Téli sportok - Hirscher blog: "A törött boka is hozzájárult ahhoz, amit elértem!"
Hirscher blog: "A törött boka is hozzájárult ahhoz, amit elértem!"
Fotó: Europress/AFP

Hirscher blog: "A törött boka is hozzájárult ahhoz, amit elértem!"

Schindler AndrásSchindler András
2018/03/21 13:25

Saját bevallása szerint karrierje legjobb idényét produkálta Marcel Hirscher. Hetedszer nyerte meg az összetett világkupát, 13 versenyen győzött és két olimpiai bajnoki címet szerzett Phjongcshangban. Az osztrák összegezte az idei szereplését és még a terveiről is beszélt a szokásos blogbejegyzésében.

"Öt hónappal ezelőtt azt gondoltam, hogy a szezonom véget ért, még mielőtt elkezdődött volna. Felmerültek bennem olyan kérdések, hogy elindulhatok-e az olimpián vagy hogy a karrierem véget ért-e. Ezen a ponton senki nem mert olyat álmodni, hogy sikeres leszek ezen a télen. Ahogy javult az állapotom, egyre többet voltam képes fájdalom nélkül síelni, így kialakult a stratégiám: minden nap, minden verseny és minden eredmény hoz majd valamit, de kegyetlenül a határon fogok síelni. Ez a "lesz, ami lesz" hozzáállás hozta meg karrierem legjobb szezonját a 13 világkupa-győzelemmel, két olimpiai aranyéremmel és három újabb kristálygömbbel. Senki nem várt tőlem sokat ebben az idényben - sem a média, sem a nyilvánosság, sem a csapatom és még én sem. Érdekes, de ez nyomást helyezett rám. Biztos vagyok benne, hogy más lett volna a szezonom a sérülésem nélkül. Ez viccesen hangzik, de igaz. A törött boka is hozzájárult ahhoz, amit elértem!"

Hirscher még augusztusban szenvedett bokatörést egy edzésen, aminek következtében több hétig sílécet sem tudott a lábára csatolni. Sokáig aggodalmát fejezte ki, hogy rengeteg edzés hiányzik a lábából és igen bizonytalan a szezonja. Még októberben a söldeni nyitányon elindulni sem tudott, persze szerencséjére azt a versenyt törölték a rossz idő miatt. Majd november közepén Leviben rajthoz állt, ahol végül 17. lett.

A finnországi műlesikló versenyt követően azonban megállíthatatlanná vált: a következő 19 világkupa-versenyből 13-at megnyert, egyszer lett második, kétszer harmadik, Oslóban és Stockholmban a parallel versenyeken ötödik helyen zárt, majd a szezonzáró szuper-óriásműlesiklásban 10. helyen végzett. Begyűjtött 1620 pontot, amely a második legjobb szezonja, ha csak a pontokat nézzük (2016-ban 1795 ponttal nyerte az összetettet).

Nem utolsósorban pedig kétszeres olimpiai bajnok lett: megnyerte a kombinációt és az óriás-műlesiklást. A szezonban összesen egyszer esett ki, az pedig az olimpiai műlesikló verseny első futama volt.

"A Henrik Kristoffersennel való rivalizálásom is fontos tényezője volt a sikeremnek. Egymást kergettük bele a jobb és jobb teljesítménybe, és szerintem mindketten felnőttünk a feladathoz. Valószínűleg ő a jövő versenyzője, de az ilyen kijelentésekkel óvatosan kell bánni, mert gyorsan jöhet valaki más, aki ugyancsak legyőzheti! Az elmúlt években mindig volt valaki, akinek köszönhetően mindig a határon kellett síelnem, és foggal-körömmel a győzelemért kellett harcolnom. Ilyen Alexis Pinturault is, aki miatt mindig teljes koncentráltsággal kell versenyeznem, és ő a legnagyobb ellenfelem óriás-műlesiklásban. Szlalomban Henrik és Felix Neureuther az a két síelő, akik mindig a győzelemért harcolnak, de pont ez az, ami segít abban, hogy sikeres legyek. Nekem mindig a győzelem a célom, teljesen mindegy mennyi trófea áll a nevem mellett, mindig én akarok a leggyorsabb lenni!"
"A szezon elején nem úgy mentek a dolgok, ahogy szerettem volna, de amikor Leviben negyedik lettem az első futam után műlesiklásban, akkor úgy kezdett minden a helyére állni. Egyszerűen lehetetlen megmondani, melyik volt a szezon legnagyszerűbb pillanata. Kranjska Gorán például óriási volt az örömöm, mivel ott eldőlt, hogy megnyertem a hetedik összetett világkupámat, de nem fogom soha elfelejteni az olimpiai győzelmeimet sem. A játékokon nagy volt a nyomás idén, mivel egész Ausztria várta, hogy végre aranyat nyerjek. Az első győzelmem a kombinációban meglepetés volt, majd felállhattam a dobogó tetejére az óriás-műlesiklás megnyerése után. Az óriási volt! Szerintem, ha számolnom kéne a legjobb pillanatokat idén, biztosan több volt mint 15."
"Ami a jövőt illeti, még nem tudom megmondani, hogy mi lesz. Sokat gondolkozom azon, hogy több figyelmet fektessek a gyors számokra. Az, hogy sikeres legyek lesiklásban és szuper-óriásműlesiklásban, az nagyon sok időt és tapasztalatot igényel, ami még nincs nekem ezekben a számokban. Ez teljesen két különböző szakág, teljesen más a műlesikláshoz és az óriás-műlesikláshoz képest. Valószínűleg egy-két évembe kerülne felkészülnöm, ami nem biztos, hogy egyáltalán sikeres lenne. Megismerni a pályákat, kilométereket síelni a hosszabb lécekkel, és új barátokat megismerni csábító dolog, de ezt nem most fogom még eldönteni. Egy ilyen szezon után pihenésre vágyom, majd visszamegyek a kondiba, megteszem az első lépéseket, aztán majd meglátjuk a dolgot. Nem az van, hogy új célokat vagy kihívásokat keresek, inkább élvezni akarom a síelést, és egyelőre semmi sem gátol abban, hogy jövőre is versenyezzek."

"Mielőtt elmegyek vakációzni, még csütörtökön elutazom Kanadába, majd aztán jöhet a napsütés, és végre elővehetem a fürdőnadrágomat is. A cél, hogy kikapcsoljak és ellazuljak, de kíváncsi vagyok, meddig fog ez tartani, mert szinte állandóan mozgásban lennék."

A Hirscher blog ezzel véget ért ebben a szezonban, de mindenkit várunk jövőre is a hétszeres összetett világkupa-győztes beszámolóival!

Hozzászólások