Sífutás - Johaug elbukta az olimpiát, súlyosbították az eltiltását
Johaug elbukta az olimpiát, súlyosbították az eltiltását
Therese Johaug (Fotó: Youtube)

Johaug elbukta az olimpiát, súlyosbították az eltiltását

Pintér LászlóPintér László
2017/08/23 01:32

Drámai fejlemény az olimpiai bajnok sífutónő, Therese Johaug ügyében: A Nemzetközi Sportdöntőbíróság a Nemzetközi Síszövetség fellebbezése után 13 hónapról 18 hónapra növelte a sífutó sztár eltiltását. Ez azt jelenti, hogy Johaug leghamarabb 2018 áprilisában versenyezhet. Azaz elbukta a teljes jövő évi szezont, és ezzel a phjongcshangi téli olimpiát is.

Megrázta Norvégiát, hogy az ország egyik kedvenc sportolójának eltiltását súlyosbították. Az ügy közel egy éve húzódik, mindenki várta már, hogy vége legyen. Ilyen végkifejletre azonban nagyon kevesen számítottak.

Johaugot a Norvég Olimpiai Bizottság ez év februárjában 13 hónapra tiltotta el, miután versenyen kívüli doppingmintájában még előző év szeptemberében clostebolt találtak. Az anabolikus szteroid Johaug elmondása szerint egy krémmel jutott a szervezetébe, melyet a naptól leégett és felsebesedett ajkainak kezelésére kapott az olaszországi magaslati edzőtábor során.

Johaug magyarázatát a meghallgatás során elfogadták, ahogyan azt is, hogy a szert a norvég válogatott csapatorvosa tanácsára alkalmazta. Az ügy megítélésének sarkalatos pontja a sportoló egyéni felelőssége. Merthogy a doppingellenes szabályok alapvetése, hogy végső soron a sportoló felel mindenért, ami a szervezetébe jut. Márpedig a krém dobozán egyértelműen fel volt tüntetve, hogy tiltólistás szert tartalmaz.

Johaug azonban bízott az orvosban, így nem nézte meg a dobozt.

A Nemzetközi Síszövetség (FIS) éppen emiatt fordult a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS). Szerintük ugyanis hiába nem teljesítménynövelő szándékkal jutott szervezetébe a szer, a vonatkozó szabályok szerint a sportolónak gondatlanság esetén is 12-24 hónap eltiltást kell adni.

A CAS hónapokig tárgyalta az ügyet, az eredetileg június közepére várt ítéletük csak két hónappal később született meg. Végül helyt adtak a FIS fellebbezésének, és a norvég szervek által kiszabott 13 hónapos eltiltást 18 hónapra emelték. Az eltiltás 2018. április 18-án jár le. Az első körben kiszabott eltiltás mellett idén november 18-án már versenyezhetett volna, így csak a tavalyi szezonja ment volna a süllyesztőbe. A fontosabb cél, az olimpia azonban teljesülhetett volna.

Johaug összetört: Nem értem, miért ilyen szigorú a büntetés

Tegnap délben Therese Johaug a Seiser Almi magaslati edzőtáborban, egy szállodában tartott sajtótájékoztatót, hogy reagáljon a negyed órával korábban nyilvánosságra hozott döntésre, melyet ő maga előző este kapott meg.

Megtörten és könnyek között nyilatkozott:

„Az ítélet felfoghatatlan és unfair. Teljesen össze vagyok törve. Az volt az álmom, hogy részt vehessek az olimpián, és tegnap megtudtam, hogy erre nem kapok lehetőséget. Mindent megpróbáltam, hogy ott lehessek, minden nap edzettem, azért, hogy az olimpián sikeres lehessek, az eddigi eltiltásom ellenére is. Ez nagyon nehéz.”

Johaug továbbra sem érzi, hogy a krém alkalmazásakor helytelenül járt volna el:

"Úgy érzem, hogy abban a helyzetben mindent jól csináltam. Szakemberhez fordultam, aki ezt a gyógyszert adta. Megkérdeztem tőle, hogy a krém rajta van-e a tiltott doppingszerek listáján. A válasz nemleges volt. Más sportolók, akik ugyanezzel a szerrel kerültek bajba, ennél kevesebb eltiltást kaptak, még akkor is, ha saját maguk vették a krémet.”

