Téli sportok - Két nemzet csatája
Két nemzet csatája

Két nemzet csatája

Schindler AndrásSchindler András
2015/02/23 08:56

A vasárnap kiosztott négy aranyérmet két nemzet testvériesen megosztotta egymás között; a női és a férfi sífutó csapatsprintet a norvégok, míg az északi összetett 4x5 km-es váltóját valamint a síugrók vegyes csapatviadalát a németek nyerték. Petter Northug, Johannes Rydzek és Carina Vogt megszerezte második világbajnoki címét is Falunban, míg Severin Freund visszavágott Rune Veltának és az ezüstje mellé egy aranyat is begyűjtött síugrásban.

A sífutók számára tegnap a csapatsprinteket rendezték, ahol a női és a férfi versenyben egyaránt két-két síző állhatott rajthoz. A legnagyobb esélyesnek számító Norvégia a várakozásoknak megfelelően fölényesen „lenyomta” a többieket, még úgy is, hogy a nőknél Marit Björgen a skiatlonban mutatott teljesítménye miatt – a 6. helyen ért célba – nem indult el ebben a számban. Ennek ellenére Östberg és Caspersen Falla másodperceket vert a második helyen befutó svédekre és a bronzot nyerő lengyelekre, megszerezve ezzel a norvégok újabb aranyát. A férfiaknál Petter Northug és Finn Haagen Krogh tette fel az „i-re” a pontot azzal, hogy szinte már emberfeletti tempóval otthagyták az oroszokat valamint az olaszokat és megnyerték a skandinávok hatodik aranyát az idei faluni világbajnokságon.

„Éreztem a nyomást, hogy Petterrel versenyzem. Neki az ezüst egy vereséggel ért volna fel , így mennem kellett. A nagy előny ellenére sem engedhettem ki” - nyilatkozta Krogh.

„Ez óriási, az első aranyam a csapatsprintben. Megpróbáltam visszafogni magam, hogy ne sírjam el magam a díjátadáson. Fantasztikus győzelem és leírhatatlan érzés, amikor a norvégok veled éneklik a himnuszt. Ez nem sokszor adatik meg az életedben” - tette hozzá Northug, aki tizenegyedik vb-címét szerezte meg pályafutása során.

Northug célbaérkezése a férfi csapatsprintben (Fotó. Europress/AFP)

A sífutó pályán még az északi összetettben szereplő versenyzőknek is jelenése volt, mivel a délután folyamán a 4x5 km-es váltóra került sor. A síugrást követően a németek, a japánok és a franciák álltak az élén, de a viszonylag kicsi időkülönbségek jelezték, óriási csatára van kilátás. Nem is volt ez másként. A norvégok szépen lassan megérkeztek az élmezőnybe és egy négyes párharc alakult ki a végső győzelemért. A németek azonban gyorsan eldöntötték a kérdést, mivel Tino Edelmann elszökött és ettől kezdve a többiek már csak „bottal üthették” a németek nyomát. Eric Frenzel, Fabian Riessle és Johannes Rydzek sikeresen megőrizték az előnyüket és bezsebelték az aranyat. Rydzek ezzel második elsőségét szerezte a normál sáncon megrendezett Gundersen verseny után. Az ezüstérem Norvégiáé, míg a bronz Franciaországé lett, Jason Lamy Chappuis már a második bronzérmének örülhetett Falunban.

A németek öröme az északi összetett váltója után

A nap utolsó eseménye a síugró sáncon zajlott, ahol a világbajnokságok történetében másodszor rendezték meg a vegyes csapatversenyt (az elsőt két éve Japán nyerte). Három ország számított favoritnak: Norvégia, Ausztria és Németország. A két női és két férfi síugróból összeállított válogatottak két sorozatot ugrottak, amely után végül a Severin Freund, Richard Freitag, Carina Vogt, Katharina Althaus összetételű német négyes végzett az első helyen, megelőzve a norvégokat és a japánokat. Freund ezzel az elsőséggel most legyőzte Rune Veltát, aki pár nappal ezelőtt a normál sáncon nyert, Carina Vogt pedig újra világbajnok lett a női egyéni verseny után.

Ma pihenőnapot tartanak Falunban mielőtt kedden a női sífutók számára 10 km-en megrendezik az egyéni indítású szabadstílusú versenyt. A férfiak pedig szerdán, 15 km-en mérhetik össze újra az erejüket.

Hozzászólások