Sífutás - Döbbenetes ítélet született a doppinggal vádolt orosz sífutók ügyében
Döbbenetes ítélet született a doppinggal vádolt orosz sífutók ügyében
Alexander Legkov Szocsiban (Fotó: Europress/AFP)

Döbbenetes ítélet született a doppinggal vádolt orosz sífutók ügyében

Pintér LászlóPintér László
2017/11/03 11:33

Aligha számított ilyen súlyos ítéletre az 50 km olimpiai bajnoka, Alexander Legkov, amikor tavaly decemberben őt és öt társát ideiglenesen felfüggesztette a Nemzetközi Síszövetség (FIS). A szankció alapja az oroszok szisztematikus doppingrendszerét felfedő McLaren-jelentés volt, bár az orosz sífutók egyike sem bukott meg konkrétan egyetlen doppingvizsgálaton sem az érintett időszakban.

Felfüggesztették az olimpiai bajnokot | Hosszabbítás

Alapjaiban recseg-ropog az oroszok tagadással és karaktergyilkossággal védett doppingerődje. A McLaren-jelentés alapján hat sífutót felfüggesztett a Nemzetközi Síszövetség. Közöttük van Alekszander Legkov, aki Szocsiban 50 km-en olimpiai aranyérmet nyert. Alig három hete, hogy a kanadai Dr. Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság nyilvánosságra hozta az oroszok rendszerszintű doppingolását feltáró jelentésének második részét.

Legkov, és egyik társa, Evgeniy Belov akkor egy német ügyvédet kért fel arra, hogy képviselje őket a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) előtt, ahol azt szerették volna elérni, hogy a versenyzési tilalmat oldják fel.

A CAS rendkívül sokáig ült az ügyön, csak szeptember közepén hirdettek ítéletet. Ebben megalapozottnak találták az átmeneti felfüggesztést, azonban nem láttak elegendő bizonyítékot a doppingvétség megállapításához. Véleményük szerint az ideiglenes felfüggesztés nem tarthat az örökkévalóságig, ezért október 31-ét jelölték meg végső határidőnek a FIS számára, hogy vagy álljon elő konkrét bizonyítékokkal, vagy hagyja versenyezni az oroszokat.

Időközben azonban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egy vizsgálóbizottságot hozott létre Denis Oswald vezetésével, amelynek feladata a McLaren-jelentésben név szerint említett, összesen 26 téli sportolót érintő doppingvád ellenőrzése, és esetleges konkrét bizonyítékok felkutatása volt. Ennek a folyamatnak a haladásáról semmit sem lehetett tudni, pedig a FIS is erre várt.

A CAS által szabott határidő kedden lejárt, azaz az oroszok szerdától kezdve elvileg szabadon versenyezhettek volna. A NOB fegyelmi testülete azonban váratlanul szerdán bejelentette, hogy a két orosz sífutót, Alexander Legkovot és Evgeniy Belovot bűnösnek találták az antidopping szabályzat megsértésében, ezért érvénytelenítik a két sportoló Szocsiban elért eredményeit, beleértve azokat is, amelyeket váltó tagjaként értek el. Legkov nyerte az 50 km-t, és tagja volt az ezüstérmes 4x10 km-es váltónak, a síatlonban 10. lett. Belov síatlonban 18., 15 km-es klasszikusban pedig 25. lett. Legkovnak vissza kell adnia az érmeit.

Ami viszont még súlyosabb: a két sportolót egész életükre kitiltották az olimpiákról. Azaz, ha történetesen Legkovot felkérnék, hogy 2026-ban legyen az orosz televízió szakkommentátora, akkor sem tehetné be a lábát az olimpia (egyelőre ismeretlen) helyszínére.

