Síugrás - Domen Prevc és Schlierenzauer nélkül jön ma a kvali a nagysáncon
Domen Prevc és Schlierenzauer nélkül jön ma a kvali a nagysáncon
Fotó: Europress/Getty

Domen Prevc és Schlierenzauer nélkül jön ma a kvali a nagysáncon

Németh GergelyNémeth Gergely
2017/03/01 14:23

A nagysáncra fordul a figyelem a héten, miután végetértek a normál sáncon a férfi és női síugró versenyek Lahtiban.

A hétfőn megrendezett első hivatalos edzésen az idei Négysánc-győztes, lengyel Kamil Stoch ugrott a legnagyobbat 131,5 méterrel az első sorozatban. Stoch kicsivel pihentebb volt több vetélytársánál, mivel lengyel csapat nem indult a vasárnapi vegyes csapatversenyben.

Peter Prevc a vasárnapi csapatversenyben mutatott gyengébb formája ellenére a nagysáncon már jobban ugrott és a második legjobb eredményt jegyezte 127,5 méterrel. Stoch honfitársa Maciej Kot 123,5 méterrel szintén a jobbak között volt. Jól ugrott az első sorozatban még az osztrák Manuel Fettner (122m), Roman Koudelka (124,5m) és a norvég Robert Johansson is (125m).

Stoch a második sorozatot is megnyerte 126 méterrel, így teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy a térdsérülése nem akadályozza az olimpiai bajnokot. A lengyel mellé besorakoztak a csapattársak a második sorozatban: Kot mellett még Dawid Kubacki is jó formát mutatott 124 méterrel.

A harmadik sorozatban a német Stephan Leyhe vitte a prímet 129,5 méterrel. A norvég Daniel Andre Tande maga legjobb ugrását hozta 129,5 méterrel, míg Stoch megint ott volt az élen 124,5 méterrel, így egyértelműen a legstabilabb formát az idei VK-éllovastól láttunk.

A hétfői edzést a normál sáncon dobogós ugrók - Stefan Kraft, Andreas Wellinger, Markus Eisenbichler - és továbbiak is kihagyták.

A kedden megrendezett második edzés sok új információval szolgált. A hétfői edzésen is szenvedő szlovén Domen Prevc továbbra sem tudott jól ugrani és a válogatott edző, Goran Janus erre reagálva haza is küldte edzeni a 17 éves tehetséget. Domen Prevc helyére Jurij Tepes ugrik be, aki amúgy is a nagysáncos versenyekre érkezett Lahtiba.

Bizakodhatnak a norvégok, akik ugyan gyengén muzsikáltak a normál sáncon, de a nagysáncon várjuk tőlük a jobb eredményeket. Ennek megfelelően a keddi edzés során Andreas Stjernen és a betegségből felgyógyuló Johan Andre Forfang is felért az idei legstabilabb honfitárs, Daniel Andre Tande szintjére.

Domen Prevc távozása mellett friss hír, hogy Gregor Schlierenzauer helyére a világversenyen tapasztalatlan Markus Schiffner ugrik be az osztrák csapatba és a norvégoknál meglepetésre Robert Johanssont Anders Fannemel váltja. A szlovénoknál Domen mellett Cene Prevc sem kap lehetőséget a nagysáncon ma induló kvalin, Jurij Tepes és Anze Lanisek versenyez majd.

A kvalifikáció 17 órakor kezdődik a nagysáncon, az Eurosport élőben közvetíti az eseményt!

Hozzászólások