Síugrás - A rukai sánc 1 millió eurós fejlesztéssel rukkolt elő
A rukai sánc 1 millió eurós fejlesztéssel rukkolt elő
Fotó: Europress/Getty

A rukai sánc 1 millió eurós fejlesztéssel rukkolt elő

Németh GergelyNémeth Gergely
2016/11/23 14:54

A csütörtöki rukai selejtezővel kezdetét veszi a síugró világkupa sorozat 2016/2017-es szezonja. A Rukatunturi névre hallgató sánc komoly fejlesztéseken esett át a holt szezonban annak érdekében, hogy ne a már megszokottá vált elmaradt versenyekről szóljanak az északi versenyek.

Az Északi-sarkkör közelében lévő létesítmény a földrajzi adottságok miatt érthető okokból sokszor komoly széllökésekkel küzd, de tavaly nem a szél, hanem a nyomvonalban megolvadt hó következtében kellett törölni a versenyt.

A sorozatos csalódásokra reagálnia kellett a verseny szervezőinek és a létesítmény vezetőinek, így komoly befektetést hajtottak végre, melynek köszönhetően modern szélfogó hálóval és nyári és téli (hűthető) nyomvonallal szerelték fel a sáncokat.

"Minden érdekelt egyetértett abban, hogy felújításra van szükség." - emlékezik vissza Seppo Linjakumpu, a Ruka Nordic verseny főtitkára. "Már a tavalyi elmaradt versenyek másnapján elkezdtünk tárgyalni a fejlesztésekről."

Az új szélfogó háló hét 12 méter széles és 18 méter magas darabból áll, melyek együtt is külön is beállíthatóak, sőt automatikusan reagálnak a változó szelekre. A szakemberek szerint a háló a déli és nyugati szeleket tudja felfogni, persze extrém körülmények között továbbra sem engedik versenyezni az ugrókat.

Az új két szettes nyomvonal érdekesebb része a téli, hiszen a gyártó szerint még nyáron is képes fagypontig hűteni a nyomvonalat, így elképzelhetetlen, hogy a tavalyi okok miatt újra elmaradjon egy verseny a jövőben.

A Kuusamo városa által szponzorált több mint egy millió eurós beruházásnak köszönhetően nagyobb eséllyel bizakodhatunk a csütörtökön kezdődő versenyben.

Selejtező: csütörtök 18:00 óra

Versenyek: péntek 17:00 óra, szombat 16:00 óra

Hozzászólások