Sífutás - Nem viszik az olimpiára a norvég sífutókirályt
Nem viszik az olimpiára a norvég sífutókirályt
Petter Northug (Fotó: Europress/AFP)

Nem viszik az olimpiára a norvég sífutókirályt

Pintér LászlóPintér László
2018/01/24 15:40

Hivatalos: Nem utazhat Phjongcshangba Petter Northug, az elmúlt évtized legeredményesebb norvég sífutója.

Az előzmények ismeretében talán nem eget rengető meglepetés, hogy a kétszeres olimpiai és 13-szoros világbajnok sífutó nem került be a norvég olimpiai keretbe. Mégis, rajongók tízezrei reménykedtek az utolsó szalmaszálban, hátha az edzők megkönyörülnek Northugon, és a katasztrofális szezon ellenére bizalmat szavaznak neki. Hiszen oly sokszor szerzett már érmet világversenyen, úgy, hogy előtte gyengén teljesített.

Szorul a hurok a norvég legenda torka körül | Hosszabbítás

Nem ez az első alkalom, hogy Petter Northug számára döcögősen indul a szezon. Két olimpiai és tizenhárom világbajnoki címével azonban eddig elég jól bizonyította, hogy a világversenyekre ki tudja magát hegyezni. Ennyire gyenge idénykezdete azonban még sosem volt.

Ezúttal nem fog.

A norvégok kihirdették a végleges sífutó keretüket, és Petter Northug nincs a listán.

Tore Övrebö, a Norvég Olimpiai Bizottság alelnöke szerdai sajtótájékoztatójukon kifejtette, hogy a norvég csapattól harminc érmet várnak a téli olimpián, ebből tíz aranyat. Northug kihagyását így kommentálta:

"Sokunknak fog hiányozni Petter Northug az olimpián. A sífutó válogatott vezetőségében azonban egyetértés volt a döntéssel kapcsolatban, és Petter sem tiltakozik. Sajnos sokat volt beteg, alig indult versenyeken, és nem tudott eredményeket felmutatni."

A rém gyenge szezonkezdés után Northug a Tour de Ski-indulásban reménykedett, a szövetség azonban nem nevezte a kilencnapos viadalra. Ez alighanem döntő jelentőségű volt az olimpiai hely elbukása felé vezető úton. Édesapja szerint Petter ekkor már el is engedte az olimpiai álmot.

Lett volna még lehetősége januári versenyeken bizonyítani, de sorozatos balszerencse üldözte. Előbb kihagyta a skandináv kupafutamot Piteaa-ban, majd betegség miatt vissza kellett lépnie a norvég országos bajnokságtól is. Az utolsó kvalifikációs verseny a planicai világkupa volt, ahol a betegsége miatt még mindig nem tudott rajthoz állni. Gyakorlatilag semmilyen eredményt nem tud felmutatni ebben a szezonban, ami indokolná, hogy tagja lehessen a csapatnak.

A 32 éves Northug nem is reklamál. Edzője, Stig Rune Kveen elmondása szerint még szóba került, hogy esetleg tartalékként kiviszik, de erre maga Northug mondta, hogy nem érzi magát 100%-osnak, és csak akkor utazna, ha érzi magában az aranyérmes teljesítményt. Erről azonban nincs szó.

"Petter egyáltalán nem érzi úgy, hogy méltatlanul hagyták ki a keretből. Jeleztük előre, hogy a tartalék státusz nem érdekel bennünket. Ha bármi is bántja őt, akkor az az, hogy nem vitték el a Tour de Skire" - nyilatkozta az edző.

A folytatással kapcsolatban Kveen óvatosan fogalmaz: "Egyelőre az a fontos számukra, hogy Petter ismét friss és egészséges legyen. A jövő évről még korai lenne beszélni."

Petter Northug eddig két olimpián hat érmet szerzett Norvégiának. Két aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot Vancouverben, majd két bronzot Szocsiban. Mindig biztos pontja volt a váltónak és a csapatsprinteknek is. 13 világbajnoki címe van. A 2015-ös faluni vb-n négy aranyat nyert, azonban a tavalyi lahti világbajnokságon már nem sikerült dobogóra állnia.

A norvég férfi sífutó keret Phjongcshangban az alábbiak szerint  alakul:

Niklas Dyrhaug, Finn Hågen Krogh, Didrik Tønseth, Martin Johnsrud Sundby, Johannes Høsflot Klæbo, Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger, Eirik Brandsdal, Sondre Turvoll Fossli, Pål Golberg és Emil Iversen

 

Hozzászólások