Sífutás - Kalla idén is külön utakon jár
Kalla idén is külön utakon jár
Charlotte Kalla Szocsiban (Fotó: Europress/Getty)

Kalla idén is külön utakon jár

Pintér LászlóPintér László
2017/04/27 11:17

A svéd sífutó válogatott a dobogós helyezések tekintetében eddigi legsikeresebb szezonját tudhatja maga mögött. A napokban kihirdették a jövő évi válogatott keretet, melyben akad néhány említésre méltó változás.

Kalla ismét egyénileg készül

A svédek kedvence, Charlotte Kalla ezúttal is a válogatottól külön fog edzeni a felkészülési időszakban. Továbbra is élvezi azonban a szövetség teljes támogatását. Egy ijesztő rosszulléttel kezdődő szezon után remek teljesítménnyel zárta az idényt, így bizakodva várhatja az olimpiai időszakot. Az olimpiai és világbajnok sífutónő a lahti világbajnokságról két ezüst- és egy bronzérmet vitt haza.

A svéd szövetség nem ujjongott örömében, amikor Kalla bejelentette, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén sem kíván a válogatottal együtt edzeni. Ő a legnagyobb név, marketing szempontból fontos lenne a szövetségnek, hogy a válogatottat erősítse. Viszont még fontosabb számukra, hogy eredményes legyen, és ha ehhez a saját csapatára van szüksége, akkor lenyelik a keserű pirulát.

Kalla ugyanazzal a csapattal készül majd, mint tavaly. Ennek alapköve a személyi edzője, Magnus Ingesson, de a csapatban ott van fizikoterapeutaként Kalla nővére, Cecilia, valamint egy másik edző, Stefan Thomsen is.

Ebba Anderson a válogatottban

A lahti világbajnokságon feltűnt 19 éves szupertehetségnek bizalmat szavazott a szövetség. A váltóban ezüstérmes Andersson az A-kerettel készülhet az olimpiára. Szintén bekerült a legjobbak közé Anna Dyvik. Természetesen nem maradhatott ki Stina Nilsson és Hanna Falk sem. Egy tapasztalt név azonban hiányzik.

Maria Rydqvist kegyvesztetté vált

A 34 éves sífutónő, aki 2015-ben világbajnoki ezüstérmet szerzett, már Lahtiban sem kapott lehetőséget. A háttérben komoly ellentétek húzódnak közte, és a női vezetőedző, a norvég Ole Morten Iversen között.

Rydquist a világbajnokság után nyíltan kritizálta Emil Iversen édesapját a módszerei miatt. Elmondása szerint sem akkor nem indokolták meg, miért nem utazhat a világbajnokságra, sem pedig később nem beszéltek vele erről. Ennek tükrében nem érte meglepetésként, hogy kikerült a jövő évi válogatottból. A jövőjével kapcsolatban egyelőre nem nyilatkozott, de az olimpiát nem zárta ki. Kérdés, hogy milyen módon tud kellő motivációt szerezni az eredményes felkészüléshez.

Olsson visszavonul

A svéd sífutás egyik legnagyobb alakja, Johann Olsson úgy döntött, mostantól végleg a család kapja a főszerepet. A kétszeres olimpiai és világbajnok mellett Martin Johansson is visszavonul. A tízfős férfi keretben Marcus Hellner és Calle Halfvarsson lesznek a húzónevek.

Változatlan edzői keret

Egy ilyen eredményes szezon után nem meglepő, hogy a svédek nem változtatnak az edzői keret összeállításán. A női válogatottat a következő idényben is Johan Granath és Ole Morten Iversen irányítja, míg a férfiak Lars Selin és Ola Ravald vezetésével készülnek.

Hozzászólások