Síugrás - Családban marad - ismét a fiatalabb Prevc nyert a síugró világkupában
Családban marad - ismét a fiatalabb Prevc nyert a síugró világkupában
Fotó: Getty

Családban marad - ismét a fiatalabb Prevc nyert a síugró világkupában

Németh GergelyNémeth Gergely
2016/12/11 12:14

Az előző szezonhoz hasonlóan újra Prevc dominál a síugró világkupában. Igaz a keresztnévben van változás, hiszen a tavalyi összetett győztes Peter helyett 17 éves öccse az, aki ihletett formában versenyez és szombaton harmadik győzelmét aratta a szezon negyedik versenyén.

A vk Lillehammerbe utazott erre a hétvégére és a szlovén két 140 méter feletti ugrással tönkreverte azt a mezőnyt, amelyben több nagy név is jó formában versenyzett. Prevc mögött Daniel Andre Tande is folytatta szép szezonkezdését, hiszen sorozatban harmadik ezüstérmét zsebelte be, míg az osztrák Stefan Kraft lett a harmadik.

Domen Prevc ezzel négy verseny után komoly előnyre tett szert a vk-pontversenyben, 320 ponttal vezet Tande (258) és a két évvel ezelőtti összetett győztes Severin Freund (228) előtt.

Az, hogy Domen szemtelenül fiatalon megszerezte első vk-győzelmét nem is számított hatalmas meglepetésnek, hiszen már tavaly láthattuk őt dobogón. Az már viszont nagyon meggyőző, hogy folyamatosan tud azon a szinten versenyezni, amelyen a szezont kezdte. Nem fog rajta a nyomás, a győzelem után felépített elvárás és különböző körülmények között, más-más sáncon is jól ugrik egyelőre.

"Én vagyok jelen pillanatban akit a többiek üldöznek. Elégedett vagyok mindkét ugrásommal, mindkettőnél megfelelő körülmények voltak. Egy dolog viszont a dominancia, minden megváltozhat egy pillanat alatt." - nyilatkozta győzelme után Prevc.

Mindezt alátámasztja a tavaly 15 vk-győzelemmel számtalan csúcsot átíró testvér, Peter Prevc jelenlegi mélyrepülése. A szlovén két gyenge ugrással a 30. helyen végzett tegnap és csupán 12. a vk pontversenyben, ami az ő szintjén pocsék kezdés. A nagyobb probléma az, hogy Peter Prevc és a szakmai stáb sötétben tapogatózik a klingenthali verseny óta.

"Őszintén megmondom fogalmam sincs, hogy mi történik velem. Egész egyszerűen elment a mozgás, nem megy az ugrás."

Domen Prevc számára nem lesz egyszerű olyan dominanciát kialakítani, mint tavaly a bátynak, hiszen sokan erős formában versenyeznek. Daniel Andre Tande és Stefan Kraft a két további stabil és meggyőző ugró Domen mögött.

"Elégedett vagyok az ugrásaimmal. Tegnap nem éreztem jól magam erős hátszélben. Ma ezen sikerült javítanom az első sorozatban és annak ellenére jött össze az ezüst, hogy a második sorozatban elütemeztem az elugrást. Külön öröm számunkra, hogy az egész norvég csapat kezd jó formába lendülni." - nyilatkozta a sorozatban harmadik ezüstérmét jegyző Tande.

Stefan Kraft is elégedetten nyilatkozott:

"Ez rendben van. A mai napból kihoztam a maximumot. Domen és Daniel nagyon jó formában vannak. Nem kedvelem különösebben ezt a sáncot, de a vasárnap ez még változhat is."

Igaz a győzelmek és a dobogós helyezések elmaradnak, de rendkívül stabil teljesítményt nyújt a lengyel csapat. Úgy tűnik csak idő kérdése, hogy lássunk egy lengyel a pódiumon, mert Kamil Stoch és Maciej Kot is folyamatosan tűzközelben van.

Ami a német csapatot illeti, hetedik helyével újra Markus Eisenbichler volt a legerősebb versenyzőjük. Eisenbichler mellett nem zárt első tízben más német, de hat pontszerző helyezéssel azért továbbra is erősek csapat szinten.

Severin Freund a rukai parádé óta csendesebb teljesítményt nyújt, de a szakvezetés a jó formát későbbre is várja a két évvel ezelőtti összetett győztestől. A kiválóan indult szezon szintjét más nem is emelhetné magasabb szintre, mint az utóbbi két év legerősebb versenyzőinek, Freundnak és Peter Prevcnek formába lendülése.

A lillehammeri második világkupa verseny 15 órakor kezdődik.

Hozzászólások