Téli sportok - HÓEKE EXTRA – HÉTVÉGI ÖSSZEFOGLALÓ
HÓEKE EXTRA – HÉTVÉGI ÖSSZEFOGLALÓ
Fotó: ecc2014.curlingevents.com

HÓEKE EXTRA – HÉTVÉGI ÖSSZEFOGLALÓ


2014/12/01 08:00

Nincs mindenkinek ideje arra, hogy a televízió előtt töltse a hétvégét, így lemaradhat kedvenc téli sportjai(i) legfontosabb történéseiről. Két hete elindult sorozatunkban hétfőn délelőttönként gyors összefoglalót adunk a havas-jeges sportok elmúlt napjainak történéseiből.

- Kezdjük rögtön a legfontosabb téli vonatkozású hírrel. Vasárnap délután érkezett haza Svájcból az Európa-bajnokságról a magyar curling válogatott. A hölgyek a B-csoportban indulhattak és remek játékkal kiharcolták a feljutást, Palancsa Dorottya vezetésével elsősorban a rájátszásban remekelt a csapat, amely 2011 után ismét az élvonalba juttatta a mieinket. A férfi tornát Niklas Edin újjáalakított csapatával a svédek, a nőit viszont a világbajnok Binia Feltscher irányításával a vb-címvédő házigazdák nyerték meg az A-csoportban.

- A síugró Világkupa a finnországi Kuusamóban vendégeskedett, ahol két veterán írta a történéseket. A pénteki napon Simon Ammann nyert, majd szombaton Kaszai Noriakival holtversenyben tudott diadalmaskodni. Ez volt a Világkupa történetében mindössze a tizedik alkalom, hogy két ugró végzett tizedre azonos pontszámmal az élen. A két győztes összesen 75 (!) éves volt a dobogón, amihez Kaszai 42 évvel jelentősen járult hozzá. A győzelem egyébként azt is jelenti, hogy tovább javította korábbi korábbi korrekordját és ő lett az első olyan síugró, aki 42 évesen Vk-versenyt tudott nyerni. Három versenyen vagyunk túl a szezonban, a sorozatot pedig az az Ammann vezeti, aki a legutóbbi tél végén még a visszavonulással kacérkodott. A Vk-címvédő Kamil Stoch lábsérülés miatt nem indult el Kuusamóban, de talán a jövő héten már ugorhat. Sajnos a szombati versenyt két bukás is beárnyékolta, Andreas Wellinger nagy esését a szlovén Anze Lanisek követte, akinek a levegőben (!) leoldott a léce. A lenti videókat elnézve kész csoda, hogy egyiküknek sem lett komolyabb baja...

- A sífutók Vk-sorozata a múlt hétvégi északi felkészülési versenyek után az első Vk-versenyekkel folytatódott. A szombati klasszikus stílusú sprinteken norvég fölény volt (nem meglepő!), a hat dobogós helyből ötöt elvittek, a nőknél Marit Björgen (hetedszer nyert Kuusamóban), a férfiaknál a tavalyi bajnok Eirik Brandsdal nyert. Utóbbi a remek hajráiról ismert Petter Northugot tudta maga mögött tartani. Vasárnap a női klasszikus stílusú 10 km-es versenyen Therese Johaug nagyon elverte a mezőnyt, mögötte csak az ezüstért volt harc, a hatszoros olimpiai bajnok Marit Björgen is 42,2 másodpercet kapott, Kalla lett a harmadik, a szám olimpiai bajnoka, a lengyel Justyna Kowalczyk viszont lemaradt a dobogóról. A férfiak 15 km-es klasszikus stílusú versenyében hazai siker született, az olimpiai bajnok Iivo Niskanen (35:09,4) nyert (pályafutása első Vk-sikerét aratva) 10,3 másodperccel az összetett Vk-címvédő Martin Johnsrud Sundby, valamint Sami Jauhojärvi előtt.

