Sífutás - Visszavonul a sífutó legenda
Visszavonul a sífutó legenda
Fotó: Europress/AFP

Visszavonul a sífutó legenda

Pintér LászlóPintér László
2018/04/06 15:04

Elérkezett ez a pillanat is. A pillanat, amire már jó ideje lehetett számítani, mégis sokan reménykedtek benne, hogy még messze van. Hiszen a teljesítménye egyáltalán nem indokolná. De Marit Björgen, minden idők legeredményesebb téli sportolója, mégis befejezi. Távozásával egy korszak ér véget.

Björgen az olimpia után a folytatásra vonatkozó kérdésekre azt a választ adta, hogy a húsvéti szünetben eldönti. Korábban többször is hangoztatta, hogy nagyon szeretne még együtt versenyezni a doppingeltiltásából jövőre visszatérő Therese Johauggal. Jövőre újabb világbajnokságot rendeznek, így sokan joggal remélhették, hogy csak utána vonul vissza. Ma azonban, a norvég országos bajnokság alkalmával bejelentette, hogy ennyi volt, nincs tovább. A holnapi 30 km az országos bajnokságon lesz az utolsó versenye.

Nincs elég motiváció

"Nem gondoltam, hogy ennyire nehéz lesz elmondani. Megrendít, mert életem egy nagy korszaka zárul le, húsz évnyi pályafutás" - mondta az NRK televízió riporterének könnyek között Björgen. "Érzem, hogy nincs meg bennem a motiváció, hogy 100% odaadással menjek neki a következő szezonnak, ezért úgy döntöttem, befejezem."

Björgen azt is elárulta, hogy a döntés már a szezon előtt érlelődött benne:

"Hosszú folyamat volt, már a szezon előtt majdnem eldöntöttem. Úgy érzem, nincs meg bennem a kellő motiváció és akarat, hogy továbbra is a legjobb legyek. Ráadásul van otthon egy kisfiam, aki egyre többet ért meg ebből az egészből, és akivel több időt szeretnék tölteni. A most elvesztegetett időt sosem kapom vissza. De persze picit ijesztő is belegondolni, hogy vége, és mi lesz ezután. Fél életemet a sífutásnak áldoztam, ezért most kavarognak bennem az érzelmek."

Páratlan pályafutás

Marit Björgen minden idők legeredményesebb téli sportolója, minden sportág tekintetében. Nyolcszoros olimpiai- és 18-szoros világbajnok, de ezen felül is tucatnyi érmet szerzett. 303 világkupa-versenyen indult, ebből rekordszámú, 114 alkalommal állhatott a dobogó legfelső fokára. Az örökranglistán mögötte második alpesisí-legenda, Ingemar Stenmark 86 győzelmet gyűjtött. Björgen négyszer nyerte meg az összetett világkupát és egyszer a Tour de Skit is.

Olimpiák: 8 arany, 4 ezüst, 3 bronz
Világbajnokságok: 18 arany, 5 ezüst, 3 bronz

Első győzelmét a világkupában 2002-ben szerezte, majd a rákövetkező évben jött az első világbajnoki címe. Öt olimpián indult, először 2002-ben, és mindegyiken szerzett érmeket. Utolsó olimpiáján, februárban két arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel bővítette a kollekcióját. Ráadásul zárásként megnyerte a 30 km-t, ami tökéletes zárása volt olimpiai szerepléseinek.

Reakciók

A norvég médiában Björgen visszavonulása a vezető hír. Az online magazinok címlapján cikkek tucatjai foglalkoznak a témával. Természetesen a versenyzőtársak is reagáltak. Therese Johaug, Astrid Jacobsen, Heidi Weng és Ingvild Flugstad Östberg sírva nyilatkozott a norvég sajtónak. Mindannyian kiemelték, hogy Björgen példakép volt számukra, és nagyon fog hiányozni a válogatottból.

"Az elmúlt években ő jelentett mindent a norvég sífutásnak. Hatalmas űr marad utána. Ő Norvégia valaha élt legnagyszerűbb sportolója. Ma az együtt átélt rengeteg jó élményre gondolok, Marit egy csodálatos nő, minden értelemben, nemcsak sportolóként" - méltatta Björgent Vidar Löfshus, a norvég síszövetség elnöke.

Björgen a norvég válogatott motorja volt, a versenyzőtársai példaképe. Löfshus nagyon szeretné, ha a jövőben valamilyen formában részt venne a norvég sífutó válogatott munkájában. "Egy ekkora szaktekintélyt nem engedhetünk csak úgy kislisszolni a hátsó ajtón" - mondta a szakvezető.

Végezetül következzék a norvég televízió összeállítása a versenyzők reakcióiból. Minden további kommentár felesleges.

Jó pihenést Marit, köszönjük a sportélményt!


Hozzászólások