Síugrás - A lengyelek és Domen
A lengyelek és Domen
Fotó: fis-ski.com

A lengyelek és Domen

Buzás GáborBuzás Gábor
2016/12/04 17:18

A klingenthali síugró Világkupa-hétvége meghozta a lengyelek első csapatgyőzelmét, és meghozta Domen Prevc második egyéni sikerét.

A csapatversenyen elég hamar látszott, hogy a lengyeleket nem lehet legyőzni; mindenki remekül ugrott náluk, Stoch és Kot pedig kifejezetten extra teljesítményt tett hozzá. Az osztrákok és a németek csak az ezüstért küzdhettek, és végül mindössze kilenc tized ponttal zártak jobban a hazaiak. A tavalyi csapatversenyeket domináló norvégok és szlovénok ezúttal a vert mezőnyben végeztek, mint ahogy a szürkén teljesítő japánok is. A cseheket viszont minden dicséret megilleti a 6. helyért, és elsősorban a fiatalok, Stursa és Vancura ugrásaiért.

A vasárnapi egyéni versenyen éppen Stursa okozta az egyik legnagyobb felhördülést, aki bukott az első sorozatban. Akkorát ugrott, hogy még így is bejutott a második sorozatba, és némi meglepetésre másodjára is ugrott, ami nem volt várható azok után, hogy a bukását követően hordágyon, nyakmerevítővel vitték le. Ezek szerint ez csak óvintézkedés volt, Stursa végül a 28. helyen zárt.

Ahogy várható volt a csapatverseny után, Kot és Stoch vezetett (2 tized választotta el őket) az első sorozat után. Ám végül egyikük sem állhatott fel a dobogóra, és ez elsősorban Kotnak okozott nagy csalódást, látszott rajta, hogy bosszankodik az 5. hellyel. Stoch jobban viselte a visszaesést, igazából két jót ugrott, és nem tehetett róla, hogy mind Tande, mind Prevc, mind Kraft extraklasszis ugrást hozott másodjára. Pedig ez történt, és így ők hárman ugrottak fel a dobogóra: Prevc mögött Tande lett a második (idén már másodszor), és Kraft a harmadik.

Freund és Peter Prevc a vert mezőnyben végzett, a legjobb német Eisenbichler lett, ami a csapatversenyen mutatott formák után várható volt. A japánok az egyéniben sem brillíroztak. A kanadai Boyd-Clowes élete egyik legjobb eredményét érte el, 12. lett, de az első sorozat 6. pozíciója után ez kisebbfajta csalódást jelentett neki.

Az összetettben Domen Prevc átvette a vezetést Freundtól, hiszen három versenyből kettőt megnyert. A folytatás Lillehammerben következik, pénteki kvalifikációval, majd szombati és vasárnapi versenyekkel. És aztán már csak Engelberg, és már jön is a négysánc...

Hozzászólások