Téli sportok - Hirscher blog: Lábtöréssel kezdtem, mégis hétszeres összetett világkupa-győztes vagyok
Hirscher blog: Lábtöréssel kezdtem, mégis hétszeres összetett világkupa-győztes vagyok
Fotó: Europress/AFP

Hirscher blog: Lábtöréssel kezdtem, mégis hétszeres összetett világkupa-győztes vagyok

Schindler AndrásSchindler András
2018/03/06 11:31

Az alpesi síző Marcel Hirscher két olimpiai aranyéremmel és három kristálygömbbel lett gazdagabb az elmúlt hetekben, amelyről beszámolt a blogbejegyzésében.

"Micsoda hétvége áll mögöttem! Győzelem az óriás-műlesiklásban és műlesiklásban Kranjska Gorán, háromszor enyém volt a leggyorsabb futam, és végül két szakági elsőséggel és a hetedik összetett címmel utaztam haza. Ráadásul két aranyat nyertem Dél-Koreában, egy (majdnem) tökéletes szezonban. Erről soha nem mertem volna álmodni a szezon előtt."

Marcel Hirscher az olimpia előtt egy tökéletes hónapot síelt. Januárban megnyert három versenyt: Wengenben és Schladmingban műlesiklásban, Garmisch-ban óriás-műlesiklásban győzött, és egyszer második lett Kitzbühelben. Úgy utazott el a phjongcshangi téli olimpiára, hogy a szakértők nem zárták ki, hogy akár négy olimpiai aranyérmet is begyűjthet, amelyből kettő esetében "bombabiztos" esélyesnek számított (műlesiklás és óriás-műlesiklás). A négyből lett kettő arany: kombinációban és óriás-műlesiklásban. A műlesiklásban az olimpiai "átok" szólt közbe (1988-ig visszamenőleg nem sikerült a szezon legjobb szlalomosának aranyat nyernie), míg a csapatversenyben nem állt rajthoz, pedig akár vele sikerülhetett volna az osztrákok győzelme.

"Sokáig gondolkoztam azon, hogy elinduljak-e kombinációban az olimpián. Az esélye megvolt egy jó szereplésnek, de a sikerhez egy jó lesiklást is produkálnia kell az embernek. Az első edzés pedig messze volt attól, amire számítottam. A verseny előtti délután egy új lécbeállítást teszteltünk. Hirtelen jól éreztem magam a léceken és kockázatosabb futamra is képes voltam. A verseny napján jobban teljesítettem a lesiklásban, mint amire bárki számított volna. Így elég jó helyzetbe kerültem a műlesiklás előtt. Igazából a rövidebb pálya és az extrém viharos körülmények segített az aranyhoz. Sokkal messzebb vettem a kapukat, mint ahogy szoktam, hogy ezzel sem kockáztassak túl sokat, mint amennyi muszáj volt."

Balról jobbra: Alexis Pinturault, Marcel Hirscher és Victor Muffat-Jeandet a kombináció után

Sokan azt gondolták, hogy Marcel Hirscher első olimpiai bajnoki címe megnyugvást jelentett az osztrák számára, azonban ő ezt máshogy látta:

"Az első arany nagy nyomást tett rám. Igaz, hogy megnyertem a még a hiányzó címemet, de a kombinációban, amely meglepetés volt nekem és másoknak is. Tudtam, hogy Ausztriában az óriás-műlesiklásban várja tőlem mindenki az aranyat. Ezt nevezem igazi tehernek. Hatalmas megnyugvás volt, hogy két nagyon jó futam elég volt az újabb aranyhoz. Nagy mázsás kövek estek le rólam. Az egyik oka a sikereknek a hó minősége volt. Hihetetlen kemény viszonyok voltak Dél-Koreában, amely kicsit a Beaver Creek-i pályához hasonlított, így tudtam, milyen beállítások szükségesek a győzelemhez."

Az óriás-műlesiklásban szerzett második aranyérem után jöhetett a műlesiklás, amelyben Marcel az egész szezonban kimagasló volt.