A NOB fegyelmi bizottságának döntése csak az olimpiákra vonatkozik. A NOB az egyéb eltiltás lehetőségét rábízza a Nemzetközi Síszövetségre. Legkovék neve egyelőre még szerepel a két hét múlva kezdődő gällivärei FIS-verseny rajtlistáján. A FIS szűkszavú nyilatkozatában annyit mondott, hogy megvárja, amíg a NOB a maradék négy sífutóval kapcsolatosan is ítéletet hoz, várhatóan jövő héten. Ez után újra megvizsgálják a hat sportoló ügyét, biztosítva számukra a meghallgatás lehetőségét. Döntést csak ezután hoznak, de sokáig nem szeretnék húzni az ügyet, hiszen nyakunkon a 2017/18-as szezon.

Ez az első eset, hogy olyan versenyzőket zárnak ki Szocsiból, akik egyébként nem produkáltak pozitív doppingmintát.

A NOB egyelőre nem hozta nyilvánosságra az esetleges újabb bizonyítékokat (ha van ilyen egyáltalán). A döntés alapja javarészt továbbra is a McLaren-jelentés lehet. Az Oswald-bizottság ehhez annyit tett hozzá, hogy a mintavételi fiolákat, melyekről a McLaren által megbízott londoni labor megállapította, hogy manipulálták őket, elvitette egy lausanne-i laborba (itt van a NOB központja is), hogy megerősítsék a londoni labor vizsgálati eredményét. Ezen túl az Oswald-bizottság meghallgatta Grigory Rodchenkovot, (a moszkvai antidopping-labor egykori vezetőjét, aki az egész ügyet kiteregette anno a New York Times-nak), valamint hétfőn a szóban forgó sportolókat is. A Legkovékra vonatkozó szankciókat a meghallgatások után hozták nyilvánosságra. A másik négy sífutó (a Szocsiban három ezüstérmet szerző Maxim Vilegzanin, továbbá Alexei Petukhov, Yevgeniya Shapovalova és Yulia Ivanova) ítélete jövő hétre várható, de az előzmények alapján ők is hasonló büntetésre számíthatnak.

Legkovék német ügyvédje, Christof Wieschemann skandalumnak nevezte a büntetést. A meghallgatáskor az volt az érzése, mintha a védencei bűnössége előre ki lett volna mondva. Kijelentette, hogy azonnal fellebbeznek a CAS-nál. Talán nem is teljesen reménytelenül, legalábbis ami az örökre történő eltiltást illeti. Az ítélet tehát még nem jogerős.

Az ügy meglehetősen összetett, a háttérben komoly sport- és geopolitikai érdekek húzódnak, ráadásul csak a médiában megjelent információk állnak rendelkezésre. Nehéz így korrekt módon állást foglalni. A McLaren-jelentés mindenesetre nehezen megkérdőjelezhető. Rodchenkov nem pusztán állít valamit, hanem e-mailek sorozatával bizonyítékot is szolgáltat. Nincs okunk kétségbe vonni az általa elmondottakat, hiszen ki merné az életét kockáztatni egy alaptalan ügyért? Valaki, aki ma Oroszország nemzetközi pozitív megítélését ilyen szinten teszi kockára, aligha érezheti magát biztonságban.

Szóval attól még, hogy a szóban forgó sportolók közül konkrétan senki sem adott pozitív mintát, a gyanú bizony bőven indokolt. A kérdés, hogy ha a vélt (és erősen megalapozottnak tűnő) rendszerszintű doppingolás ellen akarnak fellépni, akkor miért az egyes sportolókat büntetik (akiknek a mintáját a jelentés szerint akár tudtukon kívül is manipulálhatták)? A Legkovékra kiszabott büntetés súlyossága azt sejteti, hogy a NOB hisz a McLaren-jelentésnek. Ha pedig igaz, hogy államilag irányított program működött az oroszoknál, akkor az egyén szintjén történő eltiltás pusztán bűnbakkeresés. A NOB ezzel azt a látszatot keltheti, hogy ők bizony komolyan veszik a doppingügyet, és hajlandóak keményen fellépni ellene. Az alapprobléma kezelését azonban (vélhetően a politikailag/gazdaságilag igencsak kényes mivolta miatt nem merik/akarják felvállalni.

