Sífutás - Norvég győzelmek vegyes stílusú sífutásban
Norvég győzelmek vegyes stílusú sífutásban
Fotó: Europress/AFP

Norvég győzelmek vegyes stílusú sífutásban

HosszabbitásHosszabbitás
2019/02/23 15:00
A férfiaknál Sjur Röthe, a nőknél Therese Johaug révén született norvég győzelem vegyes stílusú sífutásban szombaton, az ausztriai Seefeldben zajló északisí-világbajnokságon.

A férfiak kétszer 15 kilométeres, klasszikus, majd szabadstílusú sífutásból álló számában a táv klasszikus felén a csütörtöki sprintversenyben aranyérmes norvég Johannes Hösflot Klaebo volt a legjobb, ám a szabadstílusú résztávon teljesen elkészült az erejével, és végül négy és félperces hátránnyal csak a 30. helyen ért célba.

Az öt leggyorsabb versenyző a hajráig egy bolyban haladt, közülük a norvég Martin Johnsrud Sundby indult meg először, ezzel két vetélytársát le is szakította. A megmaradt három sífutó közül az utolsó lejtőn a honfitárs Sjur Röthe iramodott meg, és bár az orosz Alexandr Bolsunov az utolsó métereken majdnem utolérte, megszerezte pályafutása második világbajnoki címét. A dobogóra még Bolsunov és Sundby állhatott fel.

A kétszer 7,5 kilométert teljesítő hölgyek versenyében az olimpiai bajnok Johaug kiemelkedett: már a táv első fele után több mint 20 másodperccel vezetett üldözői előtt. Előnyét a szabadstílusú részben még tovább tudta növelni, így nagy fölénnyel szerezte meg pályafutása kilencedik vb-aranyát.

Mögötte közel egyperces hátránnyal honfitársa, Ingvild Flugstad Östberg lett a második, míg harmadikként az orosz Natalija Nyeprjajeva ért célba.

Johaugot két éve 13 hónapos eltiltással sújtották doppingolás miatt: 2016 októberében a szervezetében az anabolikus szteroidok közé tartozó klosztebol nyomaira bukkantak. A most 30 éves sífutó azzal magyarázta az esetet, hogy a tiltott szer a Trofodermin nevű napvédő krémben volt, amelyet Fredrik Bendiksen csapatorvostól kapott.

Férfi 15+15 km-es vegyes stílusú sífutás, világbajnok:
Sjur Röthe (Norvégia) 1:10:21.9 óra
2. Alexandr Bolsunov (Oroszország) 0.1 másodperc hátrány
3. Martin Johnsrud Sundby (Norvégia) 0.7 mp h.

Női 7,5+7,5 km-es vegyes stílusú sífutás, világbajnok:
Therese Johaug (Norvégia) 36:54.5 perc
2. Ingvild Flugstad Östberg (Norvégia) 57.6 másodperc hátrány
3. Natalija Nyeprjajeva (Oroszország) 58.7 mp h.

MTI

Hozzászólások