Síugrás - A norvégok belerondítottak a szlovén fiesztába
A norvégok belerondítottak a szlovén fiesztába
Fotó: fis-ski.com

A norvégok belerondítottak a szlovén fiesztába

Buzás GáborBuzás Gábor
2016/03/19 21:23

Csapatversenyt rendeztek a síugró Világkupa planicai szezonzáró hétvégéjén. Két kiemelkedő favorit volt: Szlovénia és Norvégia. A hazaiak gyenge pontja Semenic volt, aki messze nem olyan szintű ugró, mint a csapattársak. A sírepülő vb-t megnyerő skandinávok pedig azért nem voltak teljesen egyértelmű esélyesek, mert náluk mindig előfordulhat egy-két rosszabb ugrás, hiszen nagyon fiatal még a csapatuk.

Az első három ugró után szépen elhúztak a norvégok, ugyanis Tande remekül (223 m), Fannemel és Gangnes pedig egészen kiválóan (234 m és 233 m) ugrott. Negyedikként következett Forfang, aki a csütörtöki és a pénteki egyéni versenyen is dobogós volt. És éppen ő volt az, aki lehúzta a csapatát egy 210 méteres ugrással.

Mindeközben Prevc 229,5 méterre szállt utolsó szlovénként, és így a közel 30 pontos hátrányból 9,3 pontra felhozta a hazai csapatot. Érdekes volt, hogy az osztrákok a vártnál jobban szerepeltek, Kraft és Hayböck kimondottan erősen ugrott, és a kiegészítő emberek, Poppinger és Fettner a legjobb formájukat hozták, és így háromesélyessé vált a verseny, ugyanis az osztrákok csak 17,1 ponttal voltak elmaradva a verseny felénél a norvégok mögött.

Az ötödik ugrások során Tepes erősebb volt, mint Tande, és a szlovénok feljöttek 1 ponton belülre, sőt, mivel Kraft is remekelt, az osztrákok is rettentő közel kerültek a norvégokhoz. Összerázódott az élmezőny, de ez csupán egy pillanatig tartott, mert Fannemel és Gangnes "lerendezte" a meccset. Ők ketten utcahossznyira növelték a norvég előnyt a Semenic - Kranjec (a pénteki győztes második ugrása mindössze 208 méteres lett), valamint a Poppinger - Fettner duettel szemben. Az utolsó csoportban Prevc "csak" az ezüstért ugrott Hayböck ellen. Mégpedig nem is akárhogy, ugyanis a verseny messze legnagyobb repülését produkálta 246 méterrel. Íme:

Az idei szezon királya ezzel az ugrással visszahozta a reményt a már-már elúszott szlovén ezüstért. Hayböck ugrott az osztrákoknál, és pechje volt, mert 233,5 méteres repülése után Ausztria egyetlen tized ponttal kapott ki Szlovéniától, és szorult a harmadik helyre. Norvégia, Szlovénia, Ausztria tehát a dobogó sorrendje.

A negyedik helyért végig öldöklő csata folyt a német, a japán és a lengyel csapat között. Végül Kasai extraklasszis (233,5 m) befejezőugrása kellett ahhoz, hogy a japánok jöjjenek ki győztesként ebből a harcból. Ito kicsit haloványabb volt a várhatónál, és így az ázsiaiaknak semmiféle esélyük nem volt az éremszerzésre. A németek az ötödik, a lengyelek a hatodik helyen zártak, ez a három csapat 5,1 ponton belül végzett, elmondható tehát, hogy nüanszok döntöttek.

A norvégok viszont komoly különbségű győzelmet arattak, mert Forfang első repülése volt az egyetlen gyengébb teljesítményük, a többi hét ugrásuk kiválóan sikerült. Másodjára, tét nélkül már Forfang is nagyot ugrott (233,5 m), és így 58,4 pontos sikert arattak a házigazdák felett. Akik így biztosan nem tudják megnyerni mind a négy versenyt a héten, pedig erre bizony komoly sanszuk volt. Talán majd ha Domen Prevc kicsit idősebb lesz, és el lehet vinni egy repülősáncra...

A csapatverseny alapján Prevc és a norvégok mellett a leginkább Kraftot és Hayböcköt lehet kiemelni, de az a helyzet, hogy ha a szezon utolsó versenyén hasonló eredmények születnek, mint ma, akkor senki sem győzi le Prevcot.

Hozzászólások