Sífutás - Bunyó! - Ilyet sífutó versenyen ritkán lehet látni - Videó
Bunyó! - Ilyet sífutó versenyen ritkán lehet látni - Videó
Fotó: Europress/AFP

Bunyó! - Ilyet sífutó versenyen ritkán lehet látni - Videó

Csatári FlóraCsatári Flóra
2019/02/22 13:30
Ahogy azt tegnap megírtuk, a férfiaknál Johannes Hösflot Klaebo, révén norvég győzelem született csütörtökön a sífutók szabadstílusú sprintszámában, az ausztriai Seefeldben zajló északisí-világbajnokság első éremosztó napján. Klaebo győzelme nem  mondható nagy meglepetésnek, hiszen előzetesen is őt tartották a legnagyobb esélyesnek. Ezzel szemben arra, ami az elődöntő célba érkezése után történt, arra korántsem számítottak a gyakorlott sífutás-nézők.

Szergej Usztyugov ugyanis nekiment a szám későbbi világbajnokának, Klaebónak, nemcsak verbálisan, de a szó szoros értelmében is. Amint a 26 éves, korábbi Tour de Ski győztes orosz áthaladt a célvonalon, nekicsúszott a norvég ellenfelének és miközben láthatóan indulatosan vonta kérdőre, taszajtott is egyet a tőle amúgy is hátráló Klaebón.

Az Usztyugov és Klaebo közti feszültség oka az volt, hogy a futam során a norvég bezárta az ívet a Szibériai Medveként is emlegetett orosz előtt, így ők ketten összeakadtak, és hátrányba kerültek a többiekkel szemben. Klaebo azonban csak a harmadik helyre csúszott vissza azután, hogy az előző világbajnokságon két aranyat és három ezüstöt szerző orosz riválisa megakasztotta, majd lökött rajta egyet, végül pedig sikerült a második helyen célba érnie.  Usztyugov azonban csak ötödikként futott be, ahogy az az alábbi videón is látható:

És azt akkor még nem is tudta a sífutó, aki a tavalyi pjhongcshangi olimpián nem vehetett részt az orosz sportolók kollektív eltiltása miatt, hogy a szervezők őt látták hibásnak abban a kis híján bukással végződő jelenetben, amiért ő maga vélhetően számon akarta kérni a későbbi világbajnokot. 

Így az Usztyugov, aki eredetileg legalább éremesélyesként várta férfi sprintet, előbb a lökésért kapott sárga lapot, majd pedig a balhéért, amit a célba érkezés után provokált, ezért végül kizárták a versenyből. 

A 22 éves Johannes Hösflot Klaebo, akit sokan az új Northugnak tartanak, és aki az elmúlt két év sprint világkupa-győzteseként, illetve az idei szezon éllovasaként érkezett Seefeldbe, azután, hogy a sportszerűtlenséget követően is kiharcolta a döntőbejutást, a világbajnoki címet is megszerezte. Ehhez arra volt szüksége a fináléban, hogy ismét bizonyítsa, jelenleg nincs nála nagyobb végsebességgel rendelkező sífutó. A célegyenesbe ugyanis még a szám világbajnoki címvédője, Federico Pellegrino fordult elsőként. A norvégok fiatal olimpiai bajnoka azonban könnyedén lehajrázta olasz riválisát, aki Phjongcshangban is második volt mögötte. A bronzérmet pedig az orosz Gleb Retivih szerezte meg.
Hozzászólások