Sífutás - Johaug már második aranyát nyerte a vb-n
Johaug már második aranyát nyerte a vb-n
Fotó: Europress/AFP

Johaug már második aranyát nyerte a vb-n

HosszabbitásHosszabbitás
2019/02/26 23:03

A vártnál ugyan szorosabb küzdelemben, de Therese Johaug a papírformát érvényesítve megnyerte a női sífutók klasszikus stílusú 10 kilométeres versenyét az ausztriai Seefeldben zajló északisí-világbajnokság keddi napján.  

  

A 30 éves sportoló szombaton a vegyes stílusú számban úgy lépett el riválisaitól több mint 20 másodperccel a klasszikus stílus 7,5 kilométerén, hogy az tömegrajtos verseny volt, ezáltal toronymagas esélyesként várta a mostani, egyéni indításos viadalt.    

A norvégok legjobbja féltávnál alig több mint hét másodperccel előzte meg a svédek 19 esztendős meglepetésemberét, Frida Karlssont, aki pályafutása során eddig egyetlen világkupa-állomáson indult. A kettejük közti különbség ráadásul 6,7 kilométernél már öt másodperc alá csökkent, de a hajrá Johaugnak sikerült jobban, így 12.2 másodperccel bizonyult gyorsabbnak a junior világbajnoknál. A harmadik helyet a szintén norvég Ingvild Flugstad Östberg szerezte meg több mint félperces hátránnyal.    

Johaug kilencedik vb-aranyának örülhetett, Seefeldben pedig másodszor állhatott a dobogó legmagasabb fokára, miután kétszer 7,5 kilométeres számban közel egy perccel diadalmaskodott. Abban Karlsson ötödikként, Östberg pedig másodikként ért célba.    

A győztest két éve 13 hónapos eltiltással sújtották doppingolás miatt: 2016 októberében a szervezetében az anabolikus szteroidok közé tartozó klosztebol nyomaira bukkantak. A sífutó azzal magyarázta az esetet, hogy a tiltott szer a Trofodermin nevű napvédő krémben volt, amelyet Fredrik Bendiksen csapatorvostól kapott.    

A szám pénteki selejtezőjéből Papp Ildikó és Laczkó Vivien nem tudott kvalifikálni a 74 induló közé.    

MTI

Eredmények sífutás, női klasszikus stílusú 10 km, világbajnok:
1. Therese Johaug (Norvégia) 27:02.1 perc
2. Frida Karlsson (Svédország) 27:14.3
3. Ingvild Flugstad Östberg (Norvégia) 27:37.7
Hozzászólások