Téli sportok - Hirscher blog: "Borotvaélen versenyeztem Adelbodenben"
Hirscher blog: "Borotvaélen versenyeztem Adelbodenben"
Fotó: Europress/AFP

Hirscher blog: "Borotvaélen versenyeztem Adelbodenben"

Schindler AndrásSchindler András
2018/01/09 16:31

Marcel Hirscher az évet szenzációs formában kezdte: három versenyt megnyert, Oslóban pedig ötödik lett parallel óriás-műlesiklásban. Pályafutása során még nem volt ilyen első hete januárban, és fél évvel bokatörését követően ezt ő sem gondolta volna.

"Karácsony után négy napot edzettem, majd szilveszterkor pihenés volt, és egy kicsit kikapcsolódtam. Aztán elkezdtem gondolkozni milyen januárom is lesz: kilenc versenyen veszek részt 31 nap alatt. Ez persze 900 világkupa pontot is jelent. A futamok mellett még 12 edzésnapot is beütemeztünk, és így összesen 10 nap jut majd a "pihenésre", amikor viszont a konditeremben leszek. Ebbe a 10 napba még az indulási és az érkezési napokat is beleszámítom. Mindent egybevéve 14 ezer kilométert fogok autózni vagy repülőn megtenni"

Az év első versenyén Marcel Hirscher az ötödik helyen végzett Oslóban, a számára kevésbé kedvelt parellel óriás-műlesiklásban. Azért nem panaszkodhat az osztrák, mivel az alta badiai versenyt is figyelembe véve - harmadik lett - összesen 100 pontot szerzett a megszerezhető 200-ból ebben a szakágban.

"Az újévet reggel 9 órakor kezdtem, hogy elrepüljek Oslóba. A kirándulás igencsak megérte a fáradozást, mivel ötödik lett. Lehetett volna jobb is, de a negyeddöntőben Andre Myhrer ellen nem is próbáltam túlfeszíteni a dolgokat, mivel ez a versenyszám sokkal jobban fekszik a magasabb síelőknek, egyszerűen a technika miatt. Összességében a 40 ponttal elégedett voltam. Sajnos a nézők számára már nem volt ilyen élmény a verseny, mivel a sűrű köd miatt sok mindent nem láttak a futamokból."

Az oslói verseny után Marcel Hirscher és csapat Zágrábba utazott, ráadásul Henrik Kristoffersen és Alexis Pinturault társaságában.

"Ahogy megérkeztünk Horvátországba rögtön a fizioterapeutám kezelésbe vett, mivel nyakfájdalmakkal küzdöttem. Szerencsére jót tett a kezelés, így a versenyen mindenféle fájdalom nélkül tudtam elindulni. A 11 százados győzelmem Henrik előtt szenzációsra sikerült. Ez volt az első a szoros győzelmek sorában, ami a következő 4 napban még várt rám!"

A zágrábi műlesikló versenyen Hirscher mindössze 5 századdal verte csapattársát, Michael Mattot és 11 századdal nyert a harmadik Henrik Kristoffersen előtt. Ráadásul Marcel az 50. világkupa-győzelmét aratta Zágrábban, ahol már negyedszer győzött műlesiklásban (2012, 2013, 2015, 2018).

"A zágrábi verseny azért is fontos volt, mert nagyon sok információt gyűjtöttem Adelboden előtt. Az enyhe idő és a tavaszi havon megszerzett 100 pont különösen fontos volt. A sérülésem alatt nem tudtam tesztelni ilyen körülmények között a sílécemet, fogalmam sem volt, hogyan tudom majd használni a léceket. Ezért az első és a második futam különösen fontos volt."

A folytatásban Marcel Hirscher a svájci Adelbodenben folytatta a versenyzést, a híres Chuenisbarglin, ahol a hétvégét megelőzően az osztrák kétszer már nyert óriás-műlesikló, háromszor pedig műlesikló versenyt. A lenyűgöző síelésének köszönhetően azonban mindkét szakágban újabb győzelmekkel gyarapította a világkupa-sikereinek a számát. Ezzel már csak kettőre van, az eddigi legsikeresebb férfi osztráktól, Hermann Maier 54 győzelmétől.

"A fárasztó első hét Adelbodenben zárult. Szombaton szerintem minden idők legkeményebb óriás-műlesikló versenyét produkáltam a svájci pályán. Az első és a második futamban is mintha borotvaélen versenyeztem volna. A második menetben egy csúnya hibát elkövetve érkeztem a meredek lejtőre. Szerencsére elég volt az előnyöm a győzelemhez. Egy idegölő, kifárasztó verseny volt, ami nagyon sokat kivett belőlem..."

Az óriás-műlesikló versenyben a második helyen Henrik Kristoffersen végzett (+0,17), míg a harmadik a második futamot megnyerő, Alexis Pinturault lett (+0,21).

"Az örömöm annál nagyobb volt vasárnap, amikor győztem a műlesiklásban - egy újabb kettős osztrák siker volt Michi Mattal közösen. Az nem titok, hogy Michi, akárcsak a bátyja, nagyon jól síel ilyen "puha" körülmények között, és ezt vasárnap ismét megmutatta: okosan síel, és pontosan tudja, mikor vegyen vissza, és mikor gyorsítson, ha szükséges. Kimondottan inspirált az első futama, és nem is gondoltam előtte tudok majd végezni. Meglepődtem, hogy vezettem. A második futamban ugyanez volt az érzésem. Nagyon szoros győzelem volt, néhány századdal nyertem! A kemény munka, a visszatérés boldogsága volt ez, bárminek is nevezzük ezt az érzést. Tavaly ezeken a versenyeken mindig pár századdal kikaptam, most sikerül győznöm."

A műlesikló versenyben a dobogón ugyanaz a sorrend alakult ki, mint Zágrábban: Hirscher, Michael Matt és Henrik Kristoffersen ünnepelhetett. A különbségek is hasonlóan szorosan alakultak ki (+0,11 és +0,13).

"Összességében a 340 pont a négy verseny alatt, több mint bármikor elképzeltem volna! Január mindig a legfontosabb időszak a világkupában, így nagyon fontos volt az évkezdés. Most kicsit fel kell töltenem a lemerült energiaszintemet, mielőtt Wengenben rajthoz állok, ahol még sosem nyertem, és sok rossz tapasztalatom van. Persze sosem vesztem el a lelkesedésem egy nehéz pálya miatt, sőt ellenkezőleg! A hetet fizioterápiával kezdtem. Szerdán kezdem újra az edzéseket."

A férfiak számára Wengen lesz a célállomás a hétvégén, ahol lesiklást, alpesi kombinációt és műlesiklást rendeznek. Természetesen az Eurosporton élőben!

via

Hozzászólások