Sífutás - A norvég sprintereket nem lehetett legyőzni a vb-n
A norvég sprintereket nem lehetett legyőzni a vb-n
Fotó: Europress/AFP

A norvég sprintereket nem lehetett legyőzni a vb-n

HosszabbitásHosszabbitás
2019/02/21 17:57

A férfiaknál Johannes Hösflot Klaebo, míg a nőknél a címvédő Maiken Caspersen Falla révén norvég győzelem született csütörtökön a sífutók szabadstílusú sprintszámában, az ausztriai Seefeldben zajló északisí-világbajnokság első éremosztó napján.


A férfiak hatos fináléjában óriási taktikai harc zajlott, a dombtetőn például valamennyi versenyző megállt, mert egyikük sem akart vezetni a lejtőn. A célegyenesbe a címvédő Federico Pellegrino fordult elsőként, de közvetlenül a nyomában ott volt a szám olimpiai bajnoka és toronymagas esélyese, Klaebo, aki bizonyította, hogy jelenleg nincs nála nagyobb végsebességgel rendelkező sífutó: könnyedén lehajrázta olasz riválisát, aki Phjongcshangban is második volt mögötte. A bronzérmet az orosz Gleb Retivih szerezte meg.

A mindössze 22 éves Klaebo tavaly három ötkarikás aranyérmet gyűjtött, de ez volt az első vb-diadala.

A nőknél már az elődöntő drámai pillanatokat tartogatott, a célegyenesben ugyanis megbotlott és elesett a szám junior világbajnoka, a norvég Kristine Stavas Skistad, aki futamgyőzelem helyett így kiesett. A finálé sem múlt el baleset nélkül, a Fallát üldöző három svéd közül nem sokkal a célegyenes előtt Maja Dahlqvist bukott, ráadásul esésével feltartotta honfitársait is, ennek következtében az éllovas könnyedén őrizte meg pozícióját. Mögötte a szám olimpiai bajnoka, a sprint világkupát vezető, de sérülés után most visszatért svéd Stina Nilsson lett a második, míg harmadikként a norvég Mari Eide zárt.

A 28 esztendős Falla, aki Szocsiban arany-, Phjongcshangban ezüstérmes volt ebben a számban, ötödik vb-diadalát aratta.

A magyarok közül a phjongcshangi olimpián is szerepelt Kónya Ádám volt a legjobb, ő 3:15.21 perc alatt teljesítette az 1,6 kilométeres távot, mellyel 70. lett a 150 fős mezőnyben, míg Lágler Kristóf 3:40.58 perccel a 107. helyen végzett. A 113 női induló közül Papp Ildikó 3:18.99 perces idővel a 94. pozícióban zárt az 1,2 kilométeres versenyben. A selejtezőkből az első harminc jutott a negyeddöntőbe.

MTI

Eredmények:

sífutás, férfi sprint, világbajnok:
1. Johannes Hösflot Klaebo (Norvégia) 3:21.17 perc
2. Federico Pellegrino (Olaszország) 3:21.40
3. Gleb Retivih (Oroszország) 3:22.54
...70. Kónya Ádám
...107. Lágler Kristóf

sífutás, női sprint, világbajnok:
1. Maiken Caspersen Falla (Norvégia) 2:32.35 perc
2. Stina Nilson (Svédország) 2:34.01
3. Mari Eide (Norvégia) 2:35.19
...94. Papp Ildikó
Hozzászólások