Sífutás - Sífutó klasszisok vonulnak vissza
Sífutó klasszisok vonulnak vissza
Johan Olsson Lahtiban (Fotó: Europress/AFP)

Sífutó klasszisok vonulnak vissza

Pintér LászlóPintér László
2017/04/26 11:54

Általában nem az olimpia előtti év szokott lenni a nagy visszavonulások időszaka. Mégis, a sífutó elitből hárman most döntöttek úgy, hogy befejezik versenyzői pályafutásukat.

„Apa végre hazajön”

Két olimpiai bajnoki cím, két világbajnoki cím, további tíz érem világversenyekről és öt világkupa-győzelem. Tizenöt év a profik között. Parádés karrier.

A 37 éves Johan Olsson egyszer már visszavonult, két évvel ezelőtt. Aztán a lahti világbajnokság kedvéért visszatért. A váltóban szerzett egy bronzérmet, egyéniben azonban árnyéka volt önmagának.

A lahti VB utolsó versenynapján, az 50 km-es tömegrajtoson Olsson nincs formában, már azt is megbánta, hogy elindult. A pálya mellett az ötéves kislányát, Mollyt faggatja egy rádióriporter. Molly elmondja, hogy a papa kedves és együtt szoktak legózni. De az igazán különleges dolog az lesz, hogy apa holnap végre hazajön.

Molly mellett még egy kislány, a kétéves Signe, valamint felesége, Anna várja haza. Ahogy Olsson mondja, egyre nehezebb volt megmagyarázni a gyerekeknek, hogy apának miért kell megint elmennie otthonról. Tavaly pedig eljött az a pillanat, amikor már magának sem tudott erre kielégítő választ adni. Csodás sikereket hozott ez a tizenöt év a legmagasabb szintű versenysportban, de komoly áldozatokkal is járt. Itt az ideje, hogy a családjával foglalkozzon.

Olsson mindenképpen szeretne szeretett sportjával foglalkozni a jövőben is. Valószínűleg a televíziónál folytatja majd szakértőként. Szeret és tud is beszélni, a versenyek után mindig színes és bő nyilatkozatokat adott, akkor is, ha gyenge teljesítményt nyújtott.

Sämi Jauhojärvi

A 35 éves finn sífutóra leginkább a szocsi olimpiáról emlékezhetünk, ahol ellentmondásos körülmények között nyertek aranyérmet Iivo Niskanennel a csapatsprintben.  Jauhojärvi az utolsó lejtőn megelőzte az addig vezető német Tim Tscharnkét, közben azonban összeakasztotta a léceit. Tscharnke így szó szerint elbukta az olimpiai érmet. A zsűri végül helyben hagyta az eredményt, így a finnek.

Sami ezen kívül szerzett még további két világbajnoki bronzérmet szintén csapatsprintben (a legutóbbit a hazai rendezésű lahti világbajnokságon), valamint a váltóval is van egy bronzérme, még 2009-ből. A világkupában összesen 213 versenyen indult, ebből egyetlen alkalommal állhatott a dobogó legfelső fokára: 2009-ben Trondheimben nyert egy 50 km-es tömegrajtos klasszikust.

Lukas Bauer

A cseh sífutó legenda visszavonulásáról már jó ideje beszélgetünk, aztán hol itt, hol ott bukkant fel újabb versenyeken. Sérülések hátráltatták az utóbbi években, az élsport rajta is hagyott nyomot. Először a tavalyi cseh világkupa-versenyt jelölte meg befejezésként, aztán úgy döntött, hogy Lahtiig folytatja. A világbajnokságon a 15 km-es klasszikuson végül csak 19. lett, amivel rettentően csalódott volt. A verseny után elmondása szerint két és fél óráig ült az esőben és azon gondolkodott, mit rontott el. Most először érezte úgy, hogy valóban nincs ereje folytatni.

“Nem kizárólag a teljesítményem miatt vonulok vissza. Megtiszteltetés lenne részt venni a következő olimpián, amire fel is tudnék készülni. Viszont az a helyzet, hogy már nem igazán érdekel. Otthon vár a feleségem és a két gyermekem. Eljött az ideje, hogy velük foglalkozzam, és ne a sportcélokkal. Az ő támogatásuk nélkül soha nem értem volna el semmit a sportpályafutásom során, amire büszkén és elégedetten tekintek vissza.”

Büszke is lehet a pályafutására. Összetett világkupa-győzelem (2008/09), két Tour de Ski bajnoki cím (2008, 2010), három olimpiai és két világbajnoki érem, 18 győzelem a világkupában. Utóbbiban húsz évvel ezelőtt debütált.

A 39 éves Bauer a versenyzéstől azonban nem búcsúzik véglegesen. A klasszikus maratonokon saját csapatát, a Team Pioneer Investments-et menedzseli, és tervezi, hogy maga is rajthoz áll még a hosszú távú klasszikusokon. Feltéve, hogy az orvosa is egyetért.

Hozzászólások