Síugrás - A zseniális formában versenyző japánt nem nyomta össze az esélyesség terhe - VIDEÓ
A zseniális formában versenyző japánt nem nyomta össze az esélyesség terhe - VIDEÓ
Fotó: Europress/AFP

A zseniális formában versenyző japánt nem nyomta össze az esélyesség terhe - VIDEÓ

Csatári FlóraCsatári Flóra
2018/12/30 19:55

Az összetett pontversenyben vezető japán Kobajasi Rjoju győzött a 67. síugró Négysáncverseny első, oberstdorfi állomásán, vasárnap. Kamil Stoch idén egyelőre nem tudott új rekordot felállítani.

Ahogy azt a versenysorozat beharangozójában is írtuk, a 22 éves japán ugró, aki az idei szezon első hét versenyéből négyet megnyerve, sárga trikósként toronymagas esélyesnek számított a Négysánc kezdete előtt. Hiába mutattak ugyanakkor jól papíron az eredményei, és hiába volt félelmetesen meggyőző Kobajasi formája is az elmúlt hetekben, mivel a síugrás - bármennyire klisésen hangzik is - fejben dől el. Épp ezért, nagy kérdés volt a négy versenyből álló Klasszikus viadala előtt, hogy elbír-e ekkora nyomást, a világkupa-győzelmeket épp csak halmozni kezdő sárga trikós.

Erre egyelőre  úgy tűnik, igen a válasz.

Ugyanis a telt ház, azaz durván 25 ezer néző előtt, és gyakorlatilag tökéletes időjárási körülmények között rendezett verseny első sorozatában messze Kobajasi ugrotta a legnagyobbat, így kényelmes előnnyel várhatta az élről a második kört. Az első ugrásokat követően meglepetésre a házigazdák versenyzője, Markus Eisenbichler állt a második helyen, 2,7 pontos hátránnyal. Mögötte a virtuális dobogóra még a norvég Andreas Stjernen fért fel, akinek 6,6 pontos lemaradása volt a sárgatrikós japánhoz képest.

A következő sorozatban aztán a Négysáncverseny 2014/15-ös győztese, és az ide obertstdorfi kvalifikáció győztese, az osztrák Stefan Kraft repült legmesszebbre, aminek köszönhetően a nyolcadik helyről a dobogó harmadik fokáig lépett előre. Az első sorozat két legjobbja, Kobajasi és a hazai közönség előtt ugró Markus Eisenbichler megőrizte pozícióját, így ők várhatják az első és a második helyről a folytatást.

Ezt megelőzően a 2000/01-es idényben Kaszaj Noriaki révén volt japán első helyezettje valamely Négysáncverseny-helyszínnek.

Azon túl, hogy jelenleg ihletett formában ugró és versenyző Kobajasi hogyan bírja a nyomást, arra a kérdésre is választ kaptunk, hogy az előző két év Négysáncbajnoka, a Kamil Stoch megdöntheti-e idén azt a rekordot, amit tavaly óta a német Sven Hannawalddal közösen tart. Ugyanis, ha a lengyel olimpiai bajnok idén is győzött volna az aranysasért folyó küzdelem első állomásán, akkor zsinórban a hetedik futamgyőzelmét aratta volna a Négysáncon, ezzel pedig egyeduralkodóvá vált volna az ökörranglista élén. 

000_1BW4AI.jpg Ezen a dobogón mindenkinek volt oka az örömre.Fotó: Europress/AFP

Stoch azonban ezúttal csak nyolcadik lett. Ettől függetlenül még mindig van esélye egy másik csúcsot beállítani, ő lehetne ugyanis a második síugró, aki a sportág legrangosabb versenysorozatát egymás után három alkalommal is megnyeri, ez a bravúr korábban csak Björn Wirkolának sikerült 1967 és 1969 között.

A vk-sorozatba tartozó esemény kedden Garmisch-Partenkirchenben folytatódik, majd a mezőny átköltözik Ausztriába: pénteken Innsbruckban, két nappal később pedig Bischofshofenben ugranak a versenyzők.

Kobajasi tehát továbbra is meggyőző, és egyelőre az élről várhatja a folytatást, de nem felejthetjük el azt sem, hogy a ránehezedő nyomás ettől nem hogy csökkent, még nőtt is. És ahogy azt az Eurosport szakkommentátora, Kelemen Zoltán is hangsúlyozta, Obertsdorfban Négysáncot csak elbukni lehet, megnyerni nem. Négytizedes előnyről semmiképp. Szóval továbbra is izgalmas állomások várnak a síugrás kedvelőire!

Eredmények:
1. Kobajasi Rjoju (japán) 282,3 pont (138,5 m/126,5 m)
2. Markus Eisenbichler (német) 281,9 (133/129)
3. Stefan Kraft (osztrák) 280,5 (131/164,5)

A vk állása 8 verseny után (még 20 van hátra): 1. Kobajasi 656 pont, 2. Piotr Zyla (lengyel) 485, 3. Kamil Stoch (lengyel) 397

részben via MTI

Hozzászólások