Nem vonul vissza

A 29 éves dalsbygdai sportolónő, bár elkeseredett, folytatni szeretné:

„Ez egy mentális tortúra. Nem tudom, honnan merítsek motivációt és lelkierőt a folytatáshoz. A 2019-es seefeldi világbajnokság lehet a következő cél. Addig még másfél év van hátra. Dolgoznom kell, főleg magamért, és messziről kell visszatérnem. De a sízés hatalmas örömet okoz nekem, ezért folytatni akarom. Újra fel akarok állni a dobogó tetejére. Meglátjuk, mit hoz a jövő.”

„Nem találok szavakat. Egy pillanatig sem hittem, hogy elveszíthetem az olimpiát. Hogy e mögött sportdiplomácia, vagy bármi más rejlik, teljesen mindegy számomra. Nem mehetek az olimpiára, pedig ez volt a nagy álmom. Ennél többet nem tudok mondani” – mondta sírva Johaug, majd alig nyolc perccel a sajtótájékoztató kezdete után elhagyta a termet.

Björgen: Borzasztóan fáj

Johaug stábját, a versenyzőtársakat, és a közvélemény nagy részét sokkolta a döntés, melynek következtében a hétszeres világbajnok nem indulhat az olimpián. A szakág királynője, a hatszoros olimpiai és tizennyolcszoros világbajnok Marit Björgen a könnyeivel küszködve nyilatkozott a norvég televíziónak:

"Azt gondolom, hogy az eltiltás hossza mélyen unfair. Nem tudom elhinni, hogy ekkora árat kell fizetnie, miközben pedig mindenki hitelt adott a magyarázatának. Ez azt jelzi, hogy a versenyzői jogbiztonság meglehetősen sebezhető.”

A Norvég Síszövetség kitart Johaug mellett

„Sokkolt a döntés, amit nagyon nehéz feldolgozni” – nyilatkozta Vidar Löfshus, a sífutó válogatott vezetője. „Most az a legfontosabb, hogy Therese, és minden érintett a megfelelő törődésben részesüljön. Amint Therese ismét a válogatott tagja lehet, minden tőlünk telhetőt megteszünk majd, hogy megkapja a számára szükséges segítséget.”

A síszövetség elnöke, Erik Röste sem érzi arányosnak a büntetést:

"Mint sokan mások, én is borzasztóan együtt érzek Theresével. Csalódott vagyok a döntés miatt. Szerintem messze nincs arányban a következmény az elkövetett hiba mértékével. Amikor az ítélet is kimondja, hogy nem történt előnyszerzés céljából szándékos csalás, akkor túlságosan szigorúnak tartom, hogy valakit ezért két teljes szezonra eltiltsanak. A doppingvétségek büntetési tételei legyenek szigorúak, de ne legyenek unfairek."

Röste ugyanakkor hangsúlyozta, hogy tiszteletben tartja a FIS fellebbezési jogát, csupán a büntetés mértékével nem ért egyet.

Kalla: Átérzem a szenvedését

"Elképzelni is nehéz, milyen szörnyű helyzetben lehet most Therese” – nyilatkozta Charlotte Kalla a svéd sajtónak.

Kalla és Johaug a pályán ugyan ellenfelek, de egyébként jó barátok. Kalla is átérezte Johaug szenvedését a hosszú várakozás közben, ahogy az ügy hónapokig húzódott. Őt is nagyon meglepte, hogy szigorították a büntetést.

„Meglepett a hír, hogy meghosszabbították az eltiltását. Végig úgy készültem, hogy együtt fogunk majd ott állni a rajtvonalnál az olimpián februárban. Nagyon nehéz lehet most neki, én pedig maximálisan együttérzek vele, barátként és versenyzőként egyaránt.”

Azért nem csak empatikus véleményeket hallani. Főleg a finnek háza táján elégedettek a döntéssel, sőt. A 2001-es, saját rendezésű világbajnokságukon tömegesen bukó finnek egykori edzője, Kari-Pekka Kyrö szerint Johaug még olcsón megúszta, és csak azért ilyen enyhe a büntetése, mert norvég. Tény, hogy a norvégok domináns teljesítményét sokan jó ideje gyanakodva szemlélik.

Úgy vélem azonban, hogy Johaug már az előző szezonra vonatkozó eltiltásával is megtanulta a leckét. A FIS célja az olimpiáról történő kizáratással talán a példastatuálás lehetett. Abban azonban nem vagyok biztos, hogy ettől kívülről hitelesebbnek fogják látni a sportágat.

Hozzászólások