Az olimpiáig nyolc szlalom versenyt rendeztek, amelyből hatot megnyert, egyszer lett második, míg az első versenyen Leviben a bokatöréséből való felépülése miatt a 17. helyen végzett.

Nem jártunk messze a valóságtól, ha azt mondtuk, Marcel Hirscher az igazi esélyese a számnak. Azonban az elmúlt 30 éve története mást mondott. Utoljára Alberto Tomba 1988-ban Calgaryban tudott úgy olimpiát nyerni műlesiklásban, hogy ő számított esélyesnek. Azóta igazi meglepetések születtek ebben a számban még akkor is, ha 2006-ban Beni Raich és 2014-ben Mario Matt nem "outsiderként" nyertek (de 2006-ban Giorgio Rocca, 2014-ben pedig Hirscher és Kristoffersen voltak a favoritok). A történelem ismételte önmagát.

"A műlesiklás olyan volt, mintha tojáshéjon lépkedtem volna. Ez vezetett a kiesésemhez. Sok minden közrejátszott még, hogy elbuktam az első futamban, többek között az is, hogy nem volt a megfelelő felszerelésem a versenyhez... De a vége két arany érem lett a félresikerült műlesikló verseny ellenére."

Egy héttel az olimpiai befejezése után a férfiak már Kranjska Gorán a világkupában folytatták a szereplésüket, ahol matematikailag Marcel Hirscher megnyerhette az óriás-műlesikló kristálygömböt.

"Nehéz helyzetben voltam, mivel a tükörsima jégen a friss hóval elég kiszámíthatatlan volt a síelés. Ez mindenkit igénybe vett, így nagy öröm volt, hogy 0,73 másodperccel vezettem az első futam után, egy igen hepehupás pályán. A második futamban azzal a felfogással mentem, hogy itt versenyt akarok nyerni, nem pontokat szerezni, és ezzel ismét a legjobb időt síeltem és ezzel megnyertem a szakágat is 2018-ban!"

A műlesiklás előtt a tét sem volt kisebb, mint egy nappal korábban. Most akár már a hetedik összetett világkupa-győzelem is a kártyák között szerepelt Marcel Hirscher számára, nem beszélve arról, hogy a műlesiklás szakági elsősége is még az ő kezében volt.

"Szombaton az óriás-műlesiklást teljesen felszabadultan kezdtem, viszont másnap a műlesiklásban nagyon ideges volt, főleg a második futam előtt. Tudtam, hogy nagy a tét. A rajthelyen azon töprengtem, hogy akarom-e tudni Henrik idejét vagy nem. De úgy döntöttem nem, és minden erőmmel azon küzdöttem, hogy teljes erővel a győzelemre koncentráljak. A célban tudtam ez volt a helyes döntés: ne az órára figyeljek, hanem késhegyen táncolva, kockáztatva nyerjem meg a versenyt. Ez volt a 12. győzelmem a szezonban, amellyel a műlesiklás szakági kristálygömbjét is megszereztem. 

Kranjska Gorán ünnepelhettem a második összetett győzelmemet az elmúlt kilenc évben. Óriási az öröm a csapaton belül. Egy lábtöréssel kezdtem a szezont és mégis hétszeres összetett világkupa-győztes vagyok. A sikerek ellenére el kell mondanom, hogy a hét év alatt nem hiányoztam egy futamról sem betegség miatt, vagy estem ki sérülés okán, már ezért is hálásnak kell lennem!"

Marcel Hirscher a győzelmei ellenére a világkupa-döntőre is motiváltan utazik.

"Nem azért megyek Svédországba, hogy eltöltsek pár kellemes napot, hű akarok lenni önmagamhoz és 100%-os erőbedobással küzdök a további sikerekért. Nem a pontokért, hanem a győzelemért megyek!"

A világkupa-döntőre még egy kicsit várniuk kell a rajongóknak, mivel a hétvégén a gyors számokban rendeznek versenyeket a norvégiai Kvitfjellben, majd március 14-től rendezik a futamokat az év lezárásaként a svédországi Are-ban.

részben via

Hozzászólások