- A szánkó Világkupa is elindult a hétvégén, Innsbruckban az iglsi pályán a férfiaknál már nem láthattuk Zöggeler-. Gyemcsenko-Möller hármast, az ő távollétükben (mindhárom klasszis visszavonult az előző tél után) a német Felix Loch behúzta pályafutása 19. Világkupa sikerét. A nőknél is a szocsi olimpiát domináló (4/4 aranyat begyűjtő) németek domináltak, a fő favoritnak számító (az előző télen 8/7 Világkupát megnyerő) Natalie Geisenberger nyerte meg az első versenyt három (!) honfitársa előtt. A karrierje 24. sikerét elérő Geisenberger mögött a pályafutása legjobb eredményét produkáló Dajana Eitberger, valamint Tatjana Hüfner és Anke Wischnewski zárta a versenyt, így a tavalyihoz hasonlóan most is négyes német sikerrel zárult a női verseny. A párosoknál is német siker született, itt Toni Eggert és Sascha Benecken győzött pályacsúccsal az orosz Jusakov - Prohorov páros előtt. Az olimpiai bajnok Wendl/Arlt páros az első futamban hibázott (4. lett végül), így 2013 januárja óta először maradt le a dobogóról egy Világkupa versenyen.

- Vasárnap már a biatlon Világkupa is elindult, amelyről rövid előzetest is olvashattatok nálunk. Östersundban egyelőre még csak ízelítőt kaptunk a sílövők teljesítményéből a vasárnap délutáni vegyes váltót a franciák nyerték meg hajszállal a norvégok és a németek előtt. A győzelmet Martin Fourcade nagyszerű befutója hozta meg, az első három helyezett csapat között mindössze 0,2 másodperc volt a célban.Szerdán a férfi, majd csütörtökön a női egyéni viadalt rendezik az új szezonban a svédek. Biatlonhoz kapcsolódó hír, hogy mégsem folytatja pályafutását a német Evi Sachenbacher Stehle. A szocsi olimpián doppingvétségen ért német versenyzőt eredetileg két évre tiltották el, a büntetést a közelmúltban mérsékelték ugyan, de a menet közben már visszavonult 34 éves Sachenbacher ezt követően sem gondolta meg magát.

- Északi összetettben is elkezdődött a Világkupa évad, ahol a szombati egyéni versenyt a német Johannes Rydzek nyerte meg az osztrák Bernhard Gruber és a cseh Miroslav Dvorak előtt. Rydzek pályafutása során először viselheti a sárga trikót. A vasárnapi csapat sprint versenyt a remekül ugró norvégok (Jörgen Graabak - Haavard Klemetsen) nyertek meg a német (Frenzel - Kircheisen) és a francia csapat (Lamy Chappuis - Braud) előtt. A két norvég versenyzőnek a futás előtt 42 másodperces előnye volt, ebből sikerült a célig 24,9-et megőrizni.

- Az alpesi sízők számár a tengerentúlon rendeztek versenyeket, a férfiak Lake Louise-ban sorra került lesikló futamát a super-G olimpiai bajnok norvég Kjetil Jansrud nyerte meg. A napsütésben, de mínusz 20 fokban rendezett versenyen negyedik Vk-sikerét szerző Jansrud mögött a kanadai Manuel Osborne-Paradis és a francia Guillermo Fayed 14 századdal lemaradva lett holtversenyes második. Jansrud vasárnap duplázott, mert Kanadában a super-G-ben is nyerni tudott a lesikló olimpiai bajnok osztrák Matthias Mayer és az olasz Dominik Paris előtt. Érdekesség, hogy eddig csupán három férfi sízőnek (Stephan Eberharter - 2002, Bode Miller - 2004 és Aksel LUnd Svindal - 2012) sikerült az első gyorsasági hétvége mindkét számában diadalmaskodnia.

- A nőknél Aspenben a szombati óriás-műlesikló versenyen az osztrák Eva-Maria Brem pályafutása első Világkupa győzelmét aratta, megelőzve honfitársát, Kathrin Zettelt és az olasz Federica Brignone előtt. Brem kilencedik Világkupa szezonjában, 26 évesen nyerte meg első versenyét. A vasárnapi szlalomban is osztrák siker született, ahol az első futam után még csak a hetedik helyen (!) álló Nicole Hosp nyert a svéd Frida Hansdotter és a szintén osztrák Kathrin Zettel előtt. Hosp pályafutása során 12. alkalommal nyert Világkupa versenyt, de 2008 januárja óta először. A favorit, az olimpiai bajnok Mikaela Shiffrin hiába vezetett az első futam után, végül csak ötödik lett.

Hozzászólások