Téli sportok - Hírek a biatlon világából 6.
Hírek a biatlon világából 6.
Fotó: Europress/Getty

Hírek a biatlon világából 6.

Schindler AndrásSchindler András
2015/12/09 10:13

A biatlonos hírmagazinunk e heti kiadásában kicsit visszatekintünk az östersundi versenyekre és beharangozzuk a hétvégi hochfilzeni világkupa-fordulót is.

Gabriela Soukalova nyerte a női sprintversenyt szombaton hibátlan lövészetének köszönhetően, majd az üldözőversenyben „csak” az 5. helyen végzett. Bevallása szerint elfáradt a 4 verseny után, amelyben elindult Östersundban. Kiderült, hogy alig aludt a vasárnapi futam előtt, ahol az utolsó körben komoly nehézségei adódtak. Azt is elárulta, hogy miért hibázott kétszer is a verseny során (a második és a harmadik lövészetben rontott egyet-egyet): egyszerűen rossz irányba tekerte a célzó eszközt!

„Azt éreztem, mintha csak állnék, amikor Kaisa elszáguldott mellettem”emlékezett vissza a cseh lány.

Ole Einar Björndalen az egyéni versenyben aratott győzelmét követően a sprintben harmadik lett, míg az üldözőversenyben a 11. helyen végzett. Az összetett versenyben élen állónak járó sárga trikót, így viszont nem tudta megtartani (Martin Fourcade két ponttal vett át a vezetést).

„Nem is ez volt a célom”nyilatkozta a norvég, amikor arról kérdezték mit érez, hogy nem ő viselheti a sárgát Hochfilzenben.

A veterán biatlonos azt is kiemelte, hogy mennyire fontos szerepe van, annak a mobil „háznak”, amely az egész felkészülése során vele volt, és a világkupa-futamokon is követi majd a csapatot. Björndalen ezen felül lehetővé tette csapattársainak is, hogy használhassák a kamiont.

A francia Marie Dorin Habert egy második, egy hatodik és egy negyedik helyet szerzett Östersundban, de a sífutó idejével szinte senki nem tudta felvenni a versenyt. Az egyéniben és a sprintben is a leggyorsabb volt a pályán, az üldözőversenyben is csak Kaisa Makarainen tudta megelőzni. A tavalyi világbajnokság hősnője egy interjúban kijelentette, hogyha nem lesz sikeres ebben az évben, akkor akár abba is hagyhatja a biatlont, annak ellenére, hogy ott szeretne lenni a 2018-as téli olimpián.

„Nyugodtan és nyomás nélkül érkeztem a szezonnyitóra, de nagyon nehéz lesz azt a szintet elérnem, amit Kontiolahtiban, a vb-n produkáltam”tette hozzá.

Természetesen nem mehetünk el szó nélkül a francia csapat legfontosabb tagja, Martin Fourcade mellett sem. Az egyéni versenyt idén is „ellőtte”, és csak a 21. helyen végzett. Ezt követően a sprintben soha nem látott különbséggel – 51,6 másodperces előnnyel – győzött, és az üldözőversenyt már „játszi könnyedséggel” nyerte. Felhúzta magára a sárga trikót, és sokan szerint már le sem veszik róla idén. A francia kirobbanó formában érzi magát, amelyet a norvégiai felkészülésének köszönheti. Ráadásul Therese Johaugtól és Marit Björgentől lesett el edzés trükköket! Egy norvég sportportálnak adott interjúban Petter Northugról is beszélt:

„Sportolóként csodálom őt, de nem tetszik, ahogy nyilvánosan viselkedik. Én egy teljesen más személyiség vagyok” tette hozzá Fourcade.

Fourcade már a hochfilzeni versenyről is beszélt, ahol szerinte a norvégok hagyományosan erősek, és számolni kell velük.

A csapatok nagy része már megérkezett az osztrák biatlonközpontba, ahol ma kezdődnek meg az edzések. A szervezők egy picit aggónak a hétvégi időjárás miatt, mivel az előrejelzések szerint eső várható.

A hochfilzeni második világkupa-fordulón sprint- és üldözőversenyt rendeznek, valamint a szezon első váltóversenyére is sor kerül.

A hétvége programja:

December 11. (péntek) 11:30 – női sprint / 14:30 – férfi sprint

December 12. (szombat) 11:30 – női üldözőverseny / 14:30 – férfi üldözőverseny

December 13. (vasárnap) 11:15 – női váltó / 14:30 – férfi váltó

 

Hozzászólások