Freestyle sí - Tragédia: Elhunyt Matilda Rapaport
Tragédia: Elhunyt Matilda Rapaport
In Memoriam Matilda Rapaport (Fotó: Red Bull)

Tragédia: Elhunyt Matilda Rapaport

Pintér LászlóPintér László
2016/07/18 19:12

Ismét gyászol a freeride közösség. Alig három hónappal a fiatal tehetség, Estelle Balet halála után újabb világsztár életét követelte a fehér halál. Matilda Rapaport az egyik legelbűvölőbb extrém sízőnő volt, az alpesi síző Mattias Hargin felesége.

A hegyek néha nagyon durván jelzik, hogy mi, földi halandók csak vendégként nyerünk bebocsátást a világukba. Amikor pedig közkedvelt, életörömtől sugárzó fiatal tehetségek veszítik életüket abban a közegben, ahol igazán ki tudnak teljesedni, még nehezebb feldolgozni az elvesztésüket.

Matilda Rapaport a chilei Farellonesben, reklámfilm forgatása közben került lavinába, még múlt csütörtökön. A baleset híre csak tegnap este jutott el a nemzetközi médiába, de kritikus állapota ellenére még mindenki reménykedett, hogy túlélheti. Halálhírét ma délután jelentette be a Svéd Síszövetség.

Menedzsere, Haakan Hansson a svéd médiának elmondta, hogy a hóréteget Matilda indította el, pedig másodikként síelt azon a lejtőn. Hiába volt nála ABS-hátizsák (lavinavédő légzsák), nem oldotta ki a légzsákot, hanem megpróbált kisíelni a lavinából. Nem sikerült neki. A hótömeg betemette.

Nagyjából 30 percig volt a hó alatt, mire ki tudták ásni. Aki valamennyire jártas a lavinák terén, tudja, hogy ez nagyon hosszú idő. Lavinába kerülés esetén az idő a legkritikusabb tényező. A túlélésre nagyjából az első 10-15 percben van esély, onnantól rohamosan csökken, attól függően, mekkora légbuborékot sikerül az áldozatnak az arca előtt kialakítani, mielőtt betonként megszilárdul körülötte a hó.

Matilda traumatikus sérüléseket nem szenvedett, de nagyon sokáig volt a hó alatt. A hosszú ideig fennálló oxigénhiány miatt kritikus állapotban szállították be a santiagói kórházba, ahol mesterséges kómában tartották. Édesanyja és férje azonnal Chilébe repült, hogy mellette lehessen. Hiába volt azonban minden igyekezet és a világ minden tájáról érkező jókívánságok, Matilda nem élte túl.

Matilda Rapaport, Haines, Alaszka

Matilda Rapaport a női extrém sízés egyik úttörőjének számított, harminc évesen komoly tapasztalattal rendelkezett. Stockholmban született, 15 évesen költözött Aréba, ahol a középiskola mellett elkezdett komolyan foglalkozni az alpesi sível. Ott ismerkedett meg és szeretett bele Mattias Harginba.

2006-ban beiratkozott a stockholmi Közgazdaságtudományi Egyetemre. 2008-ban egy csereszemeszterre ment a svájci St. Gallenbe, hogy közelebb lehessen az Alpokhoz. Annyira bejött neki, hogy Engelbergben telepedett le. Itt házasodtak össze Mattiasszal idén áprilisban.

2013-ban szabadkártyásként indulva megnyerte az Xtreme Verbier-t, a legnagyobb presztízsű freeride versenyt a világon. A következő szezonban bekerült a Freeride World Tourba, az extrém sízők és snowboardosok világbajnoki sorozatába. Az első versenyén második helyet szerzett. A Hargin-családból a legkevésbé sem „lógott ki”, hiszen Mattias mindkét nővére, Jeanette és Christine is világbajnoki címet szerzett korábban a Freeride World Touron. Már mindketten visszavonultak.

Matilda a freeride közösség egyik legsugárzóbb egyénisége és tehetsége volt, szépsége sokakat elbűvölt. Halála leírhatatlanul nagy veszteség a sportág és a közösség számára egyaránt.

Síelj békében!

Hozzászólások