Gyorskorcsolya - Amikor egy szövetség diktál
Amikor egy szövetség diktál

Amikor egy szövetség diktál

Schindler AndrásSchindler András
2016/01/14 22:26

Véletlenül sem szeretném összehasonlítani az úszást a gyorskorcsolyával, de nem tudom mellőzni azt a tényt, hogy adott egy világ- és olimpiai-bajnok versenyző, aki nem mellesleg világcsúcstartó is, és nem indulhat el egy saját rendezésű világbajnokságon, mert a szövetség szabályait nem tartotta be.

A mi esetünkben Lee Sang-Hwa-ról beszélünk, aki 500 méteren a világ egyik legjobbja gyorskorcsolyában, - 36,36 másodperccel tartja a világrekordot - , de hibázott egyet. Nem „tudta”, hogy idén a dél-koreai szövetség hozott egy új szabályt, miszerint kötelező elindulni minden versenyzőnek hazája nemzeti bajnokságán, ha szeretne részt venni a február végén (február 27-28.) Szöulban megrendezendő sprint-világbajnokságon.

„Külföldön edzettem. Hibáztam, mert nem tudtam az új szabályról, de legalább szeretnék elindulni a  világkupákon” – nyilatkozta Lee Sang-Hwa.

A dél-koreai szövetség gyorsan és határozottan rendre utasította a kétszeres olimpiai-bajnokot:

„A szabály minden versenyzőre vonatkozik.”

És most térjünk vissza a párhuzamra, amiről az elején említést tettem.  Nem teljesen hasonló Hosszú Katinka-ügye, és nem is említhető egy kalap alatt, de talán egy-két pontban mégis.  Én most csak kérdéseket tennék fel, amelyre mindenki érzékenységének megfelelően adjon választ.

Vajon egy szövetség mennyire kötheti meg egy világ-, és olimpiai-bajnok kezét, és mennyire „kényszerítheti” betartani a saját szabályait?
A szövetség vagy a versenyző diktálja a feltételeket arra vonatkozóan, hogy milyen kötelességei vannak egy sportolónak a sportágán belül?

A dél-koreaiak a nemzeti érdekekkel szemben a saját szövetségi szabályzatukat tartják elsőbbrendűnek. Ők nem tartanak attól, hogyha ellentmondanak egy olyan kaliberű sportolónak, mint Lee Sang-Hwa, akkor kárt okoznak és megfosztanak egy nemzetet egy sikertől. Egyszerűen azt mondták: ami szabály, az szabály. Ha nem tartod be, akkor nem indulhatsz egy versenyen. Pont.

 

Hozzászólások