Téli sportok - Nem hivatalosan szerdán megkezdődik a téli olimpia
Nem hivatalosan szerdán megkezdődik a téli olimpia
Fotó: MTI

Nem hivatalosan szerdán megkezdődik a téli olimpia

HosszabbitásHosszabbitás
2018/02/07 08:49

Két nappal a megnyitó ünnepséggel előtt már megkezdik az edzéseket a sílövők, a síugrók és a szánkósok is a téli olimpia helyszínein. A rövidpályás gyorskorcsolyázóink is napok óta az utolsó simításokat végzik a hétvégi versenyek előtt, de nézzük melyek a legfrissebb hírek Phjongcshangból.

Megérkezett Liu Shaoang új korcsolyája, mindenki egészséges

Noha az olimpiai faluban négyágyas apartmanokban laknak a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók, a női staféta mind az öt tagja egy helyen alszik. Kedden eldőlt az is, hogy a csapat tagjai kihagyják a megnyitót, mivel akkorra kaptak edzésidőpontot.

"Most ki aludjon külön? Senkinek nem lett volna jó, ezért megoldottuk a problémát és egy másik szobából átvittünk egy matracot" - árulta el az MTI-nek a kedd esti edzést követően Heidum Bernadett, aki hozzátette, Bácskai Sára Luca alszik a "pótágyon".

A harmadik olimpiájára készülő sportoló beszélt arról is, hogy próbálják különféle módon oldani a bennük lévő feszültséget, így kedden például közös filmnézés is szerepelt a programban, de voltak, akik asztalitenisszel múlatták szabadidejüket, a férfi váltó tagjai pedig városnézést iktattak a programjukba.

"Mindennek örülünk, aminek ők örülnek és jobban érzik magukat tőle. Ez is mutatja az egységüket" - mesélt a beköltözésről Bánhidi Ákos csapatmenedzser.

A sportvezető arról számolt be, hogy mindenki egészséges a tízfős csapatból, akik még Magyarországon influenzás tüneteket produkáltak, azok is túl vannak a betegségen. Megjegyezte, próbálják óvni a versenyzőket, mert a mínusz 10 fokos, többnyire szeles időben könnyű megfázni.

"Megérkezett Liu Shaoang új korcsolyacipője és szerencsére úgy tűnik, hogy bevált" - mondta Bánhidi arra vonatkozóan, hogy az Ádó becenevű sportoló azért hagyta ki januárban az eskütételt, mert éppen akkor volt Milánóban cipőöntésen. "Az szerencse, hogy a régi cipő problémája a januári Európa-bajnokságon ütközött ki és nem itt az olimpián, de a legjobb az lett volna, ha csak a következő idényre kell új cipő".

A férfiváltó a drezdai kontinensviadalon úgy lett harmadik, hogy a viszonylag magabiztos előnnyel vezető magyar stafétában Liu Shaoang megbotlott, s az így ismét szorossá váló futam végén ketten is megelőzték a magyarokat.

A rövidpályás gyorskorcsolyázók már az első hivatalos, szombati versenynapon érdekeltek lesznek. Ezzel kapcsolatban Bánhidi elmondta, egyéniben körvonalazódott a kép, hogy kik indulnak, de a kihirdetéssel megvárják a csütörtök 18 órás határidőt. A női váltó összeállítását tekintve viszont úgy fogalmazott, még vannak nyitott kérdések.

Az valószínűsíthető, hogy szombaton férfi 1500 méteren a három magyar induló közül kettő Liu Shaoang és bátyja, Liu Shaolin Sándor lesz, míg a női 500 méter két magyar résztvevője közül Jászapáti Petra az egyik.

"Biztosan nagyszerű élmény és felemelő pillanat lenne a sportolók számára. Gondolkoztunk is azon, hogy akik nem szerepelnek szombaton, azok elmehessenek az eseményre annak ellenére, hogy órákat kellene a fagyos időben ácsorogniuk, de az élet máshogy akarta" - mondta Bánhidi Ákos arra vonatkozóan, hogy a játékok pénteki nyitóünnepségén nem lesz jelen a rövidpályás gyorskorcsolyázók csapata, mert éppen akkorra kapott edzéslehetőséget. Megjegyezte, hogy mind a verseny helyszínén, mind a gyakorló jégcsarnokban kiváló a jég minősége, bár előbbi létesítményben mostanra kissé romlott, mivel együtt használják a műkorcsolyázókkal, akiknek a puhább felület a jobb.

A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók érmes reményekkel érkeztek a dél-koreai játékokra, ugyanis az elmúlt három világbajnokságon összesen kilenc érmet nyertek, s mindegyik eseményen legalább kettőt, köztük egy aranyat Liu Shaolin Sándor révén.

Björgen helyett Svendsen viszi a norvég zászlót

A négyszeres olimpiai bajnok sílövő, Emil Hegle Svendsen viszi majd a norvég zászlót a phjongcshangi téli olimpia pénteki megnyitóján.

A 32 éves sportoló azonban csak a második választás volt hazájában, miután a 109 fős csapat legeredményesebb versenyzője, a hatszoros ötkarikás aranyérmes sífutó, Marit Björgen nem vállalta a feladatot. Azzal indokolta a visszautasítást, hogy már szombaton versenyezni fog. A 12-szeres világbajnok Svendsen negyedik olimpiájára készül, 2010-ben és 2014-ben is két-két aranyat nyert.

