Síugrás - A németek sorozatban harmadszorra világbajnokok
A németek sorozatban harmadszorra világbajnokok
Fotó: Europress/AFP

A németek sorozatban harmadszorra világbajnokok

Szentimrei KristófSzentimrei Kristóf
2019/03/03 08:15

Kifejezetten szórakoztató versennyel zárultak a síugrók küzdelmei a 41. északisí-világbajnokságon. Szombaton a mindig érdekes vegyes csapatfutamot rendezték meg, ahol a németek feltették az i-re a pontot, hiszen negyedik aranyukat is megszerezték az ausztriai Seefelden. A hazaiak ismét nem sokkal maradtak le a vb-címről, míg a bronzérem ezúttal a norvégoké lett.

Nem panaszkodhatunk az idei északisí-vb síugró versenyszámaira, melyeken tulajdonképpen mindent láttunk: drámaian szoros csatát, egy eszelős versenyen történt felzárkózást és győzelmet, hatalmas dominanciát, valamint sorsszerű diadalt és dobogós helyezést. Mi sem koronázhatta volna meg jobban az ausztriai eseményeket, mint egy igazi örömünnep, ahol ugyan van tét és koncentráció, de szinte már mindenki felszabadultabban ugrik.

A vegyes csapatverseny pedig pontosan ezt a fajta érzést kelthette bennünk, melyet egyébként már negyedik alkalommal rendeztek meg a világbajnokságok történetében, és ami minden bizonnyal 2022-ben, Pekingben a téli olimpia programjában is bemutatkozik. Ugyanakkor most történt meg először, hogy ez a különleges műfaj zárta a vb-versenyek sorát a síugróknál. Picit meglepő, hogy miért nem volt már korábban is az utolsó versenyszám a fiúk és a lányok közös futama, mely ezúttal is kiváló hangulatban zajlott. A mezőny is szép számmal vonultatta fel a csapatokat, a hagyományos nemzetek mellett az olaszok, az amerikaiak, a kazahok, sőt, a románok is kiállították a maguk négyesét, így 13 együttes vághatott neki a viadalnak.

Ahogy korábban, most is felváltva ugrottak a nők és a férfiak, előbbiek a páratlan, utóbbiak a páros ugrócsoport tagjaiként. A verseny topfavoritja az a Németország volt, mely egyrészt ezen a vb-n korábban már három aranyérmet is bezsebelt a síugróknál, másrészt 2015-ben és 2017-ben sem talált legyőzőre ebben a versenyszámban. Most tehát a németek arra készültek, hogy sorozatban harmadszorra is a vegyes csapat világbajnokai legyenek. Ennek megfelelően első emberük, Katharina Althaus rögtön megadta az alaphangot egy 107,5 méteres ugrással, mely szinte végig a legnagyobb távolság volt a lányoknál (csak a mindössze 18 éves szlovén Nika Kriznar ugrott jobbat 108,5 méteres második körös kísérlete alkalmával). Althaus már tagja volt a két évvel ezelőtt Lahtiban győztes gárdának, ahogy Marcus Eisenbichler is, aki második ugróként összességében már negyedik világbajnoki címére készült, miután Innsbruckban egyéniben és csapatban is győzött. Eisenbichler azonban a seefeldi normálsáncon kevésbé érezte az ugrást, és ez a mostani első ugrásán is megmutatkozott, ugyanis a viszonylag nagy szembeszél ellenére sem tudta megközelíteni csoportjának legjobbjait a maga 104,5 méterével.

Már annál inkább élt a körülmények adta kiváló lehetőségekkel a pénteken a 27.(!) helyről világbajnok Dawid Kubacki, aki 112 méteres repülésével új sáncrekordot állított fel. Szüksége is volt eme remek kezdésére a lengyel csapatnak, melynek női tagjai közel sem rendelkeznek olyan kvalitásokkal, mind a férfiak többszörös világ- és olimpiai bajnok versenyzői. Kubacki mellett még a normálsáncon meglepetésre negyedik helyezést elérő Philipp Aschenwald is átmentette formáját a szombati napra, 110 méteres ugrásával pedig Ausztria átvette a vezetést a németektől.

A versenyen szinte végig szembeszél uralkodott a kellemes felhős-napos idő mellett. Csak az első sorozat negyedik ugróit nyomta le az átmeneti hátszél, melyből kifolyólag nem is záporoztak a K-pont (100 méter) feletti teljesítmények. "A kivétel erősíti a szabályt" ezúttal a német Karl Geiger érvényesítette, aki pénteken igencsak pórul járt az esélyeit gyakorlatilag lenullázó hózáporral, most viszont újra megszerezte a vezetést csapatának, igaz, mindössze négy ponttal az osztrákok előtt. Tulajdonképpen kétfrontos verseny alakult ki, ugyanis a harmadik helyen álló lengyeleknek már több mint 50 pont volt a hátrányuk az éllovassal szemben, viszont mögöttük a norvég, a japán és a szlovén csapat is alig több mint három ponton belül következett.

