Síugrás - A Négysánc után
A Négysánc után
Fotó: fis-ski.com

A Négysánc után

Buzás GáborBuzás Gábor
2017/01/07 22:10

Kamil Stoch gyűjteménye teljessé vált, hiszen világbajnoki, valamint két olimpiai aranya, illetve 2014-es Világkupa összetett elsősége mellett immár megvan neki a Négysáncverseny trófeája is. Stoch mellett Stefan Horngacher, a lengyel csapat osztrák edzője a másik sikerember, hiszen három versenyzője végzett az első négy között. Werner Schuster egykori segédedzője rögtön az első évében hozzásegítette a lengyel csapatot a benne rejlő potenciál eléréséhez. Innentől fogva nagyon izgalmas lesz a lengyelek teljesítménye a Lahti világbajnokságon, különösen a csapatversenyt tekintve.

Daniel Andre Tande hihetetlenül csalódott volt az utolsó ugrását követően. Rendkívül közel állt ahhoz, hogy elérje a célját, és aztán minden elúszott egy tizedmásodperc alatt. Egy technikai probléma, a kötés leoldása miatt elbukta az összetett versenyt. Az ugrás után volt lehetősége elbújni a kamerák előtt, de amikor visszatért az eredményhirdetésre, akkor úgy jelent meg, mint egy óriási sportember, aki egy remek Négysáncversenyt produkált, amire nagyon büszke lehet 22 évesen. Az összetett harmadik helye győzelemmel ért fel.

 

Szép csendben, szinte fű alatt Domen Prevc visszaszerezte az összetett pontverseny első helyét, melyet Innsbruckban elvesztett. A "kis" Prevc a negyedik helyen zárt Bischofshofenben, és a Négysáncverseny összetett versenyében a kilencedik lett. Erős teljesítmény, még akkor is, ha az igencsak erőteljes előzetes várakozások alapján máshogy is fel lehet fogni. Ugyanakkor az idei 11 verseny során Domen Prevc volt a legkiegyensúlyozottabb és legjobb síugró, ezt nem lehet elvenni tőle.

Piotr Zyla az összetett második helyén végzett. A lengyel síugrás rajongói imádják őt, mert egy rendkívül egyenes, vicces és őszinte ember. Ő maga alig hitte el, hogy ennyire jól szerepelt. Aki látta őt a hatalmas sikere után, annak egyértelművé válhatott, hogy miért annyira népszerű versenyző.

Maciej Kot az összetett negyedik helyét szerezte meg. Csakhogy amikor két csapattárs is jobban teljesít nálad, akkor ez az eredmény jó szereplés a csapat számára, de az egyéni siker nem kapja meg azt a figyelmet, amit egyébként megérdemelne.

Michael Hayböck rendkívül jól ugrott az utolsó állomáson, csakúgy, mint Oberstdorfban. Ki tudja, mi lett volna, ha Innsbruckban nem betegeskedik. És ugyanez igaz Stefan Kraftra is. Nem kell aggódnunk a két legjobb osztrákért, biztos, hogy mind a ketten meg fogják mutatni a szezon hátralevő részében, hogy mire képesek.

Markus Eisenbichlert szintén egy vírus hátráltatta élete legjobb Négysáncverseny során, mégpedig Bischofshofenben, egy olyan sáncon, ami tökéletesen fekszik neki. Összetettben a hetedik lett végül, és számtalan szurkoló szimpátiáját nyerte el. Eisei egy szeretetreméltó figura, hatalmas potenciállal.

Manuel Fettner élete legjobb telét produkálja, márpedig ez nem semmi, hiszen 16 éve versenyez a Világkupában. Az utóbbi négy évben (mióta Heinz Kuttin a vezetőedző), folyamatosan fejlődik. 46., 33. és 24. volt az utóbbi három esztendőben, és jelenleg a 7. helyen áll az összetett Világkupában. Ha ez így megy tovább, jövőre megnyeri a kristálygömböt.

A Világkupa megy tovább, mégpedig a lehető legjobb helyszíneken - Wisla és Zakopane, azaz két lengyel sánc következik. Ezeken a versenyeken mindig óriási a hangulat, és az idei szezon alapján még a megszokottnál is különlegesebb atmoszférára számíthatunk.

Forrás: fis-ski.com

Hozzászólások