Rövidpályás gyorskorcsolya - 150 nap múlva rajtol a debreceni short track EB
150 nap múlva rajtol a debreceni short track EB
Fotó: Europress/AFP

150 nap múlva rajtol a debreceni short track EB

HosszabbitásHosszabbitás
2019/08/27 18:19
A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) márciusban jelentette be, hogy 2020. január 24–26. között Debrecen adhat otthont a rövid pályás gyorskorcsolya (short track) Európa-bajnokságnak. A 150 nap múlva rajtoló esemény előkészületeiről Becsky Andrással, a Debreceni Sportcentrum Kft. ügyvezető-igazgatójával, az EB szervezőbizottságának társügyvezetőjével beszélgettünk.

Az Európa-bajnokság megrendezése hatalmas sportdiplomáciai siker. Mikor fogalmazódott meg a pályázás gondolata a hazai szövetségben?

Majd egy évvel ez előtt vetődött fel először a debreceni rendezés gondolata.

Debrecen már-már rutinos házigazdája a short track eseményeknek, hiszen 2013-ban már sikeresen lebonyolított egy világbajnokságot. Mennyiben kell most változtatni az akkori rendezési körülményeken?

Bár minden rendezvény más, alapjában véve nem sok mindenben kell változtatnunk. A helyszín adott, az együttműködő partnerek körében sincs sok változás, külön ki kell emelnünk a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetséggel ápolt kitűnő partneri kapcsolatunkat. 
Új kihívást jelentenek viszont, az ISU (Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség) némileg frissített, „finomhangolt” elvárásai, illetve főleg az, hogy olimpiai bajnok magyar korcsolyázók is érkeznek majd januárban Debrecenbe, így mindenképp nagyobb érdeklődésre számítunk, mint 2013-ban.

A Debreceni Sportcentrum Kft. meghatározó szereplője a cívisváros sportéletének, hiszen szervezeti egységei felölelik a város élsportjának szinte teljes palettáját. Mennyiben tér el egy hazai- és egy világesemény megrendezésére való felkészülés? 

Igyekszünk minden versenyt a tőlünk elvárható magas szinten megrendezni, hiszen egy országos bajnokság vagy egy diákolimpia az ott indulók nagy többségének az adott év fő versenye. Nem tehetjük meg azt, hogy félvállról vesszük, vagy lentebb tesszük azt a bizonyos mércét. Természetesen az előkészületekre fordított időben, a közreműködők számában, az adott rendezvény összetettségében nagy különbségek lehetnek.

Nagyjából talán már körvonalazódik a résztvevő országok és versenyzőik száma – mekkora létszámmal számolnak a szervezők?

A nevezési időszak majd csak november végén zárul, addig nem tudunk pontos számokról beszámolni. De a korábbi Európa-bajnokságok adataiból kiindulva 24-26 ország és mintegy 200 hivatalos résztvevő érkezését prognosztizáljuk.

A versenyek helyszíne a Főnix csarnok lesz – hol tudnak majd edzéslehetőséget biztosítani a korisoknak?

Ugyanott! Az EB programja úgy áll össze, hogy a versenyhelyszínen kell edzéslehetőséget is biztosítani a versenyzőknek. Bár, aki ennél is többet akar, a Debreceni Jégcsarnokot is rendelkezésre tudjuk bocsájtani.

Mekkora szintű koordinációt igényel a versenyzők helyszínek közötti (szállás-edzés-verseny) szállítása? Hány fős csapattal számolnak a szervezők ezen feladatok ellátására?

A delegációk érkezése és elutazása, a csapatok-, hivatalos személyek mozgatása, azaz a logisztikai feladatok koordinálása az egyik legösszetettebb feladat a világesemények alkalmával. Ennek működtetéséhez az önkéntesektől kezdve, a sofőrökön keresztül, a területért felelős szakemberekig több tucat személy összehangolt munkájára van szükség.

Az idei évben jeges majálist rendeztek a Főnix csarnokban, ahol a helyi lakosoknak lehetőséget biztosítottak arra, hogy egy kicsit bepillantsanak a kulisszák mögé, és edzés közben figyeljék a rövid pályás gyorskorcsolya hazai klasszisait. Milyen tanulságokkal szolgált szervezési szempontból ez a rendezvény?

Az az esemény alapvető fontosságú volt számunkra a jégfelület tesztelése szempontjától, de szerencsére a Főnix Csarnok jól vizsgázott! Számos műszaki feladatot végeztünk el előzetesen annak érdekében, hogy versenykörülményeket tudjunk szimulálni. 
A hűtéstechnológia a márciusi kinti 15-20 fok mellett is tudta a januárra elvárt paramétereket biztosítani, melyek közül legfontosabbak a jégkeménység, a jéghőmérséklet, és a terhelésre való reakcióidő.
A válogatott sportolók és edzőik is kivétel nélkül pozitívan nyilatkoztak a jégről, körülményekről, ami jó előjel számunkra. 

Mennyi időbe telik a csarnok „eljegesítése”? Mikor kapják meg a helyszínt, hogy felkészíthessék a kontinensviadalra? 

Január első napjaiban megkezdjük a Csarnok fokozatos hűtését, a jégkészítés várhatóan 8-10 napot vesz majd igénybe. A terveink szerint az első hivatalos edzésnap előtt már kb. egy héttel versenykész jeget szeretnénk biztosítani a korábban érkező versenyzők számára.

Milyen esetleges kísérőrendezvényekkel készülnek az Európa-bajnokság idejére?

A hivatalos megnyitóünnepség, a delegációvezetők számára tartott városvezetői fogadás, illetve az ISU által adott vacsora szerepel a tervek között, illetve a Korcsolya Szövetséggel együtt számos közönségszórakoztató attrakcióra is készülünk.

Mekkora érdeklődés mutatkozik a városban a verseny iránt? Jelenthet-e motiváló tényezőt a helyiek számára, hogy szeptembertől az olimpiai bajnok Liu testvérek immáron a Debreceni Egyetem hallgatói lesznek, ezáltal szorosabban is a városhoz kötődnek?

Természetesen nagy az érdeklődés, már most! Az, hogy a Liu testvérek debreceni egyetemi polgárrá válnak, bízunk benne, hogy tovább erősíti majd a rendezvény ismertségét a cívisvárosban, illetve a már több mint 35 000 fős Debreceni Egyetem hallgatói közösségén belül is.

000_10U7N2.jpg Fotó: Europress/AFP

Bevett szokás az ilyen eseményeken, hogy a szervezők önkénteseket is bevonnak az esemény lebonyolításába? Önök várják-e önkéntesek jelentkezését?

Természetesen, szeptemberben indul a toborzás. Várhatóan kb. száz önkéntes segíti majd a Szervező Bizottság munkáját.

Hol jelentkezhetnek az önkénteskedni vágyók?

A pontos részleteket szeptemberben tesszük majd közzé.

Mikor és milyen felületeken indul a jegyértékesítés?

Szeptember végén – október elején indul a jegyértékesítés. Elsősorban online lehetőséget biztosítunk a napi belépők és a kedvezményes bérletek előzetes megvásárlására, de a rendezvény előtti napokban és az EB alatt helyszíni jegyvásárlásra is lesz lehetőség.


Nánási Antal

Hozzászólások