Az arany- és a bronzéremért a nyolc csapattal folytatódó második sorozatban is külön csata folyt, és öt ugrócsoportot követően újra helyet cserélt az első két helyezett. Eva Pinkelnig üde színfoltja volt a világbajnokságnak, amit nemcsak az arcán szinte folyamatosan látható mosolyával (még közvetlenül az ugrásai előtt is), hanem önmagát jelentősen felülmúló teljesítményével is reprezentált. Az északisí-vb teljes osztrák keretéből talán rá volt a legjobb hatással a hazai közönség buzdítása, ami a női egyéni versenyen egy ötödik helyet, a hölgyek osztrák négyesében pedig egy ezüstérmet jelentett, most pedig jó esélyt adott arra, hogy Ausztria a világbajnokság utolsó előtti napján szerezze meg első aranyérmét.

Philipp Aschenwald azonban nem tudta megismételni az első körben bemutatott ugrását, és hat méterrel elmaradt az ezúttal nem hibázó Eisenbichlertől, aki 13,4 pontos előnyt szerzett a németeknek. Ugyan az osztrák csapatban még hátralévő versenyzők mindent megpróbáltak, sem a 35 éves hölgy-klasszis, Daniela Iraschko-Stolz, sem az előző vb-n minkét férfi egyéni számot behúzó Stefan Kraft már nem tudta megfordítani az első helyért folytatott küzdelmet, ugyanis Juliane Seyfarth és Karl Geiger is magabiztos ugrásokkal biztosították be Németország újabb világbajnoki címét, ami már a negyedik volt Seefelden.

Mondhatjuk, hogy a vegyes csapatverseny királyai és királynői a németek, hiszen csak az első, 2013-as kiírást nem ők nyerték meg, akkor ugyanis a japánok nyakába került az aranyérem. Ha pedig már Kobajasiéknál tartunk, a csapat 22 éves sztárja utolsó ugrásával vigasztalódhatott a peches normálsáncos egyéni versenyt követően, ahol hiába nyerte meg az első sorozatot, végül csak 14. lett. A vigaszugrás olyan jól sikerült Kobajasi Rjojunak, hogy még Kubacki aznap felállított sánccsúcsát is megdöntötte 113 méteres repülésével.

Ennek ellenére a japánok már a záróemberek előtt elveszítették az esélyüket a dobogóra, amiről végül a szlovénok korábbi összetett világkupa-győztese, Peter Prevc és a norvég csapatban olimpiai bajnok Andreas Stjernen döntött. Végül utóbbi növelte saját és csapattársai érmeinek számát, melynek köszönhetően a női mezőny legjobbja, Maren Lundby már harmadik érmét szerezte Seefelden, a "Repülő Bajusz" Robert Johansson pedig tavalyi ötkarikás érmeit követően immár vb-ről is rendelkezik egy bronzzal. Az egyéni teljesítmény tekintetében Dawid Kubacki volt a szombati verseny legjobbja, ugyanis rövid életű sáncrekordja után másodjára is túlugrotta a 109 méternél található zsűritávolságot. Mindez szintén bizonyítéka annak, hogy nemcsak a körülmények játszottak közre egy nappal korábbi történelmi győzelmében.

Ami a második helyezett osztrákokat illeti, a végül hazai pályán elmaradt aranyérem ellenére elégedettek lehetnek szereplésükkel, hiszen a hat síugró számból ötben is ott voltak a dobogón, melyből három végződött ezüst-, míg kettő bronzéremmel. Persze messze a legboldogabbak a német ugrók lehetnek, akik négy aranyukkal és két ezüstjükkel taroltak az idei világbajnokságon. Ők sem ünnepelhetnek viszont nagyon sokáig, hiszen néhány nap múlva máris kezdetét veszi a világkupa keretében kiírt Raw Air nevű versenysorozat Norvégiában, melyet ezúttal már nemcsak a férfiaknak, hanem a hölgyeknek is megrendeznek.

Végeredmény:

1. Németország 1012,2 pont (Katharina Althaus, Marcus Eisenbichler, Juliane Seyfarth, Karl Geiger)

2. Ausztria 989,9 (Eva Pinkelnig, Philipp Aschenwald, Daniela Iraschko-Stolz, Stefan Kraft)

3. Norvégia 938,4 (Anna Odine Stroem, Robert Johansson, Maren Lundby, Andreas Stjernen)

Hozzászólások