Síugrás - Bukott és súlyosan megsérült az osztrákok korábbi bajnoka
Bukott és súlyosan megsérült az osztrákok korábbi bajnoka
Fotó: Europress/AFP

Bukott és súlyosan megsérült az osztrákok korábbi bajnoka

Csatári FlóraCsatári Flóra
2017/11/29 22:10

A 2014-es Négysáncverseny győztese, az osztrák Thomas Diethart súlyosat bukott szerdán, edzés közben az osztrák Ramsau am Dachsteinban.

Diethart röviddel az elugrás után vesztette el az egyensúlyát, így a sáncasztal alá, a dombtetőre esett. A baleset olyan szerencsétlen volt, hogy a 25 éves ugró földet érés után el is vesztette az eszméletét. A bukás után egyből a schladmingi kórházba vitték az osztrák sportolót, ahol egyelőre az intenzív osztályon fekszik.

Az első orvosi vizsgálatok szerint agyrázkódást szenvedett és belső vérzései is voltak, ezen kívül az arcán súlyos horzsolások és zúzódások keletkeztek. Jó hír azonban, hogy úgy tűnik, nincs törött csontja, illetve, hogy a szakvélemény szerint összességében sem súlyos az állapota.

Thomas Diethart most már magánál van, de legalább péntekig az intenzív osztályon tartják, és csütörtökön még további orvosi vizsgálatok várnak rá.

Az osztrák síugró csapat a 2017/2018-as szezont egyébként finoman szólva sem kezdte meggyőzően. A múltheti csapatversenyen például annak ellenére sem sikerült dobogóra állniuk, hogy Stefan Kraft új sáncrekordot ugrott Rukán, a végső győzelemre is esélyes lengyelek pedig nem szólhattak bele az érmekért folytatott küzdelembe. (Piotr Zylát ugyanis szabálytalan ruházata miatt kizárták az első sorozatból, így nyolc ugrás helyett csak hét eredményből állt össze a lengyelek pontszáma.)

A korábbi Négysánc-győztes ugró sérülése tehát kellemetlen lehet a sógoroknak alig néhány hónappal a phjongcshangi téli olimpia előtt, fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy Diethart idén még nem állt rajthoz sem a csapatversenyeken, sem az egyéni világkupa viadalokon, így valószínűleg elsősorban nem vele számolt az ötkarikás játékok kapcsán Heinz Kuttin, az osztrákok kapitánya.

Jó hír ugyanakkor az osztrák csapat számára, hogy a korábban már több sérüléssel is bajlódó világbajnok klasszis ugrójuk, Gregor Schlierenzauer őszi térdsérülése után már ismét felcsatolhatta a léceit, és az elmúlt napokban a lillehammeri sáncon edzett, így valószínűleg hamarosan visszatér a versenyekre is.

via FIS

Hozzászólások