Gyorskorcsolya - Sikkasztás miatt örökre eltiltott két magyar sportvezetőt a nemzetközi korcsolyaszövetség
Sikkasztás miatt örökre eltiltott két magyar sportvezetőt a nemzetközi korcsolyaszövetség
Fotó: MOKSZ.hu

Sikkasztás miatt örökre eltiltott két magyar sportvezetőt a nemzetközi korcsolyaszövetség

Mártha BenceMártha Bence
2018/06/05 16:24

Sikkasztás gyanúja miatt két magyar sportvezetőt élete végéig eltiltott a Nemzetközi Korcsolya Szövetség (ISU). A gyanú szerint Darázs István és Sallak György egy budapesti nemzetközi edzőtábor szervezési munkálataiért számláztak túl, sőt a könyvvizsgáló jelentéséből az is kiderült, hogy egy apró jászberényi Bt-n keresztül évek óta dolgozik együtt a két sportvezető. 

Sallak György a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSz) régi motorosa, a szövetség főtitkára, ügyvezető igazgatója, majd nemzetközi igazgatója volt, a nemzetközi szövetségben (ISU) pedig csaknem két évtizeden át fejlesztési koordinátorként tevékenykedett. Pozícióját jól mutatja, hogy 2016-ban csaknem az ISU elnökének választották (a döntő szavazáson 63-52-re maradt alul a holland Jan Dijkema mögött). 

Ehhez képest az ISU napokban nyilvánosságra hozott közleménye szerint élete végéig szóló eltiltással sújtották a szövetség gyorskorcsolya szakágának vezetőjéhez, Darázs Istvánhoz hasonlóan, és mindkettőjüket 65 ezer euró eljárási költség megfizetésére kötelezték. (via Focus.de) A jelentésből úgy tűnik, a két sportvezető hosszú évek óta működhetett együtt gyümölcsöző szimbiózisban. 

Egy budapesti edzőtáboron buktak meg

2015 áprilisában a MOKSz gyorskorcsolya-szakágának vezetője, Darázs István a szövetség nevében hivatalos beadványban pályázott az ISU-nál egy budapesti nemzetközi edzőtábor megrendezésére. Darázs 108 ezer svájci frankot (durván 30 millió forintot) kért az ISU-tól, mondván, a költségek fennmaradó részét, 12,800 frankot (kb 3,5 millió forintot) a részvételi díjakból fogja fedezni. 

Sallak György (b2) és Darázs István (j1)Sallak György (b2) és Darázs István (j1) Fotó: moksz.hu

Az ISU nem meglepő módon rábólintott a rendezvény költségvetésére, miért is ne tette volna, hiszen a szervezet elismert fejlesztési koordinátora, Sallak György mind a rendezési tervet, mind a költségvetést jóváhagyta, és javasolta a szövetség elnökségének, hogy fogadja el azt. Emiatt egyébként most ő van jóval nagyobb bajban, mind Darázs, legalábbis az ISU jelentéséből ez következik. 

Az ISU vizsgálata kiderítette, hogy Darázs cége több nemzetközi esemény szervezésében is tevékenyen részt vállalt, és nem is csak Magyarországon, hanem Olaszországban és Litvániában is. 

A szövetség ugyan csak a budapesti tábort vizsgálta, de ez alapján nem zárható ki, hogy Sallak és Darázs évek óta dolgozhattak össze úgy, hogy előbbi áttolta az ISU-n, hogy utóbbi cége rendezhesse az eseményt, aztán Darázs leadta a költségvetést, Sallak pedig elfogadtatta, majd kifizettette a nemzetközi szövetséggel. 

"A Zsúr Bt. [ez Darázs cége] által szervezett táborok elszámolását az ISU a korábbi években mindig elfogadta, a felelőse ennek az ISU-nál Sallak György volt" - erősített rá megérzésünkre válaszában a MKOSz. 

Sallak Liu Shaoangnak gratulálSallak Liu Shaoangnak gratulál Fotó: moksz.hu

"A 2016 előtti években Sallak György egyszerre volt a MOKSZ ügyvezető igazgatója, (korábban főtitkára), illetve az ISU fejlesztési koordinátora. Ráadásul 2015 februárja és 2016 júniusa között kettős ügyvezetése volt a MOKSZ-nak. Minden beszámolót (sportszakmait és pénzügyit) ő, illetve az ISU más illetékesei ellenőriztek. Darázs István éppen Sallak György és az ISU más vezetőinek felkérésére lett ezeknek a táboroknak a vezetője" - tudtuk meg Orendi Mihálytól, a szövetséget 2018 májusáig vezető ügyvezető igazgatótól. 

