Téli sportok - Német aranynap Falunban
Német aranynap Falunban

Német aranynap Falunban

Schindler AndrásSchindler András
2015/02/21 08:58

Az északi összetett normál sáncon megrendezett Gundersen versenyét Johannes Rydzek nyerte Falunban.  A négy éve tripla ezüstérmes német első aranyérmét szerezte világversenyeken. A női síugrás döntőjére is sor került tegnap, amely az olimpiai bajnok Carina Vogt győzelmével ért véget. A férfiaknál pedig a kvalifikációs ugrások során Simon Ammann volt a legjobb.

A északi sí-vb küzdelmeit pénteken az északi összetettben is megkezdték a sízők, igaz nem a tervezett menetrend szerint. A délelőtti síugró számot csak négy órás csúszással tudták lebonyolítani az erős szél miatt. Az esélyeknek megfelelően a világkupát is vezető Eric Frenzel 21 másodperces előnnyel várhatta a sífutást a Watabe-testvérek, Jason Lamy-Chappuis és a Johannes Rydzek alkotta csoport előtt. A rövid pihenő a két szám között valószínű Frenzel számára nem volt elegendő, mivel a láthatóan fáradt németet a második körben utolérték (négy 2,5 km-es kört teljesíttek). Az olasz Alessandro Pittin viszont nem tűnt „berozsdásodottnak”, mivel a több mint egy perces hátrányát ledolgozta, és a táv második felében már az élmezőnyben csatázott a győzelemért. Az utolsó körben Johannes Ryzdek támadást indított és lehajrázta a többieket, megnyerve ezzel karrierje első aranyérmét. Az ezüstérmet Pittin szerezte meg, míg a bronz a többszörös világbajnok Jason Lamy Chappuis nyakába került.

A nap második aranyérmét a női síugrásban osztották ki. A világbajnokságokon negyedik alkalommal megrendezett versenyben Carina Vogt hozta azt, amit világeseményeken nagyon tud; kissé esélytelenül bezsebelte az aranyérmet a Szocsiban megszerzett olimpiai címe mellé. A német lány az elmúlt egy évben összesen két versenyt tudott megnyerni a világkupa-sorozatban (Hinzenbach, Zao), de újra megmutatta micsoda egy versenyző és a legjobb pillanatban megint győzött. A favoritnak tartott osztrák Daniela Iraschko-Stolz „csak” harmadik lett (még vezette a versenyt az első ugrások után), míg a dobogó második fokára a japán Yuki Ito állhatott.

„Az első ugrás után nem számítottam arra, hogy megnyerem a vilgbajnokságot (második helyen állt). Fantasztikus érzés azok után, ami tavaly történt, nagyon boldog vagyok” – nyilatkozta Vogt a verseny után.

Szombaton a sífutók a síatlonban állnak rajthoz; a nőknek 2x7,5 km-t, míg a férfiaknak 2x15 km-et kell teljesíteniük először klasszikus, majd szabadstílusban. A legfrissebb hírek szerint Martin Johnsrud Sundby, a kétszeres Tour de Ski győztes nem indul a versenyben betegsége miatt.  A légúti fertőzéssel küszködő norvég további szereplése is bizonytalan, de az orvosok és a csapat edzője sem zárta ki, hogy a 15 km-en vagy a váltóban még szerepeljen.

Az este folyamán még a férfi síugrók is az aranyért küzdenek a normál sáncon sorra kerülő viadalon. A tegnapi kvalifikációt a svájci Simon Ammann nyerte, aki egy óriási bukást követően tért vissza. Az esélyesek "hivatalosan" nem ugrottak, mivel a világkupában legjobb 10 helyezett automatikusan helyet kapott a mai versenyre.

Hozzászólások