Nem véletlenül erősek azok a hangok, amelyek az oroszok kollektív eltiltását szorgalmazzák a következő olimpiáról. Az erre vonatkozó döntést a NOB decemberre ígérte. Igaz, ezt Rióban sem merték meglépni, pedig a McLaren-jelentésben voltak a nyári olimpián érintett orosz sportolók is.

Az ítélet meglehetősen erős érzelmi reakciókat váltott ki a sífutás világában. Az amerikaiak, a kanadaiak és a németek üdvözlik a döntést, hogy a NOB végre komolyan fellép a doppingoló sportolók ellen. A svédek szintén. De egyikük sem állna meg az egyéni büntetéseknél, kollektív szankciókért kiáltanak. A svéd és norvég szakvezetők óvatosabban fogalmaznak, de természetesen ők is a tiszta sportért való kiállás fontosságát hangsúlyozzák. Ugyanakkor sokan gondolják úgy (itt elsősorban a sportrajongói oldalról van szó), hogy az oroszok politikai támadás áldozatai, szerintük kettős mérce van, és nem értik, hogy a norvégok dominanciáját például miért nem kérdőjelezi meg senki. (Azt csak halkan teszem hozzá, hogy Therese Johaug eltiltása, majd büntetésének súlyosbítása azért nem feltétlenül ezt az elméletet támasztja alá. Igaz, azt a FIS kezdeményezte, és nem a NOB.)

Az egyik legfontosabb gondolatot azonban a svéd Anders Södergren fogalmazta meg. Ő hetedik volt Szocsiban az 50 km-en, amit Legkov megnyert.

„Nagy csalódás azt hallani, hogy nem tiszta eszközökkel küzdő ellenfeleink voltak. Az ember persze elgondolkodik, hogy mi lehetett volna, de ettől nem lesz jobb, a verseny akkor volt, már nem lehet jóvátenni. A legrosszabb azonban az, hogy nem tudod, hogy mit higgy ezzel az egésszel kapcsolatban. Amennyiben tényleg van bizonyítéka a NOB-nak arra, hogy az oroszok csaltak, és ez alapján büntették őket, remek, akkor működik a rendszer. Én keveset tudok ahhoz, hogy eldönthessem, jó vagy rossz ítélet született. Abban biztos vagyok, hogy megalapozott bizonyítékkal kell rendelkezniük egy ilyen döntés meghozatalához. Viszont nagyon szomorú, hogy ezt a bizonyítékot nem hozzák nyilvánosságra. Így átláthatatlan az egész.”

Amennyiben a döntés jogerőre emelkedik, és az oroszok érmeit valóban elveszik, a norvégok örökölhetnek három érmet is. Petter Northug például egy váltó bronzot, amit a közösségi médiában már a maga vicces módján meg is ünnepelt.

Martin Johnsrud Sundby utólag a negyedikről a másodikra kerülne előre, ha Legkov mellett Vilegzanint is eltiltanák. Paradox, hogy ebben az esetben is orosz sífutó nyakában maradna az aranyérem, mert Ilia Chernousov volt a harmadik, és őt nem említi a McLaren-jelentés.

Sundby, akit egy adminisztratív hibára visszavezethető doppingvétség miatt szintén büntettek, és emiatt elvesztette a 2015-ös Tour de Ski, valamint összetett világkupa-győzelmeit, nem tudna őszintén örülni a postaládába küldött ezüstéremnek:

“Ez az egész sífutósport számára szomorú történet, teljesen mindegy, hogyan végződik. Ha úgy alakul, hogy én olimpiai érmet kapok emiatt, biztosan nem fogok neki őszintén örülni ilyen előzményekkel.”

A lavina tehát elindult, és egyelőre senki sem tudja, hol áll meg. A jövő héten újabb bejelentések várhatók.

Forrás: NOB, FIS, fasterskier.com, expressen.se, nrk.no

Hozzászólások