Egy kis jászberényi Bt.

Darázs elérte a magyar szövetségnél, hogy a rendezvény lebonyolítását az általa alapított cégre, a ZSÚR Bt-re bízzák. A szakágvezető még 1994-ben alapította a Bt-t, amelynek 2001-ig tulajdonosa, 2010-ig pedig kültagja volt, azután formálisan jó néhány évig nem volt köze a céghez, viszont a lánya és a fia a mai napig a Bt. tagjai. 

Ugyanakkor jelen pillanatban újra a Bt. tagja Darázs is, sőt egyenesen a tulajdonosa is. Amikor az ISU 2017 szeptemberében értesítette a MOKSz-t a folyamatban levő vizsgálatról, a magyar szövetség felfüggesztette a 63 éves sportvezetőt a gyorskorcsolyázók szakágvezetői posztjáról, aki aztán nem sokkal később újra feltűnt a cégjegyzékben a ZSÚR Bt. tulajdonosaként.

Sallak 2016-ig a MOKSz ügyvezető igazgatója (korábban főtitkára) volt, Darázs István pedig szakágvezetőként dolgozott a szövetségnek (sokan emlékezhetnek, lánya, Rózsa körül milyen botrány alakult ki, amikor a szocsi téli olimpián - bár a kvótaszerzésben nem vett részt - bekerült a női váltóba 3000 méteren, és így jogosulttá vált a 6. helyért járó 6,4 milliós állami jutalomra.) 

Darázs RózsaDarázs Rózsa Fotó: MTIMegkérdeztük a magyar szövetséget, hogyan reagáltak a folyamatban levő vizsgálatra, különös tekintettel az egyértelmű összeférhetetlenségre, és kiderült, hogy a két vezetővel még az ISU vizsgálat lezárása előtt megszüntették a munkaviszonyukat. "A MOKSZ könyvvizsgálója által 2017-ben elvégzett belső ellenőrzés egyértelműen megállapította Blaskó Éva [gazdasági igazgató] és Darázs István felelősségét, ezért előbbivel szerződést bontottunk, utóbbi munkaviszonyát pedig - mivel vezető munkatárs volt - csak elnökségi határozattal tudtuk megszüntetni. Sallak György munkaviszonyát 2018 januárjában szüntettük meg."

A szövetségen csak átfolyt a pénz 

Az ISU természetesen nem a Bt-nek fizetett, hanem a magyar szövetségnek, és nem is a teljes összeget, hanem - ahogy az bevett szokás a nemzetközi szövetségeknél - 80 százalékot utalt át előre, a maradék 20-at pedig az edzőtábor sikeres megrendezése után kívánta kiegyenlíteni. 

Orendi MihályOrendi Mihály Fotó: moksz.hu

"A MOKSZ csak a szükséges óvatosság miatt ellenőrizte az elszámolásokat, de a végső ellenőrzés, és elfogadás az ISU feladata. Minden olyan költségtétel esetén, amely nem elfogadható, (pl: a piaci árnál magasabb összeg, a MOKSZ által kötött szerződés szerinti három szükséges árajánlat hiánya, szükségtelen költségelem, alakilag, vagy tartalmilag hibás elszámolás, stb.) jogi úton követeljük vissza a pénzt a szervezőktől, és számolunk el az ISU felé. Erről az ISU vezetőivel ez év januárjában megállapodtunk" - mondta Orendi. 

Az esemény 2016. január 4-14. között lezajlott, a ZSÚR Bt. pedig benyújtotta a számlát a szövetségnek: a teljes rendezési költség 132,362 svájci frank volt, és a MOKSz 2016-os jelentésében ott szerepel az ennek megfelelő 39,538.331 forint. A magyar szövetség kiadásából 86,700 frankot állt a nemzetközi szövetség (ez a 80 százaléka a tőlük kért 108 ezernek), a fennmaradó összeget pedig a résztvevőktől szedte be a szövetségen keresztül a Zsúr Bt. 

"A Zsúr Bt. által szervezett magyarországi táborok kapcsán a MOKSZ egy 2003-ban aláírt keretszerződés alapján járt el. Természetesen ellenőriztük és vizsgáltuk az elszámolásokat, saját könyvvizsgálónk, a Penner Audit segítségével. A vizsgálat megállapításai alapján szüntettük meg a fent említett két szövetségi alkalmazott munkaviszonyát."

