Síugrás - Címvédésre készülő Kobayashi, lengyel "csodacipők": kezdődik a síugró-világkupa
Címvédésre készülő Kobayashi, lengyel "csodacipők": kezdődik a síugró-világkupa
Fotó: Europress/AFP

Címvédésre készülő Kobayashi, lengyel "csodacipők": kezdődik a síugró-világkupa

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2019/11/22 13:59
A pénteki selejtezővel megkezdődnek az idei síugró-világkupa küzdelmei, a helyszín Wisla. Izgalmas idényre van kilátás, a tavalyi szezon kiemelkedő síugrója, Ryoyu Kobayashi a címvédésre készül, a többiek sem tétlenkedtek azonban a nyáron, a lengyelek új „csodacipőkkel”, a németek Stefan Horngacher irányításával szállnak harcba a kristálygömbért.

Pénteken a selejtezővel, szombaton egy csapatversennyel, vasárnap pedig egyéni viadallal rajtol a 2019/20-as világkupa-szezon. Wislában, az Adam Malysz-sáncon teltház és fantasztikus hangulat fogadja majd a síugrókat. Idén olimpiát és északi sí-vb-t nem rendeznek, így a világkupa-sorozat mellett a Négysáncverseny, illetve a márciusi planicai sírepülő-vb lesznek a szezon csúcspontjai. Versenyből és izgalomból nem lesz hiány, megéri idén is az Eurosport képernyőin keresztül követni az eseményeket!

Lesz-e címvédés?

2005 óta nem fordult elő, hogy valaki két, egymást követő szezonban elhódítsa az összetett világkupát, a címvédés utoljára Janne Ahonennek sikerült. Ezúttal Ryoyu Kobayashi próbálkozik a duplázással. A japán fantasztikusan versenyzett tavaly, Sven Hannawald és Kamil Stoch után ő lett a harmadik, aki a Négysáncverseny mind a négy állomását megnyerve kaparintotta meg a végső győzelemért járó arany sast. Kobayashi képes lehet arra, hogy hosszú távon dominánssá váljon a síugró mezőnyben, idén is őt tekinthetjük az összetett világkupa legnagyobb esélyesének. A japánoknál érdemes a többiekre is figyelni. Yukiya Sato tavaly már néhány alkalommal megmutatta magát, idén pedig kifejezetten jól szerepelt a nyári Grand Prix-sorozatban, nem lenne meglepő, ha télen is jól ugrana. A csapatban idén is helyet kap a sportág legendája, Noriaki Kasai. A síugrás nagypapája továbbra sem gondolkozik visszavonulásban, 47 évesen 31.(!!!) világkupa-szezonjának is nekivág.

000_1F07BC.jpg Fotó: Europress/AFP

Csodacipőkkel” készülnek a lengyelek

A lengyel csapat kifejezetten bizakodva várja a szezont, idéntől ugyanis régóta fejlesztett „csodacipőkben” versenyeznek. A legoptimistább vélemények szerint, az új cipőknek köszönhetően akár 6-8 méterrel is hosszabbat ugorhatnak versenyzőik. Egyelőre még nem derült ki pontosan, mitől is olyan különlegesek ezek a cipők. Egy kis lengyel vállalattal közösen fejlesztették ki őket, s noha a lengyel média csodacipőkről beszél, úgy tűnik, a lábbelik legnagyobb előnye valójában az, hogy speciálisan személyre szabottak, az ugrókhoz igazították őket, így sokkal kényelmesebbek, ez pedig az elugrásnál és a repülés alatt is segítheti a versenyzőket. Fontos megjegyezni, hogy a cipők még csak fejlesztési és tesztelési fázisban vannak, az igazi cél a 2022-es téli olimpia. Miután Stefan Horngacher távozott, a lengyelek cseh edzővel, Michal Dolezallal vágnak neki a szezonnak. Érdekesség, hogy a legtöbb lengyel szakértő nem a háromszoros olimpiai bajnok, kétszeres összetett világkupa-győztes Kamil Stochot tekinti a lengyelek legnagyobb reménységének, sokkal inkább a nyári Grand Prix-t megnyerő Dawid Kubackiban bíznak.

000_1AX4RT.jpg Fotó: Europress/AFP

Mire megy Stefan Horngacher a sérülésekkel sújtott német csapattal?

Stefan Horngacher tavaly megnyerte a lengyelekkel a Nemzetek Kupáját, idéntől viszont már a németeket erősíti, akik komoly reményeket táplálnak az osztrák edző iránt. A németeknek azonban elég szerencsétlenül alakult a nyár, az olimpiai bajnok Andreas Wellinger térdszalag szakadást szenvedett, így az egész szezonra kidőlt. Severin Freund, aki évek óta bajlódik hasonló sérüléssel, úgy tűnik, idén visszatérhet, Wislában azonban még nem versenyez, még mindig nincs tökéletes állapotban. A németek egyelőre kénytelenek két legsikeresebb versenyzőjüket nélkülözni, így nagyobb nyomás hárul a tavaly meglepően eredményes Geiger, Eisenbichler, Leyhe trióra, közülük egyébként a nyáron Eiseinbichler is bajlódott kisebbfajta sérülésekkel.

000_1EZ5VF.jpg Fotó: Europress/AFP

Gregor Schlierenzauer és Werner Schuster együttműködése

Schlierenzauer évek óta küzd azért, hogy visszatérjen azon magasságokba, ahol pályafutása elején járt, az osztrák próbálkozásai azonban eddig sikertelennek bizonyultak. Ennek ellenére nem adja fel, s azzal a Werner Schusterrel készül, aki a német csapattal látványos sikereket ért el az elmúlt években. A szezon egyik legizgalmasabb kérdése, hogy Schusterrel kiegészülve, Schlierenzauer vissza tud-e térni a legjobbak közé. Az osztrákok egyébként továbbra is Stefan Kraftban bízhatnak a leginkább, egy jó Schlieri azonban a csapatversenyek szempontjából is nélkülözhetetlen lenne számukra.

043_dpa-pa_180105-99-520200_dpai.jpg Fotó: Europress/AFP

Mi a helyzet a norvégokkal és a szlovénokkal?

Sem a norvégok, sem a szlovénok nem lehettek maradéktalanul elégedettek az előző szezonnal, idén minden bizonnyal javítani szeretnének. A norvégokat hátráltatták sérülések a nyáron, Daniel Andre Tande épphogy csak felépült a wislai szezonnyitóig, Anders Fannemel viszonyt térdsérülése miatt kénytelen az egész szezont kihagyni. A szlovénok számára a szezon utolsó versenye, a planicai sírepülő-vb lesz az idény fénypontja. Az egyébként is inkább sírepülésben remeklő szlovénoknak márciusig kell várniuk, hogy kedvenc sáncukon világbajnoki érmekért harcolhassanak. Könnyen előfordulhat, hogy a Prevc-testvérek helyett a tavaly kifejezetten jól szereplő Timi Zajc lesz a csapat vezére, ahogy azt sem lehet kizárni, hogy miként szinte minden évben, idén is felbukkan egy fiatal szlovén tehetség.

000_1EZ5PH.jpg Fotó: Europress/AFP

Hozzászólások