Rövidpályás gyorskorcsolya - Világcsúcsot repesztett az olimpiai bajnok magyar váltó
Világcsúcsot repesztett az olimpiai bajnok magyar váltó
Fotó: Europress/AFP

Világcsúcsot repesztett az olimpiai bajnok magyar váltó

Szentimrei KristófSzentimrei Kristóf
2018/11/05 08:07

Jól indult a magyar short track-esek számára a 2018/2019-es szezon, mely a kanadai Calgaryban vette kezdetét. Az idei első világkupa-versenyen, szombaton Liu Shaoang nyitott egy ezüstéremmel 500 méteren, majd vasárnap 1000 méteren már győzni tudott. A slusszpoén azonban csak az utolsó versenyszámban következett be, ahol egy utolsó körös előzéssel és világcsúccsal lett aranyérmes olimpiai címvédő férfi váltónk.

Calgary jegét mondják a világ leggyorsabbjának. A 30 évvel ezelőtti téli olimpia helyszíne ezúttal csak a rövidpályás gyorskorcsolyázókat fogadta, de az a bizonyos jég most sem hazudtolta meg önmagát. A gyors körülmények pedig általában komoly kihívást jelentenek mind az európai, mind a távol-keleti short track-es élvonalnak, ahol a versenyzők jóval lassabb jéghez vannak hozzászokva. Persze a Kanadába utazó 10 fős magyar küldöttség egy részének már bőven volt kellő rutinja eme átállás terén, amely már szombaton, az első éremosztó napon megmutatkozott. Liu Shaoangnak egyéniben nagyon nem úgy sült el a phjongcshangi téli olimpia, ahogy szerette volna, Calgaryban azonban ismét bebizonyította, hogy a világ élvonalába tartozik, és bár a pénteki előfutamok során még a vigaszágra került az 500 méteres versenyszámban, egy nappal később óriási meneteléssel végül ezüstérmet szerzett ezen a távon. Csak a világcsúcstartó kínai Wu Dajing előzte meg a döntőben, ráadásul Shaoang előtte az elődöntőben 39.771-es időeredménnyel új országos csúcsot állított fel, mellyel épp világbajnok bátyja, Liu Shaolin Sándor rekordját adta át a múltnak. És ha már az olimpiai bajnok váltó befutóemberét szóba hoztuk, Sanyinak nem indult jól a hétvége, ugyanis elkapott egy vírusos influenzát, és csütörtökön még izomgörccsel és magas lázzal küszködött. Mindennek ellenére a szinte mindig jókedvű versenyzőnk ezúttal is hatalmasat küzdött, és a vasárnap megrendezett ötszázon (mindegyik világkupa-állomáson dupláznak egy számból, most 500 méteren volt két verseny is) bronzéremmel gazdagította a magyar csapat éremkollekcióját. És ekkor a java még hátra volt.

A világkupa utolsó napja két aranyérmet is hozott korisainknak, melyből az elsőt Liu Shaoang szolgáltatta 1000 méteren, ahol a fináléban rajt-cél győzelmet aratott. A programot záró férfi váltó döntő, ahogy általában, most is rendkívül kiegyenlített csatát ígért négy helyett öt váltó között, ugyanis a magyar négyes bírói döntéssel került az A-döntőbe, miután az elődöntőben a kínaiakat kizárták a mieinkkel szemben elkövetett szabálytalankodásért, melynek következtében a váltónk kicsúszott abban a futamban. A magyarok olimpiai döntős ellenfelei között ott volt a hazai pályán versenyző Kanada, valamint Dél-Korea, de Hollandiával és Japánnal is mindenképp számolni kellett az 5000 méteres táv során. Meglepő változtatás volt a magyar együttesben, hogy az idényt kihagyó Knoch Viktor helyére bekerülő Varnyú Alexet lecserélték a fináléra arra a Coel Kruegerre, aki amerikai születésű, de már az előző szezonban is magyar színekben versenyzett.

A kanadaiak ragadták magukhoz a vezetést, melyet jó 25-30 körig meg is őriztek. Eközben hatalmas iramot diktáltak az élen, amelyből lehetett sejteni, hogy ezen a villámgyors jégen új világcsúcs születhet. A japánok viszonylag gyorsan elszálltak, és majdnem a mieink is követték őket, Burján Csaba ugyanis elesett az egyik váltásnál, de még időben talpra tudott állni, és a magyarok még vissza tudtak zárkózni a többiekre. A kanadaiaknál már egy nagyobb ritmusvesztése volt a Phjongcshangban olimpiai bajnok Samuel Girardnak, így a juharlevelesek végül lemondhattak a dobogóról. A magyar váltó viszont időközben feljött másodiknak, majd az olimpiához hasonlóan Liu Shaolin Sándor az utolsó pillanatban (most az utolsó előtti kör helyett az utolsó körben) lepte meg egy előzéssel az éllovast, ezúttal a holland klasszis Sjinkie Knegtet – akit egyébként nagyon ritkán szoktak lehajrázni – ami azt jelentette, hogy új felállással, de a magyar férfi váltó ismét a csúcsra ért, olimpia helyett ezúttal egy világkupa-fordulón (nem először).

Ennek értékét pedig nagyban növeli, hogy az óra 6 perc 28,625 másodpercnél állt meg kvartettünk neve mellett, mellyel megdöntötték az amerikaiak közel egy évig fennálló világcsúcsát. Külön pikantériája a csúcsdöntésnek, hogy a tavaly Shanghajban szereplő amerikai négyesnek tagja volt az az olimpiai ezüstérmes John-Henry Krueger is, akitől most épp bátyja csapata vette el a rekordot.

Női short track-eseink közül kiemelkedett Jászapáti Petra, aki szombaton 500 méteren került a B-döntőbe, ahol aztán remek versenyzéssel nyert, és lett összetettben ötödik. Emellett most mutatkozott be rövidpályás gyorskorcsolyában a vegyesváltók versenye, ahol a magyarok is a 14 csapatos mezőny részét képezték. A mieink több felállásban is rajhoz álltak az egyes futamokban, végül pedig a B-döntős szereplés jött össze nekik (ahol sajnos kizárták őket).

Reméljük, hasonlóan éremgazdag lesz a folytatás Salt Lake Cityben, ahol majd a világkupa folytatódik jövő héten. Ezen kívül még Almatyban, Drezdában és Torinóban rendeznek vk-állomást, valamint januárban a hollandiai Dordrecht ad otthont az Európa-bajnokságnak, márciusban pedig Szófia a világbajnokságnak.

A magyar küldöttség névsora:

Nők: Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Knoch Marta, Somogyi Barbara, Sziliczei-Német Rebeka

Férfiak: Burján Csaba, Cole Krueger, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Varnyú Alex

Hozzászólások