Bő 14 millió mögött nincs teljesítés 

A fentieket már az ISU által a vizsgálatra felkért Deloitte jelentéséből tudjuk, hiszen a nemzetközi szövetségnek azonnal szemet szúrt néhány gyanús tétel, illetve azok megnevezése. A budapesti tábor ellenőrzését végző könyvvizsgáló jelentéséből az derült ki, hogy Darázs (Sallakhoz hasonlóan) elmulasztotta közölni az ISU-val, hogy saját családi vállalkozásának outsource-olják a rendezvény szervezését, azon kívül mind az általa benyújtott költségvetési terv, mind a később bemutatott számlák átláthatatlansága, mind a különböző tételekre vonatkozó összegek egyértelműen túlszámlázásra utalnak. 

Az ISU felé küldött költségigazolás, mellette a beszállítói költségek, illetve azok számlával takart összegeAz ISU felé küldött költségigazolás, mellette a beszállítói költségek, illetve azok számlával takart összege Fotó: ISU.org

A jelentés külön kitér rá, hogy Darázs esetében szó sem lehet arról, hogy “rosszul tippelte meg a költségeket”, hiszen korábban számos hasonló esemény szervezésében vett részt. Azt írják, vélhetően abban bízott, hogy mivel nagyjából az előzetesen megadott, és jóváhagyott költségvetés keretein belül maradt (durván 10 százalékkal azért átlépte), nem fog szemet szúrni a látszatra is alig adó módon összehányt pénzügyi jelentés. 

Durván 51 ezer frank lóg a levegőbenDurván 51 ezer frank lóg a levegőben Fotó: ISU.org

Az alvállalkozók számláit megvizsgáló Deloitte jelentése szerint 51 ezer svájci franknak, durván 14,2 millió forintnak megfelelő összeg mögött nincs hitelesnek tekinthető számla. A genfi könyvvizsgáló cég egyébként nem dolgozik olcsón: az ISU mindkét magyar sportvezetőtől 74,500 svájci frank eljárási költséget követel. 

Sallak van nagyobb bajban 

Az ISU-nak először akkor lett gyanús a dolog, amikor a ZSÚR Bt. által a szövetségnek kiállított négy, kézzel írt számlára hivatkozva kérte Sallak, hogy fizessék ki a költségvetés elfogadásakor vállalt összeg fennmaradó 20 százalékát. 

Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért és ifjúságért felelős - volt - államtitkára (b), Sallak György, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) főtitkára (k) és Kósa Lajos, az MOKSZ elnöke (j)Fotó: Europress/AFP

Néhány tétel azonban nem stimmelt (véletlenül felcserélték a szolgáltatók és a szolgáltatás nevét), és hiányoztak az alvállalkozók számlái, ezek hiányában pedig a szövetség jelezte, hogy vizsgálatot indít, és erről tájékoztatta a magyar szövetséget is. 

Az egykori elnökjelöltnek azért jóval kényelmetlenebb a helyzete, mert míg Darázsnak tulajdonképpen a magyar szövetséggel kell(ene) elszámolnia, addig a jelentés szerint Sallak a szervezet vezető beosztású funkcionáriusaként saját munkaadóját károsíthatta meg azzal, hogy nemcsak jóváhagyott, de javasolt is egy egyértelműen túlszámlázott rendezvényt, aminek aztán a mérlegét is elfogadta, és elfogadtatta volna a szövetséggel is.  

Nem véletlen, hogy most azon megy a jogi huzavona, hogy Sallak a nemzetközi szövetség alkalmazottjának volt-e tekinthető a Darázs-féle szerződés szövetségi elfogadtatásának idején. Sallak fejlesztési koordinátori pozíciójára szóló mandátuma 2016-ban lejárt, de saját 100 százalékos tulajdonában levő cégével, az MGST Kft-vel 2015 májusa óta szerződésben állt az ISU. 

Hogy a budapesti edzőtáborral kapcsolatban feltárt visszaélések miatt indít-e visszamenő vizsgálatot akár a magyar, akár a nemzetközi szövetség, egyelőre nem tudjuk. Mindenesetre az ISU jelezte, fenntartja jogát, hogy jogi lépéseket tegyen, a szövetség pedig azt írta, "Az indokolt jogi lépéseket az ISU vizsgálat jogerős lezárása után kívánjuk megtenni."

Hozzászólások