Téli sportok - Hirscher blog: "Világos számomra, hogy ez nem megy így mindig"
Hirscher blog: "Világos számomra, hogy ez nem megy így mindig"
Fotó: Europress/AFP

Hirscher blog: "Világos számomra, hogy ez nem megy így mindig"

Schindler AndrásSchindler András
2017/12/19 19:40

Vasárnap és hétfőn Alta Badiában rendeztek alpesi sí versenyeket a férfiak számára, ahol Marcel Hirscher 160 pontot bezsebelt az óriás-műlesiklásban és a parallel óriás-műlesiklásban. A pontok viszont nem adják vissza mi is történt az osztrákkal a két nap alatt, így érdemes belepillantanunk a blogjába.

"Az idei szezon első olaszországi versenyeim történelmi jelentőségűek és meglepően jó sikerültek. Természetesen a vasárnapi győzelmem az óriás-műlesiklásban a fantasztikus dolog. Lenyűgöző Henrik Kristoffersent legyőzni a Gran Risán, ráadásul sorozatban ötödször nyertem ezen a lejtőn. Persze ezt nem kell túlértékelni.

Az óriás-műlesiklásban a második futamban minden tökéletesen ment, a sílécek is hibátlanok voltak, amely nagy öröm számomra! Szinte minden kapunál egy-két tizedet hoztam. De az világos számomra, hogy ez nem megy így mindig..."

Marcel Hirscher Alta Badiában öt éve nem talált legyőzőre óriás-műlesiklásban, amely páratlan teljesítmény. Idén különösen nagy eredmény, mivel augusztusban még a bokáját törte, és egy három hónapos felkészülést hagyott ki. Egy biztos, ez nem látszik a hatszoros összetett világkupa-győztesen. Szinte már felfoghatatlan milyen profin dolgozik és készül az osztrák ebben a szezonban.

Csak gyors összehasonlításban nézzük meg, hogy az előző években mennyi pontot szerzett a világkupában az alta badiai hétvégéig.

ÉvPontVersenyek számaPont átlag
2010213 pont5 verseny43 pont1 győzelem
2011425 pont6 verseny71 pont2 győzelem
2012460 pont7 verseny66 pont1 győzelem
2013360 pont5 verseny72 pont3 győzelem
2014606 pont8 verseny76 pont4 győzelem
2015541 pont7 verseny77 pont4 győzelem
2016553 pont8 verseny69 pont2 győzelem
2017434 pont6 verseny72 pont3 győzelem

(adatok forrása: www.fis-ski.com)

Nagyon szembetűnő, hogy a sérülése ellenére ez az egyik legjobban sikerült szezonkezdése az osztráknak, ami a hatékonyságot illeti. A 6 verseny alatt átlagban 72 pontot gyűjtött: karrierje során a harmadik legjobb nyitánya, ha a pontokat nézzük. De ez a helyzet a győzelmeket tekintve is (3 győzelem).

Az idei év azért is különleges Marcel Hirscher számára, mert először sikerült pályafutása során a parallel óriás-műlesiklásban a 3. helyen végeznie, amely korábban katasztrofálisan ment az osztráknak.

"2015-ben csak a 30. voltam, tavaly már a 18. helyen végeztem, az idei harmadik hely pedig nagy elégtétel számomra. Habár ehhez a számhoz egyszerűen nem tudok hozzászokni. Tudom, hogy látványos a nézőknek, de mint síelő, ez olyan nekem, mint egy "mészárszék", mert minden pillanatban olyan döntést kell hoznod, ami lehet hogy jó lesz, vagy nem a végkimenetelt illetően. Jól sikerült a verseny, de ez nem az én világom... Persze elégedett vagyok a 60 ponttal."

A folytatásban karácsony előtt még egy műlesikló verseny vár a sízőkre Madonna di Campiglióban.

"Sok idő van még a pénteki versenyig, és sajnos az edzőtársam, Manuel Feller megsérült. Remélem a rándulás a térdében nem komoly és hamarosan rendbe jön. Neki és a csapattársaimnak is köszönhetem, hogy ilyen formában vagyok a visszatérésem óta. Ez a hét így csendesebb lesz Manuel nélkül... A terv az, hogy kedden pihenek, szerdán és csütörtökön edzek, és pénteken mehet a verseny."

A férfiak versenyét természetesen az Eurosport 1 élőben közvetíti.

részben via

Hozzászólások