Sífutás - Björgen és Sundby nyerte a sífutók Wimbledonját
Björgen és Sundby nyerte a sífutók Wimbledonját
Marit Björgen kétperces előnnyel a célban (Fotó: Europress/AFP)

Björgen és Sundby nyerte a sífutók Wimbledonját

Pintér LászlóPintér László
2017/03/14 15:20

A hétvégén rendezték a sífutó világkupa legnagyobb presztízsű versenyét, az oslói 30/50 km-t. Ilyen hosszú távon telente csak egyszer versenyeznek, leszámítva a világbajnoki/olimpiai éveket. A helyszín az északi sí talán legnagyobb szentélye, a Holmenkollen. Hogy milyen jelentőséggel bír a verseny az északi sí-nemzetek számára, talán elég annyi, hogy V. Harald norvég király a helyszínen nézte végig a hétvége küzdelmeit.

Sundby: Történelmi győzelem a ’Kollenen és a harmadik kristálygömb

A norvég Martin Johnsrud Sundby lógó orral tért haza az egy héttel korábban befejeződött lahti világbajnokságról. Az elmúlt évek domináns férfi sífutója ezúttal sem tudott egyéni aranyérmet szerezni. A 30 km-es síatlonban a döntő pillanatban eltört a botja, ezüstérmes lett. A 15 km-es egyenkénti indításos klasszikusban a finn Iivo Niskanen jobb volt nála. Az 50 km-es tömegrajtoson pedig olyan gyors volt a kifagyott pálya, hogy nem tudta kihasználni az erőfölényét, és többen is lesprintelték a végén. Ötödik lett. A váltóban megszerzett győzelem persze nagy dicsőség, de nem akkora, mint egy egyéni aranyérem.

Egy héttel a világbajnoki 50 km után a Holmenkollenen akart vigasztalódni. Sikerült is neki.

Az elejétől fogva Sundby és Niskanen diktálta az iramot, és egy szűk élcsoporttal elszakadtak a mezőnytől. A második kör végén Sundby lécet cserélt, Niskanen viszont kint maradt a régi léceken. Sundby viszonylag hamar visszazárkózott. A negyedik kör végén mindketten cseréltek. 30 km-nél az előnyük már egy perc volt.

Sundby utólag elárulta, hogy az első léccsere előtt megállapodtak, hogy Niskanen bevárja őt, mert ketten együtt erősebbek, el tudnak szakadni a mezőnytől, és a végét majd lemeccselik egymás ellen. Niskanen belement a játékba.

Az utolsó 10 km-en Niskanen sokat vezetett, ami talán nem volt jó döntés. Sundby 3 km-rel a vége előtt az egyik legnehezebb emelkedőn támadott. Niskanen ezt nem bírta, innen már nem tudott többé visszazárkózni. Sundby pillanatokon belül 10 mp előnyre tett szert, amit a végéig meg is tartott.

Sundby ezzel megismételte tavalyi győzelmét a Holmenkollenen, valamint bebiztosította az összetett világkupát is, melyet harmadszor nyert el (egyet a tavaly kiderült adminisztrációs hiba miatti doppingvétség okán elveszített).

Végeredmény férfiak

Björgen játszott a mezőnnyel

A sífutókirálynő az első métertől kezdve diktált a versenyen. Egy kilométernél már nyúlt mögötte a sor, kettőnél pedig kezdett elszakadni a többiektől. Az üldözők nem tehettek mást, minthogy virtuális zsebkendőjüket lobogtatva integettek a ködben tovatűnő Björgennek, jó utat kívánva neki a győzelemhez vezető úton. Innentől a második helyért folyt a harc, de az legalább izgalmas volt.

Egy elég erős csoport verődött össze, melyet jobbára Kerttu Niskanen és Charlotte Kalla vezetett. Ott volt velük Heidi Weng, Krista Pärmäkoski, Aino-Kaisa Saarinen, Justyna Kowalczyk és Nathalie von Siebenthal.

A verseny kulcsmomentuma volt, amikor 13 km-nél a csoport többsége kijött új lécekért, Kalla és Kowalczyk azonban nem. Ezzel 19 mp körüli előnyre tettek szert. A friss léceken a többiek viszont gyorsabbak voltak, és utolérték Kalláékat, mielőtt a következő lehetőségnél ők is cserélhettek volna. Nem akarták elveszíteni a kontaktot a csoporttal, ezért kockázatos döntést hoztak: ekkor sem jöttek ki friss lécekért. Ez pedig a végjátékban döntő hibának bizonyult.

Az utolsó emelkedőn, a Hellnerbackenen Kalla támadott, és úgy tűnt, el tud szakadni a többiektől, de a finnek feljöttek rá, és a lejtmenetben könnyedén csúsztak el mellette két oldalról. Sokkal jobban siklottak a léceik. Kallának innentől nem volt esélye a dobogóra. Közben megelőzte még Heidi Weng is.

Végül Krista Pärmäkoski futott be másodiknak, Kerttu Niskanen és Heidi Weng előtt, majd jött Kalla és Kowalczyk.

Kalla: Már a célban megbántam

Ha valamit másképp csinálhatnék, akkor az a léccsere. Már a célvonalon áthaladáskor megbántam, hogy nem cseréltem. Egyértelműen látszott, hogy a többiek mennyivel gyorsabban tudtak siklani. ilyen lassú lécekkel hiába tudtam ellépni tőlük a Hellnerbackenen.  – nyilatkozta csalódottan Kalla.  – Nehéz volt a döntés. Úgy gondoltam, hogy ha ugyanúgy csúsznak a léceim, mint a többieké, akkor kihagyom a cserét. Nem számítottam rá, hogy a végére ennyire leromlik az állapotuk.

