Sífutás - Újabb négy orosz sífutót tiltottak el örökre
Újabb négy orosz sífutót tiltottak el örökre
Makszim Vilegzsanyin (Fotó: Europress/AFP)

Újabb négy orosz sífutót tiltottak el örökre

Pintér LászlóPintér László
2017/11/09 21:25

Ahogyan az várható volt, a Nemzetközi Olimpia Bizottság a múlt héten eltiltott Alekszander Legkov és Jevgenyij Belov után a McLaren-jelentésben megnevezett további négy sífutót is örökre eltiltotta az olimpiákon való részvételtől. Szocsiban elért eredményeiket törölték, a szerzett érmeiket vissza kell adniuk. Az ügy várhatóan a Nemzetközi Sportdöntőbíróság előtt folytatódik.

Döbbenetes ítélet született a doppinggal vádolt orosz sífutók ügyében | Hosszabbítás

Aligha számított ilyen súlyos ítéletre az 50 km olimpiai bajnoka, Alexander Legkov, amikor tavaly decemberben őt és öt társát ideiglenesen felfüggesztette a Nemzetközi Síszövetség (FIS). A szankció alapja az oroszok szisztematikus doppingrendszerét felfedő McLaren-jelentés volt, bár az orosz sífutók egyike sem bukott meg konkrétan egyetlen doppingvizsgálaton sem az érintett időszakban.

Az Oswald-bizottság meghallgatása után a NOB bejelentette, hogy a négy orosz sífutó megsértette az antidopping szabályokat. Makszim Vilegzsanyin, Julia Ivanova, Jevgenyija Sapovalova és Alekszej Petuhov ugyanarra a sorsra jutott, mint korábban Alekszander Legkov és Jevgenyij Belov. Mindannyiukat név szerint említi a McLaren-jelentés. Újabb bizonyítékokat ezúttal sem hoztak nyilvánosságra, de a NOB későbbre ígérte az ítélet részletes indoklását.

Az eredmények törlése kapcsán az oroszok újabb érmeket buknak, de mindez csak akkor válik hivatalossá, ha majd lezárul a CAS eljárása is. Az oroszok ugyanis a Nemzetközi Sportdöntőbíróság elé fogják vinni az ügyet.

Vilegzsanyin ezüstérmes volt 50 km-en (amit Legkov nyert), kizárásával az akkori harmadik, szintén orosz (a McLaren-jelentésben azonban nem érintett) Ilja Csernouszov lesz az olimpiai bajnok. Az ezüstérmet a norvég Martin Johnsrud Sundby, a bronzot pedig a fehérorosz Szergej Dolidovics kapja majd meg.

Az oroszok váltóban szerzett ezüstérmét a franciák öröklik, a harmadik helyre a norvégok léphetnek elő. A csapatsprintben szintén egy ezüstérem úszott el a 2014-es házigazdák számára (Vilegzsanyin-Krjukov). Ebből a svédek (ezüst, Emil Jönsson és Teodor Peterson) és a norvégok (bronz, Petter Norhug és Ola Vigen Hattestad) profitálnak.

Petuhov az „emberi jogok megsértésének” nevezte az ítéletet, és kijelentette, hogy a végsőkig küzdeni fog az igazáért. A következő állomás tehát a Nemzetközi Sportdöntőbíróság lesz.

A nagy kérdés azonban az, hogy vajon kizárják-e az oroszokat nemzeti szinten is a közelgő phjongcshangi játékokról. Az ezzel kapcsolatos döntést várhatóan decemberben hozza majd meg a NOB. Addig is felszólították a Nemzetközi Síszövetséget (FIS), hogy az érintett sportolók világkupában és világbajnokságokon elért eredményeiről döntsön.

Hozzászólások