A norovírus és a hideg akadályozza az előkészületeket

A terveknek megfelelőn, jól haladnak a phjongcshangi téli olimpia utolsó előkészületeivel a szervezők, ugyanakkor komoly feladatuk akadt a közreműködők körében terjedő norovírus megfékezésével, illetve a hideg idő okozta kellemetlenségek csökkentésével kapcsolatosan.

Li Hi Pom, a szervezőbizottság (POCOG) elnöke kedden úgy fogalmazott, hogy gyakorlatilag készen állnak, az előkészületek a sportolók, küldöttségek érkezésével véget érnek.

"Mostanra teljesen működőképesek vagyunk, sok sportoló és hivatalos személy már berendezkedett a falvakban, és zajlanak az edzések valamennyi helyszínen" - számolt be az aktuális helyzetről, hozzátéve ugyanakkor, hogy 1200 biztonsági embert el kellett különíteni, mert közülük néhányan norovírussal fertőződtek, ezért a szervezőbizottság a katonaságtól kért segítséget.

A hányást és gyomorgörcsöt okozó agresszív vírus miatt történtek megbetegedések a tavalyi, londoni atlétikai világbajnokságon az egyik hivatalos hotelben. Néhány versenyzőnek ki is kellett hagynia számokat, köztük a botswanai sprinter Isaac Makwalának, akit a 400-as döntőben - melyben esélyesként rajtolhatott volna - nem engedtek elindulni, 200-on pedig egyedül futotta előfutamát.

"A POCOG elnökeként szeretnék elnézést kérni ezért" - mondta Li, egyúttal igyekezett megnyugtatni a jelenlévőket, hangsúlyozva: a járványügyi központ más érintett szervezetekkel együtt azon dolgozik, hogy a megfelelő lépéseket kidolgozza, és ezeket hamarosan be is jelentik.

Gondot okoz a hideg idő is. Jelenleg nappal is bőven nulla fok alatti értékeket mérnek, éjszaka pedig volt mínusz 20-nál is hidegebb. Li elismerte, hogy emiatt néhány jeggyel rendelkező szurkoló nem fog majd kilátogatni a pénteki megnyitóra, és egyes versenyek lebonyolítását is befolyásolhatja az időjárás, például az erős szél.

"Szélfogókat állítunk fel a versenyhelyszíneken. Ugyanakkor erőfeszítéseink ellenére elhalaszthatnak egyes versenyeket, ha erős lesz a szél, de a döntés nem az enyém, hanem a NOB-é és az adott szövetségé" - jelentette ki.

A szervezőbizottság vezetője hozzáfűzte: speciális csomaggal - ülésmelegítővel, pokróccal, sapkával, széldzsekivel - várják a szurkolókat a játékok kezdetén.

Több orosz ismét fellebbezett

A phjongcshangi téli olimpiára az oroszországi doppinghelyzet miatt meg nem hívott sportolók közül harmincketten fellebbezést nyújtottak be a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS).

A CAS egy Phjongcshangban felállított ad hoc-testülete sürgősséggel szerdán foglalkozik a beadványokkal, és rögtön azután - két nappal az olimpia hivatalos megnyitója előtt - várhatóan meg is hozza döntését.

A 32 versenyző nem abból a csoportból került ki, melynek tagjait a CAS elégséges bizonyítékok hiányában a múlt héten részben vagy teljesen felmentett, illetve tisztázott, majd közülük 15 részvételi szándékát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hétfőn elutasította.

Azután, hogy a NOB rendszerszintű doppingolás miatt decemberben felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot, és úgy határozott, hogy orosz sportolók csak semleges színekben indulhatnak a dél-koreai játékokon, egy NOB-testület vizsgálta meg egyenként a kérvényeket. Végül az oroszok által eredetileg elküldött 500-as listáról 169 versenyző esetében támogatta a meghívást. Az orosz csapat végül 168 fős lesz, mivel egy gyorskorcsolyázó szolidaritásból lemondott a részvételről.

A fellebbezést a CAS-hoz szerdán benyújtó 32 orosz sportoló között van több éremesélyes is, így a koreai születésű, hatszoros olimpiai bajnok, hússzoros vb-győztes rövidpályás gyorskorcsolyázó Viktor An, az ötkarikás aranyérmes sílövő Anton Sipulin és olimpiai harmadik Jevgenyij Garanicsev, a világbajnok sífutó Szergej Usztyugov és az olimpiai bajnok, vb- és Eb-érmes műkorcsolyázó Kszenyija Sztolbova.

Óvszer lesz bőven

Rekordot jelentő 110 ezer darab óvszer áll rendelkezésre a pénteken kezdődő phjongcshangi téli olimpián. A fogamzásgátló eszközök az olimpiai falvak, a médiaközpontok és az egészségügyi létesítmények mellékhelyiségeiben lesznek elérhetőek.

Először az 1988-as szöuli nyári olimpián osztottak óvszereket a HIV-ferződés terjedésének csökkentése érdekében. Négy évvel ezelőtt, a szocsi téli olimpián 100 ezer, a 2016-os Rio de Janeiró-i nyári játékokon pedig - ahol három és félszer annyi versenyző volt - 450 ezer ingyenes óvszert kínáltak a sportolóknak, edzőknek és stábtagoknak.

(MTI)

Hozzászólások