Björgen: Futhatnánk egy napon a férfiakkal

Tavaly Therese Johaug 3 perc 46 másodperces előnnyel nyert a Holmenkollenen Ingvild Flugstad Östberg előtt. Björgen 2:05-öt adott a második Pärmäkoskinak, viszont majdnem két perccel gyorsabb időt futott, mint Johaug tavaly.

A férfi versenyhez képest azonban nagyon kevés volt a néző a pályán. Általában a női versenyt szokták szombaton rendezni, a férfiak 50 km-ét pedig vasárnap. Idén ezt felcserélték, és szembetűnő volt a különbség. Szombaton tízezrek tomboltak Sundby győzelmekor, vasárnap pedig félig üresek voltak a lelátók. Ezt pedig nem lehet egyedül a ködös-borongós idő számlájára írni. Ha valakiket, akkor a norvégokat nem nagyon szokta érdekelni az időjárás. Björgen nehezményezte a csekély nézői érdeklődést, és felvetette, hogy a jövőben rendezzék ugyanazon a napon a női és a férfi versenyt.

Weng: Legyen már vége a szezonnak!

Heidi Wenget is elkápráztatta Björgen teljesítménye:

Egészen hihetetlen, amit művelt. Legalább egy picit izgalmasabbá tehette volna számunkra a versenyt. Elég lett volna, ha tíz kilométerrel a vége előtt hagy csak faképnél bennünket. Legalább eljátszhatta volna, hogy ne tűnjünk ilyen lassúnak. – nyilatkozta a norvég sajtónak nevetve.

Pedig mostanában nincs túl vicces hangulatban. A verseny előtt elárulta, hogy fáradt, alig várja, hogy véget érjen a szezon. Ősszel meghalt a nagymamája, amit még mindig nem tudott feldolgozni, rettentően megviseli. Nem tud úgy koncentrálni a versenyekre.

„A nagyi nagyon közel állt hozzám, ezért borzasztóan nehéz volt ez a szezon – nyilatkozta könnyeivel küszködve a norvég televíziónak. – Rengeteg energiámat felemészti. Nagyon sokat gondolkodom az élet értelmén. A síelés nem minden. Próbálom összeszedni magam, és mosolyogni, de nagyon nehéz.”

Végeredmény nők

Irány Kanada!

A világkupa egy háromnapos mini-tourral zárul a kanadai Quebecben. A város azután kapta meg a világkupa-döntő rendezésének jogát, hogy a McLaren-jelentés miatt az eredeti rendező, az oroszországi Tyumen visszalépett. Tavaly is itt zárult a szezon, a Kanadai Tour első állomása volt, óriási sikerrel. Ezúttal is hatalmas nézőszámra lehet számítani, ennek ellenére több sztár is kihagyja a Nagy Vízen túli kirándulást.

Miután minden esélye elúszott az összetett világkupa megnyerésére, a rendkívül sikeres szezont maga mögött tudó Szergej Usztyugov úgy döntött, erre az évre elég volt ennyi versenyzés. Szintén kihagyja Kanadát a svéd Calle Halfvarsson. Hétfőn pedig az összetett világkupa győztese, a norvég Martin Johnsrud Sundby is bejelentette, hogy itthon marad. Inkább elindul a tradicionális Birkebeiner sífutó maratonon. A legnagyobb sztori azonban mégsem ez, hanem hogy

Northug nem utazhat a világkupa-döntőre

A norvégok kihirdették a Kanadába utazó tízfős keretüket, és óriási meglepetésre Petter Northug nem szerepel a listán, még tartalékként sem.

Ha az egész idei szezonját nézzük, akkor talán még érthető is lenne, viszont az utóbbi versenyeken nyújtott teljesítményét látva azért görbül a lelki szemeink előtt egy hatalmas kérdőjel.

A pocsék idénykezdet után Northug két számban kapott lehetőséget a világbajnokságon. Sprintben ötödik lett, az ötven kilométeren pedig nyolcadik. A múlt heti drammeni klasszikus sprintben negyedik volt. Egyértelmű a formajavulás nála, még ha nincs is kirobbanó erőben. Quebecben azonban könnyű pályák várják a mezőnyt, és Usztyugov, valamint Sundby távollétében bizony Northugnak lehetett volna esélye megnyerni a mini-tourt.

A 13-szoros világbajnok és kétszeres olimpiai bajnok nagyon csalódott, de bővebben egyelőre nem kommentálta a hírt. Szinte biztosra vette, hogy az elmúlt két hétben nyújtott teljesítménye elegendő lesz ahhoz, hogy bekerülhessen a keretbe. A döntés hátterében azt sejtik, hogy Northug a világbajnokság után nyíltan és keményen bírálta Vidar Löfshust, a Norvég Síszövetség sífutó szakágának vezetőjét. Véleménye szerint Löfshus Johaug-üggyel kapcsolatos médianyilatkozatai többet ártottak, mint használtak. Támadta a VB-keret menedzselését is, Iversen „kirúgása” miatt.  Löfshus az újságírók kérdésére válaszolva elmondta, hogy kétszer is tárgyalt azóta Northuggal, elsimították a nézeteltérést. Northug mellőzését kizárólag sportszakmai érvekkel indokolta, mondván, a válogatásnál a teljes szezonban nyújtott teljesítményt vették figyelembe. Szerinte közös hullámhosszon vannak, és jobb kommunikációt szorgalmaz Northug részéről a jövő évi olimpiai szezon előtt.

Amellett, hogy a fenti indoklása azért erősen kétséges, nem biztos, hogy a legjobb motivációs megoldást választotta…

Hozzászólások