Téli sportok - Nem a Jedik és Sith-ek küzdelme, ami a síszövetségnél megy
Nem a Jedik és Sith-ek küzdelme, ami a síszövetségnél megy
Miklós Edit és Kaszó Klára - Fotó: mtk.hu

Nem a Jedik és Sith-ek küzdelme, ami a síszövetségnél megy

Mártha BenceMártha Bence
2018/02/27 08:44

Ha egy olyan apró sportági szervezetnél, mint a Magyar Síszövetség, szűk egy éven belül két olyan botrány történik, ami masszívan túllépi a mainstream ingerküszöbét is, az vagy azt mutatja, hogy nagyon sok pénz került oda, ahol korábban semennyi nem volt, és/vagy csupán azt, hogy magyarok vagyunk. Ez itt most inkább és, mint vagy.

Szögezzük le egyből az elején, dr. Kaszó Klára - mindegy, ki az elnök, a főtitkár, az aktuális megszólaló, a szálakat a síszövetségi pozíciója mellett az RTL Klub jogi igazgatói posztját is betöltő Kaszó mozgatja - ugyanaz a magyar sísportnak, mint Hajnal Csaba a veszprémi kézilabdának, vagy Ocskay Gábor a fehérvári jégkorongnak: nélküle gyakorlatilag nem létezne.

A határozott stílusú - egyesek szerint egyenesen összeférhetetlen - sportvezető 2005-ös pozícióba kerülése után gyorsan átlátta, hogy a szövetségnek jutó, nagyjából évi 30 millió forintos támogatásból (ez nem alpesi síre, hanem az összes szakágra jutó összeg volt) maximum stagnálás hozható ki. A sportban alapvetésnek elfogadott paradoxon, miszerint először eredmény kell, csak aztán jön a pénz, arra ösztönözte, hogy megpróbáljon sikeres sízőt igazolni, így talált rá a román színekben versenyző székely lányra, Miklós Editre.

Miklós Edit Szocsiban áttörte a gátat (Kép: Richard Heathcote/Getty Images)

Kaszó korábban a Hosszabbításnak elmondta, igazából mind Miklósnak, mind a hozzá csábított neves edzőknek csak ígérgetni tudott, de a csíkszeredai síző gyorsan bebizonyította, hogy megérte feltenni rá mindent. 2011-ben jöttek a sítörténelem első magyar Világkupa-pontjai, majd Szocsiban az áttörés: Miklós Edit káprázatos versenyzéssel 7. helyen végzett az olimpián, amit egy évvel később egy St. Moritz-i Világkupa-dobogóval fejelt meg.

A sikerekkel jött a pénz, majd a botrány

Miklós sikerei mellett persze az sem volt mellékes, hogy jó politikai kapcsolatokkal rendelkező elnök álljon a sportág élén (ez egészen tavalyig Kálomista Gábor volt), de a megnyíló források elsősorban Miklós Editnek szóltak. Kaszóék látták, hogy működik az elgondolás, és 2014-ben egy férfi versenyzőt is honosítottak, azonban a három olimpián is Horvátország színeiben versenyző szlalomspecialista, Samsal Dalibor nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Sőt, sokkal inkább kiengedte a szellemet a palackból.

Bővebben az egész ügyről:

Miklós Edit levelére kidőltek a csontvázak sísportunk szekrényéből | Hosszabbítás

Miklós Edit facebookos kirohanása ráirányította a figyelmet a magyar alpesi sízésre, amelynek az eredményeit - és így a szponzorációs pénzeket - honosított sportolók szállítják, de a magyar versenyzők szerint ez nem csak az ő hibájuk. Nyilvános balhé, lemondás, feljelentés, hamis okiratok és egy kibékíthetetlennek tűnő ellentét határozta meg az utóbbi hónapokat a síszövetségnél.

A horvát honosításakor erősödtek fel először a magyar alpesi sísportban a hangok, amelyek azt követelték, ha már van, jusson pénz a magyar fiatalokra is. A leghangosabbak azok a Szőllősék voltak, akik családi vállalkozásukon keresztül saját maguk finanszírozták, hogy a Nivelco SE színeiben versenyző gyermekeik, Benjámin, Barnabás és Noa egy osztrák síiskolában tanuljanak.

"A horvátok csak röhögtek rajtunk, amikor honosítottuk, hiszen otthon csak Mr. Outnak hívták Samsalt, mert állandóan kiesett minden versenyről. Nem tagadom, szlalomban nagyon erős, a mi gyermekeink viszont az öt számban képesek jó teljesítményre" - mondta a család nevében Szőllős Dóra a Hosszabbításnak, amire Kaszó azt válaszolta, a Szőllős gyerekek le sem tudnak jönni azon a pályán, amit a horvátnak tűznek edzésre.

Szőllős Benjámin és Barnabás, a Nivelco SE versenyzői

A liszt az országos bajnokságon, illetve hónapokkal utána borult: egy formai hiányosság (nem hivatalos sportorvosi engedéllyel indultak a Szőllős gyerekek az országos bajnokságon, ahol végül aranyérmeket nyertek) miatt Szőllősék kétéves eltiltást kaptak, amivel hiába álltak jól a FIS-ranglistán is, kútba esett a lehetséges olimpiai szereplésük is. Az eset végkifejlete, hogy a három Szőllős testvér néhány hónapja izraeli színekben versenyez.

