szoros lesz a csata közte és Domen Prevc között, miután a szlovén hat és fél méterrel ugrott kisebbet. Végül azonban egyetlen tizedet megőrzött az előnyéből Prevc, ez az apró különbség egy sírepülőversenyen több mint elképesztő, pláne, ha mindez a győzelemről dönt.

Ha valamiről még szólt az idei Raw Air Kobayashi és Kraft ádáz csatája mellett, az mindenképp a tavaly csapatolimpiai bajnok és sírepülő vk-győztes Andreas Stjernen hazai közönség előtt vett szép búcsúja a sportágtól (második lett Trondheimben), valamint a Prevc-testvérek komoly mélypontról történő felemelkedése (Peter az oslói harmadik helyével lett hosszú idő után ismét dobogós). Kár, hogy mindez az idény végén sikerült nekik, és pont ezért kérdés, hogy ez a fajta formajavulás átvihető-e a következő szezonra. Nagyon jó lenne, mert mindkettejük repülését élmény nézni. Peter az elegancia, míg Domen a bátorság megtestesítője ilyen téren, utóbbi még egy sírepülősáncon is képes teljesen befeküdni a sílécek közé úgy, hogy még nincs 20 éves. Őt talán túlságosan is megviselte az a nyomás, amit a sajtó tett rá a kettővel ezelőtti szezon elején, amikor az első hét versenyből négyet is megnyert, és ezzel tinédzserként az összetett világkupa élén találta magát. Tavaly már csak a 33. helyen végzett a végelszámolásnál, idén pedig a finnországi Rukában szerzett két darab negyedik helyet követően több versenyre sem vitték el (olykor bátyjával egyetemben), annyira kereste a formáját.

A szlovénoknál tulajdonképpen csak a 18 esztendős Timi Zajc futott jó telet, mégis az utolsó futamokra több csapattársa is megerősödött, ami biztató előjel lehet az együttes számára a szezonzáró planicai sírepülő-hétvégére. Kobayashi Ryoyu előtt pedig ott a lehetőség, hogy egy újabb versenysorozat megnyerésével tegye fel az i-re a pontot, ugyanis immár második alkalommal rendezik meg az ún. Planicai Hetest (Planica7), mely során hét ugrás pontszámát (selejtező, csapatverseny, két egyéni verseny) veszik figyelembe.

Ha Kobayashi ismét sikerrel jár, megismétli Kamil Stoch tavalyi hihetetlen teljesítményét, vagyis övé lesz a Négysáncverseny (szintén Grand Slammel!), a Raw Air, a Willingeni Ötös, a Planicai Hetes, és természetesen az összetett világkupa.

A vikersundi egyéni verseny végeredménye:

1. Domen Prevc (Szlovénia) 454,7 pont (241 méter/232,5 méter)

2. Kobayashi Ryoyu (Japán) 454,6 (237/239)

3. Stefan Kraft (Ausztria) 443,2 (236,5/229,5)

A Raw Air végeredménye:

1. Kobayasi Ryoyu 2461,5 pont

2. Stefan Kraft 2458,6

3. Robert Johansson (Norvégia) 2351,6

Az összetett világkupa állása (két versennyel a vége előtt):

1. Kobayashi Ryoyu 1905 pont

2. Stefan Kraft 1317

3. Kamil Stoch (Lengyelország) 1251

Hozzászólások