Freestyle sí - Visszavonul és marhát tenyészt a síkrossz világbajnok
Visszavonul és marhát tenyészt a síkrossz világbajnok
Andreas Matt (Fotó: Europress/Getty)

Visszavonul és marhát tenyészt a síkrossz világbajnok

Pintér LászlóPintér László
2016/09/29 16:39

Kilenc évet töltött a síkrossz élvonalban Andy Matt, az olimpiai bajnok szlalomos, Mario Matt öccse. Ezalatt az osztrák válogatott legeredményesebb versenyzője lett.

A 33 éves flirschi óriás 2009-ben Inawashiróban világbajnoki címet szerzett, egy évvel később pedig Vancouverben Ausztria első (és máig egyetlen) olimpiai érmét szerezte síkrosszban: egy ezüstöt. Ezeket 2011-ben Deer Valley-ben egy világbajnoki bronzérem követte.

Kiegyensúlyozott teljesítményének köszönhetően a 2010/11-es szezonban megnyerte a szakági világkupát is. A következő két szezonban jelentősen visszaesett, de a 2013/14-es idényben megmutatta, hogy tudja még tartani a tempót a fiatalokkal: mindössze 12 ponttal kapott ki az újabb kristálygömbért folyó harcban a svéd Victor Öhling Norbergtől.

Pályafutása során 106 világkupa-versenyen indult, melyből hetet megnyert, és 21 alkalommal állt dobogón. A tiroli elégedetten tekint vissza karrierjére:

"Két világbajnoki érem és egy olimpiai ezüst nem éppen magától értetődő eredmény egy olyan sportágban, ahol a saját teljesítmény mellett az is döntő jelentőségű, hogy mennyire tudod az ellenfeleidet sakkban tartani. A kristálygömb megnyerése pedig egy egész szezonon át tartó, kiegyensúlyozottan jó teljesítményt tükröz."

A tavalyi szezonban visszaszorult a középmezőnybe, a legjobb helyezése egy 8. hely volt. Nem csoda, ha kezdett alábbhagyni a motivációja.

"Az előző idény után éreztem, hogy már nem akkora lánggal ég bennem a tűz. Ezért most jött el az ideje, hogy befejezzem sportolói pályafutásomat. Ezúton szeretném megköszönni edzőim és a kisegítő csapat támogatását, különös tekintettel utolsó két edzőmre, Gerold Poschra és Markus Wittnerre. Az Osztrák Síszövetség támogatása nélkül nem művelhettem volna profi szinten ezt a sportágat”- fogalmazott Matt a búcsúnyilatkozatában.

Andy Matt, aki egyébként eredeti foglalkozását tekintve asztalos, a jövőben a hegyvidéki marhatenyésztésnek szenteli idejét, otthon az Arlbergen.

Hozzászólások