Egy éven belül három elnök

A botrány kitörése óta azért más is jelzi, hogy valami nincs rendben a síszövetségnél. A Kálomista lemondása után tavaly nyáron megválasztott elnök, dr. Megyesy Jenő (hogy a politikai vonal is megmaradjon, a 72 éves diplomata a miniszterelnök diplomáciai tanácsadója) négy hónap után lemondott a posztjáról, mert hiába próbálta egy nemzetközi könyvvizsgáló céggel átvilágíttatni a szövetséget, folyton falakba ütközött. Őt követte a poszton az a Bajai András, akit most éppen nem akarnak beengedni saját szövetsége irodájába, és mindenféle intézkedési jogkört megvontak tőle - vagy sosem kapta meg őket.

Megyesy Jenő (b2)

Bajai, aki szemben Megyesyvel kiállt a sajtó elé a szövetség zűrös ügyeivel kapcsolatban, választ vár többek között arra a kérdésre is, hogy miért szűnt meg a szövetség közhasznú státusza, hol van a hiányzó 160 millió forint, és miért nem nyilvánosak az elnökség döntései - köztük az olimpiai nevezést illetőek.

A Kaszó-féle szavazógép

Korábban Szőllős Dóra is említette a Hosszabbításnak, hogy Kaszóék nyomására létrejött egy csomó kamu-síklub, amelyek közül néhánynak nemhogy nemzetközi, de még magyar szinten sincsenek komolyan vehető versenyzői. Ezek létezése egyetlen célt szolgál: hogy Kaszóék döntéseit ne tudják leszavazni az elnökségben, és ezt a jelenlegi elnök, Bajai András is elismerte, sőt hozzátette, “erős a gyanúm, hogy ezek nagy része fiktív szervezet.”

Kaszó és Miklós Edit szövetsége megbonthatatlan

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy - szintén Bajai szavaival élve - “a síszövetségben nincs olyan állás vagy pozíció, amiről nem Kaszó Klára döntene”, ami viszont felvet egy érdekes kérdést is: miért akarna Kaszó Klára kétszer egymás után olyan elnököt megválasztatni az általa irányított elnökséggel, aki aztán szembe fordul vele, és a korábbi vezetési gyakorlattal?

Nem egyértelmű, kik a Sith-ek, és kik a Jedik

Ha a vádak, illetve az obskúrus intézkedések igazak is, egy dolgot nem szabad elfelejteni: a sikerek, és vele a pénz Kaszó Klára munkája miatt van. Még a magyar viszonyokat felületesen ismerőknek is egyértelmű lehet, hogy a kvázi nulláról felépült rendszer nem jöhetett volna létre, ha bizonyos esetekben a döntéshozók nem lépnek át a szürke mezőbe, és a jó ügy érdekében nem követnek el szabálytalanságokat.

Ezeket a kisebb-nagyobb stikliket nem puszta képmutatás most a szemükre vetni, hanem álságos dolog is, hiszen minden, az utóbbi időben kirobbant botrány egyetlen dologra vezethető vissza: mindenki részesülni akar a Kaszó-Miklós páros munkája miatt megjelenő, mostanra valóban jelentősnek mondható pénzekből.

Az egyik legpechesebb versenyz

Ha akkor elfogadták, vagy csak simán nem érdekelte őket, hogy mi hogyan történik a síszövetség élén, akkor most sem korrekt, hogy számon kérik a cél által szentesített eszközöket. Az ösvényt kitaposók helyzete ettől függetlenül nem könnyű, hiszen a szabálytalanságokat nem lehet a végtelenségig takargatni bürokratikus gáncsoskodással, de morálisan elsősorban nem ez a gond a mostani helyzettel.

Miklós Edit, a mindent kivédő pajzs

Kaszó Klára nem véletlenül maradt nyugodt a támadások közepette is, az ő ingujjában ugyanis ott van a joker, amivel bármilyen leosztást megnyer. Miklós Edit, ahogy a Szőllős-féle botrány idején is, elsőként kelt Kaszóék védelmére, márpedig az ő pozíciója a magyar sísporton belül Hosszú Katinka és az úszószövetség esetével írható le legjobban. Amit ő mond, az úgy van, és pont.

A Szőllős-ügyre is Miklós Edit felháborodott Facebook-posztja irányította rá a figyelmet. Ebben az indulatos - itt-ott Kaszó stílusát is magán viselő - posztban többek között azt írja, “Ami engem személy szerint felháborít, az az, hogy ennek az ügynek az apropóján próbálják megbuktatni a jelenlegi elnökséget, akik nélkül ma nem létezne profi magyar sísport, akik nélkül én sem lehetnék világkupa-dobogós.”

Szocsi még sokáig ott lesz az emberek fejében

A mostani ügyben mélyebb a víz, így Miklós is keményebben állt oda Kaszóék mellé: kijelentette, nem hajlandó sem versenyezni, sem később bármiféle pozíciót betölteni a magyar sísportban, ha a mostani elnökség a helyén marad. Ennél hatékonyabb védelmet egy seregnyi ügyvéd és egy tankhadosztály sem tudna biztosítani Kaszóéknak.

Ha már a cikk elején Hajnal Csabát hoztuk példaként, zárjuk is vele. Amit a veszprémi kézilabdapápa a klubért tett, azért az emberek nagyon könnyen megbocsátották a stikliket, amik a sikerekért elengedhetetlennek tűntek. A módszert (és a stílust) azonban meghaladta az idő, és már szükség sem volt rá, ami Hajnal Csabának a végét jelentette Veszprémben. Kaszóék küzdelme Miklós Edit miatt egyelőre döntetlenre áll, de a vége ennek a történetnek sem kétséges.

Hozzászólások