Síugrás - A finnek új edzőjéről
A finnek új edzőjéről
Fotó: fis-ski.com

A finnek új edzőjéről

Buzás GáborBuzás Gábor
2016/03/31 16:42

Az osztrák síugróedzők nagyon komoly export értékkel bírnak. Heinz Kuttin, Alexander Stöckl, Werner Schuster, Richard Schallert, és néhány napja már Stefan Horngacher is vezetőedző különböző válogatottaknál. Andreas Mitter személyében egy újabb osztrák szakember került egy olyan nemzet élére, mely amennyire nagy múlttal rendelkezik a sportágban, annyira sikertelen volt az utóbbi öt esztendőben.

Mitter neve csak a bennfentes síugrás rajongók számára lehet ismerős. Most először kapott vezetőedzői állást, de a 34 éves szakember már rendelkezik néhány éves edzői tapasztalattal, és külföldről is van élménye. Azonkívül remek edző hírében áll.

Mitter személyes adatai: házas ember, van egy gyermeke, és az osztrák B-válogatott tagja volt. Korán felfedezte magában az edzősködés iránti érdeklődést, és 21 évesen már elkezdte az edzőképzést, miután befejezte a katonai szolgálatot. "Ramsauban kezdhettem el az edzősködést, már a képzés során, és nagyon lelkes voltam" - emlékszik vissza a kezdeti időkre. Az edzőképzés befejezése és a ramsaui tapasztalatszerzés után Németországba költözött. Négy évig a Partenkirchen Síklubnál dolgozott.

Ezután visszatért Ausztriába, ahol a Kontinentális Kupában vezette a B-csapatot, majd a stamsi iskolában Alexander Stöckl utóda lett, aki jelenleg roppant sikeresen vezeti a norvég válogatottat. Az Osztrák Síszövetség újraalakítása után a Kontinentális Kupa csapatot vezette Florian Liegllel közösen. Liegl Innsbruckban dolgozott a sportolókkal, Mitter pedig Salzburgban. Stefan Kraft számára Mitter edzősködése alatt jött meg az áttörés.

És most eljött a pillanat, amikor a legmagasabb szinten mutathatja meg, mit tud. A finn csapat újdonsült vezetőedzőjeként az egykori síugró nemzet csapatát kell visszavezetnie a korábbi sikerek szintjére, öt év sikertelenség után.

"Finnország egy óriási síugró nemzet, de ez a tény jelenleg nem segít rajtunk. Az utóbbi évek ezt remekül megmutatták. Elemeznünk kell, hogy miért nem jöttek a sikerek az elmúlt időszakban úgy, ahogy azt szerették volna a finnek. Elsősorban azonban a jövőre akarunk koncentrálni. A csapatban egyértelműen van potenciál. Vannak olyan ugrók például, akik nyertek már Világkupa versenyt. Jó a háttér, és erre mindenképpen építeni fogunk" - magyarázta Mitter.

"Április 10-én utazom Finnországba. A finn edzőkkel együtt fogjuk kialakítani a csapatot, és kidolgozni a koncepciót a munkához. Semmiképpen sem akarom a finn csapatra erőltetni az osztrák rendszert, de vissza akarom vezetni a finn síugrást a sikeres ösvényre, a csapatommal együtt. Mindenkinek el kell fogadnia, hogy rengeteg munkát kell elvégeznünk ahhoz, hogy ez sikerüljön."

A finnek új vezetőedzője április 13-án fog beszélni a felkészülési rendszert, érintő elképzeléseiről, miután hivatalosan bemutatták a Finn Síszövetség sajtókonferenciáján.

"A síugrás nagyon gyorsan tud változni, és könnyen le lehet maradni. A múltban elért sikerek nem érnek semmit sem a jövőre nézvést. Ugyanakkor gyorsan vissza is lehet térni a helyes útra."

Mitter számára a finnországi Lahtiban rendezendő világbajnokság (2017 február-március) lesz az első komoly erőpróba. "Annyira még nem tekintünk előre, egyelőre nem fontos, hogy célokat tűzzünk ki magunk elé. Először létre kell hozni egy jól működő rendszert, és majd azután tűzzük ki az első célokat."

Forrás: fis-ski.com

Hozzászólások