Sífutás - Szorul a hurok a norvég legenda torka körül
Szorul a hurok a norvég legenda torka körül
Petter Northug (Fotó: Europress/Getty)

Szorul a hurok a norvég legenda torka körül

Pintér LászlóPintér László
2018/01/11 11:10

Nem ez az első alkalom, hogy Petter Northug számára döcögősen indul a szezon. Két olimpiai és tizenhárom világbajnoki címével azonban eddig elég jól bizonyította, hogy a világversenyekre ki tudja magát hegyezni. Ennyire gyenge idénykezdete azonban még sosem volt.

A hagyományos novemberi skandináv szezonnyitón, a bruksvallarnai FIS-versenyeken (ez a világkupa alatti harmadik szint) nem állt rajthoz, majd a gaalaa-i FIS versenyeken olyan gyengén futott, hogy a szövetség nem nevezte az idény első világkupa-versenyére Rukában. Lillehammerben már indították, bár ismert, hogy az a pálya nem fekszik Northugnak. Nagy verést is kapott, a klasszikus stílusú sprintben nem jutott a főtáblára. Csalódottságában nemhogy a másnapi távolsági versenyt nem várta meg, hanem az újságírókat messze elkerülve autóba ült és hazautazott.

Ezután ismét az edzésekre koncentrált, és bár Norvégiában szinte csak róla szóltak a hírek, még nm volt különösebb pánik. A davosi és toblachi világkupákat szintén kihagyta karácsony előtt, de abban bízott, hogy a Tour de Ski-re elviszik, ahol kilenc nap alatt hét versenyen lesz lehetősége bizonyítani. Merthogy a neve alapján még őt sem biztos, hogy kiviszik az olimpiára, eredményt kell felmutatni.

A közvéleményt és Northugot is hidegzuhanyként érte, hogy a szövetség végül nem nevezte őt a Tour de Ski-re. Ezzel radikálisan csökkentek a lehetőségei az olimpiai kvalifikációra, de nem úszott el még minden remény.

Három versenyhétvége maradt számára: a piteaa-i skandináv kupa, a norvég bajnokság, valamint a planicai világkupa.

Ezek valamelyikén a dobogóért kellene harcolnia, illetve sprintben le kéne győznie Fosslit, Golberget és Brandsdalt, akikkel a legnagyobb harcban van a sprint kerettagságért az olimpiára. A norvég szövetség elnöke, Vidar Löfshus ezeket a feltételeket szabta.

Január első napjaiban Northug elindult egy promóciós versenyen, ahol 15 km-en kevesebb, mint egy percet kapott az új norvég sztártól, Johannes Hösflot Klaebótól. Kezdtek feléledni a remények, sőt, sokan bizonyítékként értékelték, hogy igenis helye lett volna a Tour de Ski-n, ahol a norvég férfiak a tőlük megszokotthoz képest finoman szólva sem remekeltek.

Ezután jött Piteaa, ahol először el sem akart indulni. Aztán végül csak nekivágott a 30 km-es klasszikus stílusú tömegrajtos versenynek. Ez konkrét katasztrófa volt. A táv felénél kezdett leszakadni. A végére 5 perc feletti hátrányban (!) a 48. helyen érkezett.

Most zajlik a norvég országos bajnokság, ami nagyon fontos állomás lenne az olimpiai kvalifikáció felé. Northug azonban megfázás miatt a sprintben visszalépett.

Edzője, Stig Rune Kveen reméli, hogy a hétvégi távolsági versenyek valamelyikén el tud indulni, de nem tudják, mennyire gyorsan gyógyul. Ha ez a lehetőség is kimarad, akkor Northug már csak Planicában reménykedhet. Ez már világkupa szint, idén szinte semmi versennyel a lábaiban, egy olyan helyszínen, ahol még sosem versenyzett.

Elengedte az olimpiát?

Northug édesapja, John azt nyilatkozta, hogy szerinte Petter elengedte az olimpiát abban a pillanatban, ahogy nem nevezték őt a Tour de Ski-re. Az apa úgy véli, ez nem a világ és semmiképpen sem a karrierje vége, innentől a jövő évi seefeldi világbajnokságra koncentrál.

Nagyon úgy tűnik, hogy kisebbfajta csodára lenne szükség, hogy Petter Northugot ismét az olimpián láthassuk. Olyan csodára, amiket eddig többnyire a világversenyeken mutatott be.

Most tíz napja van rá, hogy valamit előhúzzon a cilinderből.

Hozzászólások