Síugrás - Egy rekordidős címvédő és három trónkövetelő harca
Egy rekordidős címvédő és három trónkövetelő harca
Fotó: Europress/AFP

Egy rekordidős címvédő és három trónkövetelő harca

Csatári FlóraCsatári Flóra
2018/11/16 17:25

Négy nagy esélyese van a síugrók szombaton rajtoló világkupa-sorozatának, amely a lengyelországi Wislában kezdődik. A szakértők  a címvédő lengyel Kamil Stoch mellett a német Richard Freitagtól, a norvég Daniel Andre Tandétól és az osztrák Stefan Krafttól várják, hogy versenyben lehetnek a végső diadalért.

A háromszoros olimpiai bajnok Stoch a sportág legnagyobbjai közé kerülhet, ha harmadszor is a pontverseny élén végez, arre korábban ugyanis csak három síugró volt képes. Az örök rangsor rangsor élén a lengyel címvédő honfitársa, Adam Malysz és a finn Matti Nykänen áll négy vk-győzelemmel, míg Stoch az osztrák Andreas Goldbergert érné be egy újabb kristálygömbbel.

000_1359OB.jpg Stoch feleségével ünnepli a vk-győzelmet. Fotó: Europress/AFP

Stoch, aki a tavalyi győzelmét elsősorban a feleségének, Ewa Bilannak ajánlotta, nehéz feladattal néz szembe, ha túl akarja szárnyalni az előző szezonbeli sikereit. Nemcsak azért, mert úgy nyerte meg a Négysáncot, hogy mind a négy helyszínen győzni tudott, majd olimpiai bajnok lett Phjongcshangban a nagysáncon, mielőtt megnyerte a kristálygömböt, hanem azért is, mert idősnek számít a síugrók mezőnyében. A jelenleg 31 éves lengyel már most is a legidősebb vk-győztesnek számít a sportágban, ezen a rekordján is javíthatna tehát a 2018/19-es szezonban.

A legutóbbi második Freitag és az elmúlt két szezonban egyaránt harmadik helyen záró Tande lehet a címvédő Stoch legnagyobb kihívója. Idén mindketten arra készülhetnek, hogy hazájuk negyedik összetett győztesei lehessenek. Kettejük közül a német esetében az önbizalom lehet a kulcskérdése a tavalyi sikerek megismétlésének, vagy túlszárnyalásának.  A legutóbbi Négysánc innsbrucki versenyén ugyanis Freitag egy súlyosabbat bukott, amely rá is nyomta a bélyegét a szezon hátralévő részére. Nagy kérdés tehát, hogy ezen túltette-e már magát a német és arról sem feledkezhetünk meg, hogy ő is közelít a harminchoz.

000_VM89Z.jpg Freitag innsbucki bukását követően a szezon elején látott önbizalom odalett. Fotó: Europress/AFP

Daniel Andre Tande, aki a maga 24 évével a legfiatalabb  listánkon, az ő felkészülésest viszont egészségügyi problémák hátráltatták idén nyáron. A norvég ugró ráadásul az őszi tréningeken sem igazán találta a formáját, de mivel a saját bevallása szerint mindig jobban teljesít versenykörülmények között, mint az edzéseken, egyelőre bizakodó.

"Mielőtt megbetegedtem, egyértelműen az volt a célom, hogy a Négysáncon, vagy az összetett világkupában az élen végezzek. Nagyon szeretnék egy összetett címet nyerni, ez a következő fontos célom. Annak ellenére, hogy nyáron hosszabb pihenőre kényszerültem, ez még mindig elérhető" - nyilatkozta a norvég ugró a FIS-nek.

Kraft 2017-ben már vk-győztes volt, viszont az előző idényben hiába állhatott nyolcszor a dobogóra, nyernie egyszer sem sikerült, ahogy egyetlen honfitársának sem, így Ausztria a világkupák történetében az 1988/89-es és 2000/01-es szezon után harmadszor maradt győzelem nélkül.

000_1359Y2.jpg Kraft ésTande a tavalyi vk-győztes Stoch mögött a planicai pódium második és harmadik fokán. Fotó: Europress/AFP

A 2018/19-es idényben 28 egyéni és hét csapatversenyre kerül sor. Az összetett világkupa versenyébe is beletartozó Négysáncversenyt december 30. és január 6. között rendezik, a szezonzárás pedig a hagyományoknak megfelelően a szlovéniai Planica repülősáncán lesz, március végén.

Hosszabbítás/MTI

Hozzászólások