Síugrás - Andreas Wellinger olimpiai bajnok a normálsáncon
Andreas Wellinger olimpiai bajnok a normálsáncon
Fotó: siparadicsom.blog

Andreas Wellinger olimpiai bajnok a normálsáncon

Buzás GáborBuzás Gábor
2018/02/11 10:36

1994 után újra van egyéni olimpiai bajnoka Németországnak. Andreas Wellinger a verseny legnagyobb ugrását bemutatva tudta megnyerni a phjongcshangi normálsáncos versenyt, ezzel 22 évesen felért a csúcsra. Az első sorozatban még az élen álló Stefan Hula csak az 5. helyen végzett, de végül a Stoch-Tande-Freitag trióból sem állhatott fel senki sem a dobogóra. Az ezüstérmet Johann André Forfang szerezte meg, a bronzérmes Robert Johansson lett.

Tegnap még jó néhányan az olimpia megnyitó ünnepségén töltötték az estét, köztük Kasai és Ahonen is, akik országuk zászlaját is vihették, ma azonban elérkezett az első verseny napja a síugrók számára PyeongChangban. Ryoyu Kobayashi (9.) 108 méterig jutott. Manuel Fettnertől (96,5m 29.) kezdve a mezőny a továbbra is erős szembeszél miatt már csak a 13-as beülőből jött, aminek köszönhetően az ugrók +3,2 pontos beülő kompenzációt kaptak. Tilen Bartol (12.) ebből a beülőből is 106 méterig tudott repülni, amivel bejött Ryoyu Kobayashi mögé, de remekül bekezdett az utóbbi hetekben egyre jobb és jobb formába lendülő Simon Ammann (11.) is 105 méteres ugrásával.

A svájci ugrása után jónéhány perces várakozás következett, ugyanis a szél megerősödött, néhol még 5m/s-os erősséget is mért a széljelző, ezt igazán Peter Prevc (98,5m 24.) bánhatta, akit többször is visszaküldtek a beülőről, végül nem is ugrott igazán nagyot, de ez valószínűleg szezonbeli instabil formájának is betudható. Jobban sikerült az ugrás Karl Geigernek (8.), aki 103,5 méteres ugrásával egy tizeddel átvette a vezetést Kobayashitól. Geiger ugrása azonban Stefan Hula (1.) 111 méteres ugrását követően hamar feledésbe merült, a lengyel magasan több mint 10 ponttal vette át a vezetést!

Hula ugrása után a zsűri lejjebb vitte a beülőt, így a mezőny a 12-es beülőből jöhetett. Andreas Stjernen (104m 15.) és Markus Eisenbichler (106m 7.) noha nem ugrottak rosszul, érmes reményeik lassan elszálltak, hiszen Hulához képest elég nagy volt a hátrányuk. Az osztrákok jelen pillanatban egyetlen esélyese, Stefan Kraft (103,5m) az hatodik helyen várhatta a folytatást. A próbasorozatot megnyerő Robert Johansson 100,5 méterig jutott, amivel a 10. volt, míg utána következő honfitársa Johann André Fofang (2.) 106 méterig szállt. Az egyik legnagyobb olimpiai bajnok aspiráns, a szintén norvég Daniel André Tande (103,5m) nem legjobb ugrását mutatta be elsőre, csak a 13. helyen zárta a sorozatot.

A selejtező győztese Andreas Wellinger 104,5 méterig szállt, amivel az ötödik volt az első sorozatban, míg honfitársa, az egyik legnagyobb esélyes, Richard Freitag (4.) a nehéz körülmények között is 106 méterest ugrást mutatott be. Kamil Stoch (106,5m 2.) ezúttal sem hazudtolta meg önmagát, phjongcshangi első ugrása is remekül sikerült, ám a vezetést Hulától ő sem tudta átvenni, Forfanggal holtversenyben a második helyen várhatták a finálét.

A verseny továbbra is elég zaklatott volt a szél miatt, a várakozást szegény Simon Ammann (11.) sínylette meg a legjobban, legalább 8 percig várakozhatott a -10°C-os hidegben a torony tetején, mire végül elengedték. A várakozás ellenére nem is ugrott rosszul, 104,5 méternél ért földet, nem csoda, hogy az ugrás után ünnepeltette magát. Az utána következő Robert Johansson (113,5m 3.) fél méterrel még Prevc ugrását is megfejelte, mikor átvette a vezetést Tandétól bizonyára ő sem gondolta, hogy harcban lesz az érmekért.

A japánok legjobbja Ryoyu Kobayashi (7.) lett, aki kétszer is 108 méterig szállt, de hasonlóan szerepelt Markus Eisenbichler (106,5m 8.) és Karl Geiger (105m 10.) is, akikről ritkán mondhatjuk el, hogy két jó ugrást mutattak be, ma azonban ez sikerült, így végül mindketten a tízben zártak. Ezzel szemben az osztrákok egyetlen reménysége Stefan Kraft (13.) még a tízből is kiszorult, 103 méterével még a korábban sokáig vezető Prevc elé sem tudott bejönni.

Bár Johansson magasra rakta a lécet Andreas Wellinger (113,5m 1.) képes volt ugyanilyen messzire szállni, emellett még gyönyörű stíluspontokat is bezsebelt a zsűritől, nem volt tehát kérdés, hogy átveszi a vezetést. Innentől kezdődött meg csak igazán Wellinger tündérmeséje. Az utána következő Freitag (9.) nem tudta felvenni a harcot Wellingerrel és Johanssonnal, csak 102,5 métert ugrott, amivel messze elmaradt a vezető pozíciótól.

Az érmesek

A második helyről érkező Johann André Forfang (109,5m 2.) ugyan túlugrotta a zsűritávolságot, de ez kevés volt ahhoz, hogy megelőzze Wellingert, aki ezzel már biztos volt, hogy érmet szerez. Hátra volt még a két lengyel, először a címvédő Kamil Stoch (105,5m) következett, aki ezúttal nem tudott igazán hosszú ugrást bemutatni, és csak a 4. helyre jött be. Andreas Wellinger csak ekkor kezdte el realizálni, hogy olimpiai bajnok lehet. Ott volt viszont a lehetőség Stefan Hula (105,5m) kezében is az aranyéremre, ám Hula — épp úgy, ahogy néhány hete Zakopanéban — másodjára nem tudott elég hosszú ugrást bemutatni, így az bizonyossá vált, hogy ma olimpiai bajnok nem lesz, de végül a dobogóról is leszorult, csak az 5. lett.

Ezzel Robert Johansson lett a bronzérmes, aki a Világkupában is mindössze egyszer állt eddig dobogón – érdekesség, hogy az is hasonlóan szeles verseny volt. Az ezüstérmet Johann André Forfang szerezte meg, aki Johanssonhoz hasonlóan első olimpiáján szerepel. Az újdonsült olimpiai bajnok tehát Andreas Wellinger lett, aki még az eredmény kiírása után sem igazán tért magához, könnyeit törölgetve fogadta a gratulációkat. A németek egyébként Jens Weißflog 1994-es nagysáncos sikere óta vártak erre az egyéni aranyéremre. A 22 éves német fiatalember ezzel kétszeres olimpiai bajnok lett, hiszen 4 éve Szocsiban a csapattal már átélhette milyen az, ha aranyérem kerül a nyakába, és minden esélyes megvan arra, hogy akár háromszoros olimpiai bajnokként térjen haza Németországba, hiszen a nagysáncon is komoly esélyei vannak.

A cikk a siparadicsom.blog írásának rövidített verziója.

Hozzászólások