Síugrás - 18 éves szlovén srác nyerte az oberstdorfi sírepülést
18 éves szlovén srác nyerte az oberstdorfi sírepülést
Fotó: Europress/AFP

18 éves szlovén srác nyerte az oberstdorfi sírepülést

Szentimrei KristófSzentimrei Kristóf
2019/02/01 20:12

Izgalmas és fordulatos versenyt hozott a szezon első sírepülő-viadala a 2018/2019-es síugró-világkupában. A németországi Oberstdorfban újdonsült győztest avathattunk pénteken, miután a mindössze 18 éves Timi Zajc múltheti első dobogóját követően most nem talált legyőzőre. 

Általában már a Négysáncverseny után közvetlenül az első sírepülő-versenyt is megrendezik az adott idényben, azonban mivel az ausztriai Kulm kimaradt a 2018/19-es versenynaptárból, így február első napjáig kellett várni a 200 méter feletti repülésekre. Most kárpótolja a síugrás szerelmeseit a helyzet, mivel a decemberben, Titisee-Neustadtban tervezett verseny pótlása miatt három egyéni viadalt is láthatnak a Négysánc nyitányának is otthont adó Oberstdorfban.

Pénteken olykor erős hátszél, olykor viszont kellemes szembeszél tette ingadozóvá a körülményeket, de azért az igazán jó ugrók nagyjából egyforma időjárásban kerültek sorra az első sorozatban. A legmesszebb a lengyel Pjotr Zyla  szállt 236 méterrel, de az élen a háromszoros olimpiai bajnok honfitársa, Kamil Stoch  zárt három méterrel rövidebb repülésével. A dobogó legalsó fokán a legutóbbi három verseny győztese, az osztrák Stefan Kraft  állt szintén 220 méter feletti teljesítményével.

A második sorozatban a szél már kevésbé volt igazságos az élmenőkkel, ezt pedig legjobban a fiatal Timi Zajc használta ki. A szlovén tehetség még nincs 19 éves, de ebben a szezonban berobbant a legjobbak közé, és tulajdonképpen egyedül viszi a hátán az amúgy mélyponton lévő szlovén csapatot. A sok top 10-es eredményét követően az előző héten első pódiumát is megszerezte, miután második lett a vasárnapi szapporói versenyen Japánban.

Zajc úgy készülhetett neki a szezon első sírepülő-fordulójának, hogy korábban nem volt még hivatalos eredménye sem sírepülősáncon.

A selejtezőben viszont egyből megmutatta, hogy sok szlovén ugróhoz hasonlóan neki is a vérében van a sírepülés, ugyanis második lett a szintén kiváló sírepülő-nemzetből való norvég Johann André Forfang  mögött. A versenyen a hatodik pozícióból várhatta Zajc a második kört, ahol a sorozat messze legnagyobb ugrását mutatta be 233,5 méterrel. Még a sokat előrelépő Daniel-André Tande  is több mint tíz méterrel maradt el tőle. Mivel az élen álló hármas (Stoch, Zyla, Kraft) mindegyik tagja legalább 20 méterrel ugrott kisebbet, mint elsőre, Zajc végül megnyerte élete első világkupa-versenyét.

A már 2000-es születésű szlovénnál csak az osztrák Gregor Schlierenzauer  nyert fiatalabban sírepülésben, aki a 2008-as planicai versenyen szintén 18 esztendősen győzött. Ami a világkupát illeti, ott a kanadai Steve Collins továbbra is a legfiatalabb győztes, aki három nappal 16. születésnapja előtt nyert még 1980-ban a finnországi Lahtiban.

A szezont sokáig a 22 éves japán Kobajasi Rjoju  dominálta, most viszont először az idényben kiszorult a legjobb tízből egy vk-versenyen (sokáig kellett erre várni). Talán a nála négy évvel fiatalabb Timi Zajc lesz az, aki a fiatal ugrókat tekintve rövid időre átveszi tőle a stafétát.

Eredmények:
1. Timi Zajc (szlovén) 430,1 pont (220 m/233,5 m)
2. Dawid Kubacki (lengyel) 424,8 (221,5/218)
3. Markus Eisenbichler (német) 423,3 (224,5/222,5)

A világkupa állása:
1. Kobajasi Rjoju (japán) 1251 pont
2. Stefan Kraft (osztrák) 821 pont
3. Kamil Stoch (lengyel) 789 pont

Hozzászólások