Sífutás - Villám csapott a világbajnoki bronzérmes sífutóba
Villám csapott a világbajnoki bronzérmes sífutóba
Caitlin Gregg egy ausztrál versenyen (Fotó: Team Gregg Facebook)

Villám csapott a világbajnoki bronzérmes sífutóba

Pintér LászlóPintér László
2017/11/18 07:49

Aligha túlzás, hogy Caitlin Gregg kedden újjászületett. A 37 éves amerikai sífutónőt reggeli edzésére kocogás közben érte villámcsapás, de csodával határos módon egy haja szála sem görbült.

A 2015-ös világbajnoki bronzérmes minden évben Nyugat-Yellowstone-ban, Montanában edz. Ezúttal is ott ütöttek tanyát férjével, a szintén világkupa-versenyző Brian Greggel.

Caitlin kedd reggel sífutóedzésre indult. Az előrejelzésben nyoma sem volt zivatarnak, hiszen az évszaknak megfelelően meglehetősen hideg volt. Reggel 9 körül járt az idő, +0,5 Celsiust mutatott a hőmérő. Ilyen paraméterek mellett még a meteorológiában jártasaknak sem feltétlenül fordul meg a fejében, hogy elektromos kísérőjelenséggel járó zivatar jöhet. Caitlin amúgy is retteg a villámlástól és mennydörgéstől, ha zivatart lát az előrejelzésben, nem indul egyedül a hegyen edzeni.

Ezúttal azonban semmi sem utalt ilyen jellegű veszélyre, azon kívül, hogy hódara/graupel hullott. Ezért Caitlin gyanútlanul a hóna alá csapta a léceit és a botjait, majd kocogva indult a szállodából a sífutó pálya felé. A cipője talpán fém szegek voltak, amelyek lehetővé teszik a jeges úton való haladást.

Még nem ért ki a városkából, amikor az egyik sarkon elfordulva a közeli toronyba villám csapott. Abban a pillanatban érezte, hogy áram járja át a testét. A bal lábán indult felfelé az áramütés, és a bal karjánál távozott. Hirtelen felforrósodtak a fém ékszerei, sütötték a bőrét.

„Mintha egy villanypásztort fogtam volna meg, csak egymilliószor erősebben rázott. Fogalmam sem volt, mi történik. A villámlás után egy másodperc sem telt el, amikor óriási csattanást hallottam. Azonnal tudtam, hogy segítséget kell kérnem” – emlékszik vissza Gregg.

Átutazott az egy órányi autóútra lévő Big Sky városába, ahol a legközelebbi kórház volt, és kérte a kivizsgálását.

“Csináltak rajtam EKG-t, és ellenőrizték az izmaim működését. Szerencsére minden a legnagyobb rendben volt. Úgyhogy az ijedtségen kívül, úgy tűnik, nincs más bajom.”

Bár a bal kezében egész nap szúrást-bizsergést érzett (azt, amit elzsibbadás után szoktunk, amikor kezd helyreállni a vérkeringés), az ékszerei nem okoztak égési sérülést, így az orvosok zöld utat adtak neki a további edzésekhez. Persze óvatosságra intették, hogy figyeljen oda minden apró változásra. Úgyhogy azóta, ha óvatosan is, de minden nap síel.

“Hálás vagyok, hogy nagyszerű csapattársaim és edzőim vannak, akik egész nap segítenek, és akik azóta minden nap velem síelnek.”

“Az eset kapcsán megtanultam, hogy az embereket többnyire közvetve, a talajon keresztül éri az áramütés, amikor a villám egy közeli tereptárgyba belecsap. Kész őrület. Azóta persze folyamatosan jönnek a poénok csapaton belül, hogy a villám majd szupererőt fog nekem adni. Majd kiderül, mindenesetre örülök, hogy megúsztam maradandó károsodás nélkül.”

Valóban örülhet. A villámcsapást egy ritka jelenség, a hózivatar okozta. Ez hasonló a nyári zivatarhoz, csak hidegebb légkörben alakul ki, elektromosan kevésbé aktív, és hó hullik belőle.

Az Amerikai Meteorológiai Szolgálat adatai szerint az Egyesült Államokban évente háromszáz embert ér villámcsapás, és tíz százalékuk belehal. Nem meglepő, hogy az 1200 lakosú kisvárosban hamar az a hír terjedt el, hogy Caitlint agyonütötte a villám.

„Nagyon sokan azt gondolták, hogy meghaltam. A hotel tulajdonosa, ahol lakunk, próbálta győzködni az embereket, hogy nem haltam meg, sőt, még mindig itt lakom nála” – mondta viccelődve.

Greggék a második olimpiájukra készülnek. Caitlin Vancouverben, Brian pedig Szocsiban képviselte a csillagos-sávos lobogót. Most mindketten azért küzdenek, hogy bekerüljenek az amerikai olimpiai keretbe. A villámcsapástól függetlenül sem lesz könnyű dolguk.

Hozzászólások