Téli sportok - Hirscher blog: "Az ösztöneimre hagyatkozva nyertem"
Hirscher blog: "Az ösztöneimre hagyatkozva nyertem"
Fotó: Europress/AFP

Hirscher blog: "Az ösztöneimre hagyatkozva nyertem"

Schindler AndrásSchindler András
2017/12/12 13:31

Marcel Hirscher a val d'isere-i hétvégén is szenzációs teljesítményt nyújtott az alpesi-sí világkupában. Szombaton harmadik lett óriás-műlesiklásban, vasárnap pedig fantasztikus második futamot produkálva megnyerte a műlesiklást.

A két napon azért történtek érdekes dolgok, amelyekről beszámolt nekünk.

"Bizonyára a tévénézők számára a nap fénypontja az óriás-műlesiklás második futama volt, ahol lebegett velem a kapu zászlaja a siklás közben. Látványos volt, viszont nekem igen idegesítő, mivel sok időt vesztettem és a győzelemre így nem volt esélyem"

A hiba ellenére elégedett volt Hirscher a 3. helyével, mivel jó sebességgel tudott már síelni, de még mindig érzi, hogy szüksége van javulásra. A versenyt egyébként Alexis Pinturault nyerte Stefan Luitz előtt (+0,28).

Vasárnap a műlesiklással folytatódott a világkupa a francia síparadicsomban, viszont a sűrű hóesés igencsak megnehezítette mindenki dolgát, így az osztrák számára sem voltak tökéletesek a feltételek.

"A második futam volt a jobb, de mindkét menetben a határon síeltem. A látási viszonyok elég rosszak voltak, és így kockáztatnom kellett mindent a siker érdekében. Ennek is köszönhetően sikerült leérnem, de tudtam ez semmit nem ért! Gyorsan visszamentem a szállodába és kielemeztük a pálya közepét. Mike a waxolóm, Fredl és én a hibákat néztük, és eldöntöttük mi is legyen a második futamban...

A második menet mindenki számára egy vakrepülés volt. Viszont kiderült, hogy jól választottuk meg a felszerelést a folytatásra. A versenyigazgató elmondta, hogy nem látja értelmét lerövidíteni a pályát délutánra, és mindenki beleegyezett, hogy menjen tovább a verseny a nagy havazás ellenére.

A verseny végére azért a kivitelezhetőség határára értünk: szinte semmit nem lehetett látni a rossz fényviszonyok miatt és a sí szemüveg felét hó lepte be. Csak magadban bízhattál és a kezeidben. Egyszer a mély hóban voltál, máskor a jégen síeltél. Szinte csak a megérzéseidben és az ösztöneidben bízhattál ebben a futamban. Ezért is őrjítő dolog egy ilyen versenyben az élen végezni. Régóta nem voltam ennyire határon egy verseny során, mint most!"

Hirscher az első futam után csak a nyolcadik(!) helyen állt a versenyben, így csak abban bízhatott, hogy a trükkös körülmények, és a sok éves tapasztalata lesz a segítéségére a második futamban. Ez be is következett. A második futamban csak Marco Schwarz volt nála jobb 3 tizeddel, de a többieket nagyon "elverve" az összesítésben megelőzte Henrik Kristoffersent (+0,39) valamint Andre Myhrert (+0,40) is, és másodszor nyert 2010 után műlesikló versenyt Val d' Isere-ben.

A verseny mellett Marcel Hirscher azért is élvezte a havas időjárást is, mert saját bevallása szerint igen nagy hóőrült, és mint mondta, olyat még nem tapasztalt, hogy reggel 6 és délután 2 óra között 60 centiméter hó leessen. Ugyancsak kiemelte, hogy a szervezők és a hómunkások nélkül nem lehetett volna ilyen versenyt rendezni.

Hirscher a héten egy fizioterápiás kezelésen is részt vesz az edzések mellett, hogy a bokájával is minden rendben legyen a hétvégén. Csütörtökön ismét edzésbe áll, majd vasárnap Alta Badián az óriás-műlesiklásban ismét jó teljesítményt akar mutatni, ráadásul egy parallel óriás-műlesikló versenyt is rendeznek az olasz városban, amely megint egy nagy kihívás számára.

részben via

Hozzászólások